На 75 год не напушти доајеното на српската култура и српскиот актер Милан Лане Гутовиќ.

Денес 25.08 часот..

(11 август 1946 во УмкаСрбија -25,08,2021 Србија)

Во 2021 година не напушти доајеното на српската култура и српскиот актер Милан Лане Гутовиќ. Народот најмногу го памети по улогата на Сречко Шоиќ во Тесна кожа и Бел брод, кога на еден духовит начин, тој маестрално ја претстави парадигмата на распаѓањето на нашата земја и ни покажа какво општество станавме, дури и тогаш кога лошо го сокривме од самите нас.

Бројните улоги на зборуваа за неговиот огромен и рааскошен талент несебично беше споделени со публиката, обидувајќи се да го збогати скршениот дух на луѓето кои живееле во време на морален распад. Неговиот актерски гениј, единственото нешто што ја надмина благородноста на неговата душа, секогаш изразувајќи подготвеност да им помогне на луѓето на кои им припаѓа, без оглед на тоа што ги знаеше сите недостатоци на нашиот народ. На овој начин изразуваме сочувство до неговото семејство, кое сега е најтешко и до сите граѓани на Србија кои отсекогаш го сметале за дел од нивните семејства.

Нашиот Лене никогаш нема да биде заборавен, тој ќе живее во нашите срца и спомени како човек кој во најтешките моменти донесе насмевка на лицето и даде надеж дека ќе го живееме животот на пристоен човек. Последен поздрав до Милан Ланет Гутовиќ, Голем уметник и прекрасен човек.

Почивајте во мир на душата и нека му е вечна слава и фала.