Кармен или лажната СОЛЗА на една вдовица

Тагата на една (не)задоволна жена од цеолсниот свој живот, почнувајќи од своето семејство. Од тој агол се запрашав.. – Дали Кармен може и сака цела своја тага, да ја собере во едно Фиќо?

Тешко дека, самата Кармен, а и многуте жени кои ги има и ќе ги има во сите опшествени промени, ќе избегаат од себе и од многуте натрупани емотивни прекршувања во себе. Само во едно Фиќо.

Жената тивко боледува за малку, малку Љубов, допир, страст, а пред се за Живот во себе. Бидејќи таквите жени се како полуживи, ненахранети од својот партер. Тој едносатвно не те погледнува, не те посакува страсно, и со немирна похот, како љубовницата.

Ја држи својата „доминантна“ жена далеку од очите на јавноста, за тој да биде доминантен. Да не му се видат „папучите“ кои ги носи по дома. А надвор е мачо тип… Неговното дволично живеење, оваа жена ја става на маргините во нивниот живот. Па оттука, многуте пријатели не ни знаат како изгледа…

Само се споменувана дека постои, а тоа е тажно сознание. Дека си жив дух. Дека си живеела меѓу многуте книги, весници и трите деца кои не си ни имала време да ги воспиташ.

Зошто?

Бидејќи и самата била незадоволна, имала бегство во минатото, кога била среќна, а живее во спомените на минатите возбуди, љубовни. Тие ја враќаат потајно, во животот, далеку од јавноста.

А тој не бил ни ту свесен дека неговата КАРМЕН има само една мала потајна желба, извикувана силно, но без дослух!

А сакала само една кола во која би го ставила целиот живот и би заминувала секогаш среќна – во своето ФИЌО. Насекаде, во малиот или голем град, љубовниот живот би си го „издувала“ со најоглема брзина на својот автомобил, би ги ставила децата и би заминала далеку од многуте книги и весници, полни прашина …

Е па, мили мои ЖЕНИ, на вас е одлуката, дали ќе чекате до последен момент да почине вашиот сопруг, за да почните да живеете во својот сон, кратко наречен живот, или веднаш ќе превземете нешто да си го разубавите и направите посреќен животот за себе и за окружувањето во кое живеете. Останува да го сместите својот мирен живот во срцето, за да не пиете пиво сами со книгите, кога имате со кого.

Приказнава ме донесе како гледач до солзи и одеднаш до смеа, и ги видов могуте жени кои сакаат само малку љубов. Жената која сака да побегне со првиот бивш дечко, кој само со еден мал комплимент во стил „ не си се сменила “ ќе ти го разубави мигот.

Купете си радот и она што малку ве прави среќни едно ФИЌО.

Видете ја монодрамата „Кармен“ во Драмски театар, во која Билјана Драгиќевиќ Пројковска целосно посветено, ни ја покажа својата широка актерска лепеза.

А таа ни порача – Не барајте многу од животот, за среќа е доволно малку, само малку љубов.

Таа љубов се вика Фиќо…

Катерина Грозданова