КУЛТУРАТА ПРЕД ФИСКУЛТУРАТА

Во однос на неодамнешните превирања во НУЦК „ Антон Панов „ Струмица, денеска се случи средба помеѓу, не задовлните актери / чинитли на оваа институција и министерката за култура Ирена Стефоска, на кој се останало само на „ветување„ дека предложениот професор по фискултура, нема да биде решение за директор на театарот и останатите културни дејци, на струмичкиот симбол на културата.

По средбата актерот Ванчо Василев го појасни ставот на членовите на Драмата при НУЦК „ Антон Панов „ ..

Добивме ветување дека од понеделник министерката ќе смисли нешто, да го реши проблемот. Нашата институција во моментов е во крајно не завидна ситуација, бидејќи кандидатот кој ни се предлага за директор според нас ги нема основните предиспозиции, но се надеваме дека тоа ќе се воочи и ќе одиме во насока на решевање на оваа незавидна ситуациа “

струмички актери

Во спротивно, како што ни рече Василев ќе се продолжи со незадоволството на драмскиот ансамбал при НУЦК „ Антон Панов „ Струимица, се до конечното позитивно разрешување на случајот, а тоа е отповикување на професорот по фискултура, и назначување на соодветна личност.

Се надеваме дека во случајов познавањето на сопствениот мајчин јазик ќе биде доволна причина за да се испарви, не само актерската неправда, туку и на сите вработени во институцијата, како и на сите љубители на културата во Стримица.

До тогаш поддршка за стуримичкиот театар!

Борче Грозданов