Програмата на фестивалот на монодрама во Битола 2021 год.

Еве ја програмата на фестивалот:

? 22-06-2021,вторник

20ч. Свечено Отворање
Сала на Народен театар
„ КАРМЕН” по мотиви од романот “Пет часа со Марио“ од Мигел Делибес
Режија и драматизација-Дејан Пројковски
Актер-Биљана Драгичевиќ Пројковска
Продукција-Драмски Театар Скопје

 22ч.  Пацио на НУ Завод и Музеј
.„ ДНЕВНИКОТ НА ЛУДИОТ“ 2-Човекојадство“
од Лу Син
режија-Ѓорги Ризески
актер-Бобан Алексоски
Продукција на Независен театар Златен Елец од Скопје

 ? 23-06-2021, среда. 

20ч.  Пацио на НУ Завод и Музеј   

. „ИЗБУВЛИВИОТ ЧОВЕК “
Од А.П.Чехов
режија-Перо Даниловски
актер-Ефтим Гаурскипродукција-НУЦК “Бели Мугри“ Кочани

22ч. Сцена Театар-Бифе
     “КРОТКА“
од Ф.М. Достоевски
режија-Дејан Ангелов
актер-Стојан Велков
Независна продукција на Здружение за култура “Транзен“- Струмица

? 24-06-2021 – четврток

 20,00 ч     Сала на Народен театар
.„ПЕТТО ГОДИШНО ВРЕМЕ“
Танц теартарски перформанс
автор-Сашо Димоски
адаптација и режија-Васил Зафирчев
изведува-Олга Панго
Продукција Театар Ј.Х-Џинот-Веле

22ч. Сцена на Театар Бифе 

  „НАЈЛОН“
сценарио и режија-Благој Мицевски
кореограф и танчер-Валентино Апостоловски
Независна продукција

22,30ч. Сцена на театар Бифе
„ ЗОО ПРИКАЗНА“
од Едвард Олби
авторски проект на  Здравко Стојмировски

 ? 25-06-2021 , петок

 20ч. Сцена Театар- Кафе 

.„ПРВО ЛИЦЕ ЕДНИНА“
Авторски текст од „Приказни за бунтовни девојчиња“
Режија-Драгана Стојчевска Гунин
Актер-Владанка Димковска
Независна продукција  во копродукција со Театар Куманово

22ч .Пацио на Завод и Музеј

„ИСМЕНА“

автор-Катерина Момева
режија-Елеонора Теова
музика и интерпретација-Сашко Костов
актер-Моника Ставревска
Во копродукција на Велешки театар

? 26-06-2021, сабота

 12ч.Театарско бифе
         Театарски кафе-муабети
          Офф програма

20ч. Сцена Театар -Бифе
„ЛИДИЈА ИЛИ СЀ ШТО ЗНАМ ЗА ЖЕНИТЕ“
по романот на Тихомир Јанчовски
режија и актерска игра-Игор Трпчески
Театарска Работилница Прилеп

 22ч.Голема Сцена на Центар за култура

 „ПОСЛЕДНАТА ЛЕНТА НА КРАП “
од Семјуел  Бекет
режија и изведба-Ѓорги Јолевски
копродукција  на Македонски Народен театар од Скопје и
Перипетија Продукција од Скопје

? 27-06-2021,недела 
20ч. Сала на Народен театар

??? СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ и Доделување на наградите
Претстава во чест на наградените

 „ЛУДИ  ЗА ЉУБОВ“ 

 авторски проект на Хари Михајловски,по текст „Луди за љубов“ од Сем Шепард, во режија на Јован Ристовски ,а играат Борис Чоревски, Илина Чоревска, Хари Михајловски и Валентино Апостоловски.

Ве очекуваме од 22 јуни зад отворени врати  ?

Претседател на жири комисијата ќе биде Весна Петрушевска, а членови Тодор Кузманов театарски критичар и Љупчо Ѓоргиевски режисер од Битолскиот театар.
Ќе се доделат награди за најдобар акатер, најдобра режија и Гран при која покрај статуетката носи и награда од 30.000 денари.

Фестивалот е поддржан од Министерството за култура и Општина Битола ✔️