Нова книга „Улица Диши длабоко“ – Игор Џамазов

 

Bи ја најавуваме промоцијата на новата книга на Игор Џамазов, „Улица Диши длабоко“. Овој пат големиот Џамбазов ќе го читаме во стихови, надополнети со анегдоти за секоја од неговите песни.

„Улица Диши длабоко“ е збирка од најпознатите песни напишани или изведени од Игор Џамбазов. Покрај незаборавните блуз-стихови, тука се и забавните описи за инспирацијата и процесот на нивното настанување, како и општествените (не)прилики, интимните исповеди и сите негови (не)згоди и пороци.

Промоцијата ќе се одржи во ресторанот „Вип база“ („3-та Македонска бригада“, во склоп на Американ колеџ), во среда, 27.12.2017 г., во 19 часот.

Пиесите “ Волшебен компас “ и на српски јазик

 

Новата книга на Сашо Огненовски  “ Волшебен компас “ е преведена и на српски јазик. Книгата содржи детски пиеси, кои ќе бидат поблиску до малите и големите читатели на српски јазик.

“ Моите детски писеи ги издаде во книга, издавачката куќа “ Алма “ од Белград “ – ни рече Огненовски

Театар „ Јордан Х.К-Џинот “ Велес со претставата „Синиот портокал“

 

Го поддржува проектот „ Гуш и Бац “

Имено, средствата собрани од продажбата на влезниците за претставата „Синиот портокал“ која ќе биде одиграна во петок,

на 22-ри декември со почеток од 20 часот, ќе бидат наменети за реедукација (дефектолог, логопед и сензорна терапија) на деца со Аутизам чии родители имаат потешкотии да го обезбедат тоа.

Премиера “Лет над кукавичјото гнездо “ промо – видео

 

Драмски Театар – Скопје   Декември 22. 2017 година

Режија: Ристо Алексовски
Превод: Марија Димовска
Сценографија и костимографија: Ѓорѓе Јовановиќ
Музика: Милан Димушевски
Асистент на режија: Емилија Спасова
Асистент на сценографија и костимографија: Филип Стратиев
Испициент: Жарко Намичев
Суфлер: Даница Илиева
Тон – мајстор: Димитар Илиоски
Светло – мајстор: Дејан Блажевски

Играат:
Мек Марфи – Сашо Тасевски
Сестра Ретчид – Емилија Мицевска
Били Бибит – Златко Митрески
Хардинг – Благој Чоревски
Чезвик – Диме Илиев
Мартини – Ѓорѓи Тодоровски
Поглавицата Бромден – Ненад Нацев
Вилијамс – Предраг Павловски
Ворен – Игор Георгиев
Доктор Спиви – Игор Ангелов
Сестра Флин – Соња Стамболџиоска
Кенди – Мелита Софрониоска
Сенди – Александра Павлова/ Калина Наумовска

 

Петдецениски јубилеј: Со актерот Мите Грозданов – од инат… за аманет!

 

Грозданов со претставата “Од инат, заинат, поинат” во Драмски го одбележа својот петдецениски опстој на сцената. Тој заедно со своите “кафеански другари” низ “институционален приказ” на боемштината ни исцрта еден творечки пат, сликајќи ги премрежијата, но и убавините на еден живот преку минатото до денешнината…

Драмскиот театар завчеравечер ги отвори своите порти за еден од своите столбови, актерот Мите Грозданов, кој со претставата “Од инат, заинат, поинат” го одбележа својот петдецениски опстој на сцената. Тој заедно со своите “кафеански другари” низ “институционален приказ” на боемштината ни исцрта еден творечки пат, сликајќи ги премрежијата но и убавините на еден живот преку минатото до денешнината…

Неговиот творечки пат за кој многу е пишувано, говорено и гледано, се заокружи низ песна и постулати кои малкумина, онака, народски, знаат да ги посведочат пред публиката.

За оваа приказна да биде цела покрај Грозданов “виновници” се и Симе Илиев, Ердоан и Теоман Максут, Будимир Лазев, Горан Анчевски и уште неколкумина млади, задолжени да го продолжат веќе трасираниот пат од Грозданов и нему слични…

А, пак, целата приказна да биде “зачинета” со песна која не води низ историјата и низ денешницата, својата работа одлично ја завршија пензионерите од хорот “Серенада”.

Сценската кафеана изобилуваше со плакати од претстави во кои учествувал славеникот со што не само декоративно, ами и нагледно суштински, ќе посведочи неговото актерско присуство, за да остане како аманет дека токму од неговиот матичен Драмски, па низ Македонија, екс Југославија, па и Европа и светот, веќе 50 години постои една незатворена патека на Скомрахот…

А дека е тоа така, сведочи и иницијативата на Кинотеката на Македонија, која преку еднонеделен приказ со неговиот лик на филмското платно му се оддолжува на актерот кој целиот свој живот потврдува дека даските навистина нему живот му значат.

Jубилеј пет децении

 

на сцената: “Од инат, заинат…” со Мите Грозданов

Актерот Мите Грозданов на 4 декември (20 ч. Драмски театар), со премиерата на претставата “Од инат, заинат, поинат”, што по сопствен текст ја режираше и ќе игра една од главните улоги самиот тој, прославува редок јубилеј – 50 години професионална дејност и 63 години учество во аматерскиот театарски живот во Македонија.

Преку институцијата кафеана низ разни згоди, незгоди, песни, играрии, тепаници и конфликтни ситуации, Грозданов ја објаснува болката и (не)снаоѓањето на боемот во овој (не)свет, во кој политиката и политичкото ни ги окупираат животите…

Впрочем, како низ калеидоскоп, низ двочасовна интеракција со публиката, Мите се осврнува низ кратка реминисценција на својот не само професионален живот, ами и низ тоа како и колку тој самиот се гледа во овие, но и во некои минати времиња…

А времињата зад него говорат дека оставил трага од преку 100 театарски премиерни изведби, од кои повеќето од половина се претстави во кои тој играл носечки ролји, со преку две ипол илјади изведби, дузина филмови, стотици радио и ТВ-драми.

Со оваа претстава која премиерно ќе излезе вечерва, се планира мини турнеја низ Македонија.

Во знак на протест за притворот на Владо Јовановски актерите пред полна сала ја одложија претставата „Ничија земја“

 

Пред полна сала актерите на МНТ вечерва ја одложија претставата Ничија земја. Целиот актерски тим излезе пред присутните во МНТ и извинувајќи и се на публиката соопшти дека во знак на протест за притворот на нивниот колега претставата нема да се одигра.

По ова публилата беше замолена да ја напушти салата. Јовановски доби притвор во рамките на акцијата за настаните на 27 април во Собранието.

ПОКЛОН!!!

 “ Снежната кралица “  Ханс К.Андерсен

 

Премиера на 29.11.2017год. 19.00часот ТДМ

Kласична бајка за прв пат објавена во 1844 и оттогаш не престанува да биде инспирација на различни автори кои што различно ја интерпретираат понесени од личниот порив, вдахнувајќи го во неа својот печат, согласно потребите на времето, настаните итн.. Неконвенционалната раскажувачка постапка на Ханс. К. Андерсен, која што е повеќе лирска одошто дидактичка ги претвора неговите сказни во поема на животот без граници. Оттаму и инспирацијата на авторката Билјана Крајчевска, за создавање еден современ препрочит, кој користејќи ги мотивите на сказната како предлошката, раскажува приказна за пријателството кое што не може да се растури, пријателство на кое што му стрепат сите опасности на современото општество почнувајќи од конзумеризмот што ги изместил сите вредности, кои допрва треба да се преоткријат. Режисерката Драгана Милошевски –Попова ја концепира фабулата низ чудесното патување на девојчето Герда. Таа е спремна да направи сѐ за да го пронајде својот пријател којшто е заробен во смрзнатото срце на Снежната кралица, покажувајќи ни ја моќта на вистинското пријателство. Ова е претстава за љубовта и растењето испишани од перото на едно дете. Во претставата се натпреваруваат две доминантни сили. Снежната кралица со своите невидливи сили, лукавоста и злото на која ја тера осаменоста, е претставник на ладниот разум и не може да сфати дека постојат наспроти неа такви кои што се спремни да се откажат од сопствениот интерес и да се жртвуваат заради љубовта и пријателството.

“Царот Владислав”

Во четврток 23 премиера- НТ “ Антон Панов “  Струмица

текст Борис Јанков

режија Бранко Ставрев

За претставата рече

Во „Царот Владислав“ Борис Јанков не ги измислува личностите и настаните, туку ги наоѓа во средновековната историја, и од нив создава сопствена уметничка слика и поглед на свет.

Ползувајќи ги искуствата на античката и на елизабетинската крвава драматургијa, тој се обидува на современата македонска драма  да и’ додаде релевантни значења од кои може да се гради актуелен театар. Неговите трауматизирани и монструозни херои се затекнати во жестока борба за власт, без бирање средства кои ја оправдуваат нивната мрачна цел.

Во процесот на преточување на стихуваната драма во претстава, направена е адаптација со изземање на одреден број лица, со што е постигнато згуснување на драмското дејство, пред се со закрепнување на ликовите кои се базични носители на дејството.

Нашата патувачка театарска трупа мноштвото амбиенти ги заменува со празен сценски простор за да го потсили индивидуалниот и колективниот (хорски) актерски израз и динамичниот тек на играта.

Некој, некаде, некогаш беше изјавил дека историјата се повторува како фарса. „Царот Владислав“ е повод уметнички да истражиме дали таа фамозна сентенца е жива вистина или мртва лага.

Се’ започна од мислата за претстава врз урнатините на Цареви кули над Струмица за да заврши во Самоиловата тврдина во Охрид и во античките театри, во Хераклеја, Стоби и Скупи.

Бранко Ставрев