Премиера “Лет над кукавичјото гнездо “ промо – видео

 

Драмски Театар – Скопје   Декември 22. 2017 година

Режија: Ристо Алексовски
Превод: Марија Димовска
Сценографија и костимографија: Ѓорѓе Јовановиќ
Музика: Милан Димушевски
Асистент на режија: Емилија Спасова
Асистент на сценографија и костимографија: Филип Стратиев
Испициент: Жарко Намичев
Суфлер: Даница Илиева
Тон – мајстор: Димитар Илиоски
Светло – мајстор: Дејан Блажевски

Играат:
Мек Марфи – Сашо Тасевски
Сестра Ретчид – Емилија Мицевска
Били Бибит – Златко Митрески
Хардинг – Благој Чоревски
Чезвик – Диме Илиев
Мартини – Ѓорѓи Тодоровски
Поглавицата Бромден – Ненад Нацев
Вилијамс – Предраг Павловски
Ворен – Игор Георгиев
Доктор Спиви – Игор Ангелов
Сестра Флин – Соња Стамболџиоска
Кенди – Мелита Софрониоска
Сенди – Александра Павлова/ Калина Наумовска

 

Петдецениски јубилеј: Со актерот Мите Грозданов – од инат… за аманет!

 

Грозданов со претставата “Од инат, заинат, поинат” во Драмски го одбележа својот петдецениски опстој на сцената. Тој заедно со своите “кафеански другари” низ “институционален приказ” на боемштината ни исцрта еден творечки пат, сликајќи ги премрежијата, но и убавините на еден живот преку минатото до денешнината…

Драмскиот театар завчеравечер ги отвори своите порти за еден од своите столбови, актерот Мите Грозданов, кој со претставата “Од инат, заинат, поинат” го одбележа својот петдецениски опстој на сцената. Тој заедно со своите “кафеански другари” низ “институционален приказ” на боемштината ни исцрта еден творечки пат, сликајќи ги премрежијата но и убавините на еден живот преку минатото до денешнината…

Неговиот творечки пат за кој многу е пишувано, говорено и гледано, се заокружи низ песна и постулати кои малкумина, онака, народски, знаат да ги посведочат пред публиката.

За оваа приказна да биде цела покрај Грозданов “виновници” се и Симе Илиев, Ердоан и Теоман Максут, Будимир Лазев, Горан Анчевски и уште неколкумина млади, задолжени да го продолжат веќе трасираниот пат од Грозданов и нему слични…

А, пак, целата приказна да биде “зачинета” со песна која не води низ историјата и низ денешницата, својата работа одлично ја завршија пензионерите од хорот “Серенада”.

Сценската кафеана изобилуваше со плакати од претстави во кои учествувал славеникот со што не само декоративно, ами и нагледно суштински, ќе посведочи неговото актерско присуство, за да остане како аманет дека токму од неговиот матичен Драмски, па низ Македонија, екс Југославија, па и Европа и светот, веќе 50 години постои една незатворена патека на Скомрахот…

А дека е тоа така, сведочи и иницијативата на Кинотеката на Македонија, која преку еднонеделен приказ со неговиот лик на филмското платно му се оддолжува на актерот кој целиот свој живот потврдува дека даските навистина нему живот му значат.

Jубилеј пет децении

 

на сцената: “Од инат, заинат…” со Мите Грозданов

Актерот Мите Грозданов на 4 декември (20 ч. Драмски театар), со премиерата на претставата “Од инат, заинат, поинат”, што по сопствен текст ја режираше и ќе игра една од главните улоги самиот тој, прославува редок јубилеј – 50 години професионална дејност и 63 години учество во аматерскиот театарски живот во Македонија.

Преку институцијата кафеана низ разни згоди, незгоди, песни, играрии, тепаници и конфликтни ситуации, Грозданов ја објаснува болката и (не)снаоѓањето на боемот во овој (не)свет, во кој политиката и политичкото ни ги окупираат животите…

Впрочем, како низ калеидоскоп, низ двочасовна интеракција со публиката, Мите се осврнува низ кратка реминисценција на својот не само професионален живот, ами и низ тоа како и колку тој самиот се гледа во овие, но и во некои минати времиња…

А времињата зад него говорат дека оставил трага од преку 100 театарски премиерни изведби, од кои повеќето од половина се претстави во кои тој играл носечки ролји, со преку две ипол илјади изведби, дузина филмови, стотици радио и ТВ-драми.

Со оваа претстава која премиерно ќе излезе вечерва, се планира мини турнеја низ Македонија.

Во знак на протест за притворот на Владо Јовановски актерите пред полна сала ја одложија претставата „Ничија земја“

 

Пред полна сала актерите на МНТ вечерва ја одложија претставата Ничија земја. Целиот актерски тим излезе пред присутните во МНТ и извинувајќи и се на публиката соопшти дека во знак на протест за притворот на нивниот колега претставата нема да се одигра.

По ова публилата беше замолена да ја напушти салата. Јовановски доби притвор во рамките на акцијата за настаните на 27 април во Собранието.

ПОКЛОН!!!

 “ Снежната кралица “  Ханс К.Андерсен

 

Премиера на 29.11.2017год. 19.00часот ТДМ

Kласична бајка за прв пат објавена во 1844 и оттогаш не престанува да биде инспирација на различни автори кои што различно ја интерпретираат понесени од личниот порив, вдахнувајќи го во неа својот печат, согласно потребите на времето, настаните итн.. Неконвенционалната раскажувачка постапка на Ханс. К. Андерсен, која што е повеќе лирска одошто дидактичка ги претвора неговите сказни во поема на животот без граници. Оттаму и инспирацијата на авторката Билјана Крајчевска, за создавање еден современ препрочит, кој користејќи ги мотивите на сказната како предлошката, раскажува приказна за пријателството кое што не може да се растури, пријателство на кое што му стрепат сите опасности на современото општество почнувајќи од конзумеризмот што ги изместил сите вредности, кои допрва треба да се преоткријат. Режисерката Драгана Милошевски –Попова ја концепира фабулата низ чудесното патување на девојчето Герда. Таа е спремна да направи сѐ за да го пронајде својот пријател којшто е заробен во смрзнатото срце на Снежната кралица, покажувајќи ни ја моќта на вистинското пријателство. Ова е претстава за љубовта и растењето испишани од перото на едно дете. Во претставата се натпреваруваат две доминантни сили. Снежната кралица со своите невидливи сили, лукавоста и злото на која ја тера осаменоста, е претставник на ладниот разум и не може да сфати дека постојат наспроти неа такви кои што се спремни да се откажат од сопствениот интерес и да се жртвуваат заради љубовта и пријателството.

“Царот Владислав”

Во четврток 23 премиера- НТ “ Антон Панов “  Струмица

текст Борис Јанков

режија Бранко Ставрев

За претставата рече

Во „Царот Владислав“ Борис Јанков не ги измислува личностите и настаните, туку ги наоѓа во средновековната историја, и од нив создава сопствена уметничка слика и поглед на свет.

Ползувајќи ги искуствата на античката и на елизабетинската крвава драматургијa, тој се обидува на современата македонска драма  да и’ додаде релевантни значења од кои може да се гради актуелен театар. Неговите трауматизирани и монструозни херои се затекнати во жестока борба за власт, без бирање средства кои ја оправдуваат нивната мрачна цел.

Во процесот на преточување на стихуваната драма во претстава, направена е адаптација со изземање на одреден број лица, со што е постигнато згуснување на драмското дејство, пред се со закрепнување на ликовите кои се базични носители на дејството.

Нашата патувачка театарска трупа мноштвото амбиенти ги заменува со празен сценски простор за да го потсили индивидуалниот и колективниот (хорски) актерски израз и динамичниот тек на играта.

Некој, некаде, некогаш беше изјавил дека историјата се повторува како фарса. „Царот Владислав“ е повод уметнички да истражиме дали таа фамозна сентенца е жива вистина или мртва лага.

Се’ започна од мислата за претстава врз урнатините на Цареви кули над Струмица за да заврши во Самоиловата тврдина во Охрид и во античките театри, во Хераклеја, Стоби и Скупи.

Бранко Ставрев

 

“Кец на десетка”

Ноа претстава на МНТ

КЕЦ НА ДЕСЕТКА
(насловна тема од истоимената претстава на “МНТ”)

Исполнуваат: Тања Кочовска, Драган Спасов Дац, Нина Деан, Александар Микиќ, Ивица Димитриевиќ

Музика: Yazoo – Only You / Yazoo cover
Текст, адаптација, аранжман : Александар Митевски
Продуценти: Александар Митевски / Бобан Василески
Гитари : Бобан Василески
Армоника : Војче Петрушев
Кларинет : Зоран Крагуевски

Фото – Видео : Драган Гајиќ
Монтажа : Бобан Стоименовски

PIKADO creative collective
Македонски Народен Театар Скопје

„Волшебникот од Оз“ – Л. Френк Баум

 

„Волшебникот од Оз“ (Wizard of Oz) е американски филм на режисерот Виктор Флеминг од 1939 година, правен по книгата на Л. Френк Баум, кој раскажува за Дороти Гејл и нејзиниот пат до Оз, каде што треба да го најде познатиот волшебник, за тој да ѝ помогне да си го најде патот за дома.

„Волшебникот од Оз
The Wizard of Oz“
Wizard oz movieposter.jpg      

Постер за кино-претставата
Режисер Виктор Флеминг
Без препишана заслуга: Мервин Лирој , Ричард Торп
Кинг Видор
Продуцент Мервин Лирој, Артур Фрид
Сценарист Ноел Ленгли, Флоренс Риерсон, Едгар Алан Вулф
Л. Франк Баум роман
Настапуваат  Џуди Гарланд – Дороти Гејл,  Френк Морган – Проф. Марвел, Реј Болгер – Плашилото, Берт Лар – Лавот, Џек ХејлиБили Бурк 
Музика Херберт Стотхарт, 
Песни: Xаролд Арлен, Јип Харбург
Кинематографија Херолд Росон
Дистрибутер Metro-Goldwyn-Mayer(почетен)
Warner Bros. и Turner Entertainment(моментален)
Премиера август 12 1939

Постои верзија на овој филм од 1925, на режисерот Лери Семон. Оваа верзија на „Волшебникот од Оз“ има посебно место во историјата на филмот, заради неговата гламурозност.

Во книгата „Волшебникот од Оз“ се раскажуваат приказните на неколкуте ликови кои започнуваат едно необично патување, водени од својот недостаток и барајќи надеж за негово остварување, длабоко во себе носејќи ја желбата истиот да го престорат во сопствена предност. Но, дали е поважна целта или самото патување е едно од прашањата кои Ве засегнува, читајќи ја ова книга, како и тоа дали само во нас може да се пронајде сето она што го бараме од другите.

Најсложените прашања во оваа книга се одговараат на едноставен начин, со што таа се здобива со саркастична нијанса, во која може да се ужива „патувајќи“ заедно со ова необично, но многу забавно друштво.

Во Македонија е можеби една од најиграните претстави како во

Театарот за деца и младинци во Скопје, така и во другите театри низ земјава,

 

 

 

 Куманово Прилеп,

а во мометов се прави  “ Волшебникот од Оз “ и во Влешкиот театар. Поставките се најчесто за малите деца, но секако тоа треба да го погледаат сите оние кои се чувствуваат така.

Никола Ристановски ја доби 48 награда, овојпат за улогата на Иванов

 

На 25. Меѓународен театарски фестивал на класици “Вршачка театарска есен”, Р. Србија, актерот Никола Ристановски ја доби наградата најдобар актер за улогата Иванов во истомената претстава, продуцирана од Народно позориште Белград.

За Ристановски ова е 48 награда.

Стручното жири, во состав: Слободан Савиќ/претседател на жирито и театарски критичар, Душан Белача/писател и театарскиот режисер Александар Швабиќ, едногласно ја донесе одлуката наградата за најдобар актер да се додели на Никола Ристановски.

Честитки за актерот кој неуморно и маестрално ја реализира секоја театарска, сериска и филмска улога.