Наградата за најдобра машка улога – Зоран Љутков

Зоран Љутков

Наградата за најдобра машка улога, му беше врачена на Зоран Љутков за улогата на Силен во сатирска игра во режија на Деан Дамјановски во претставата „Орестија”,

Kопродукција на велешкиот Народен театар „Ј Х К-Џинот” и Националната опера и балет.Како што се вели во образложението на жири комисијата на фестивалот, Зоран Љутков во улогата на Силен се карактеризира со суверено и зрело мајсторство во сите сегменти на ликот реализирани прецизни актерски, пејачки и танцови партитури низ кои со неверојатна леснотија се претставени психоемотивните нијанси од драматичното во комичното со што неговиот лик несомнено станува актерски столб на целокупната театрологија „Орестија”.