ДОСТАГА НА САМИОТ ВРВ НА НАЈВИСОКАТА ВЛАСТ

75 години Драмски театар Скопје —- 1975

75 години Драмски театар Скопје1975

ДОСТАГА НА САМИОТ ВРВ НА НАЈВИСОКАТА ВЛАСТА

втор: Коле Чашуле

Режисер: Љубиша Георгиевски

Сценограф: Бранко КостовскиКостимограф: Рада Петрова МалкиќИзбор на музика: Андреј БељанКореограф: Татјана ПетковскаИграат: Крум Стојанов (Ел Илустрисимо), Благој Чоревски (Навахита Велос), Љиљана Георгиевска (Доња Марија), Тодорка Кондова-Зафировска (Госпоѓата Министер), Јон Исаја (Линарес), Снежана Стамеска (Изабелита), Стево Спасовски (Папа Док), Диме Илиев (Алексис), Виолета Шапковска (Аѓутантот), Симе Илиев (Прв репортер), Иван Петрушевски (Втор репортер), Димитар Зози (Прв новинар) и Гоце Тодоровски (Втор новинар) Техничка екипа: Томе Моловски, Радмила Златковиќ, Илија ВелевскиПремиера: 28.12.1975Вечерна сцена„Две артистички нумери во овој проект оставија извонреден впечаток. Тоа се остварувањата на протагонистите на главните улоги – Крум Стојанов и Благој Чоревски, кои несомнено спаѓаат во редот на највозбудливото видено не само во Драмскиот театар, туку и во македонската глума воопшто. Неверојатна психолошка концентрација и стабилност, фасцинантна физичка подготвеност и виртуазна глумачка техника, чудесна пластичност иу згуснатост во актерската игра – ова се само еден дел од квалитетите на глумата на споменатите двајца артисти.“Иван Ивановски (Драмски театар Скопје: 1946-1986)