Изложба – “Сценска тишина”

Македонскиот народен театар ја слави својата 75-годишнина Изложба – “Сценска тишина”

“Сценска тишина”

Во годината во која Македонскиот народен театар ја слави својата 75-годишнина, период доволно долг за испишување на историја и достојно одбележување, светот, а со тоа и културата, се соочија со голема пандемија. Театарот остана без верната публиката, актерот не е на сцената, текстот е неизговорен. Остана тишината. Изложбата „Сценска тишина“, во продукција на МНТ, претставува желба и мотив театарот да се врати на сцената каде што ѝ припаѓа. Односно обид да се реконструираат претставите кои се на тековниот репертоар на МНТ преку костими, сценографија и/или реквизити. Театарската претстава како нужно врзана за времето и просторот во кој се одржува, постои единствено во времето во кое се одигрува. Поради тоа денес сцената е празна, но останува театарската светлина, мигот/сеќавањето за погледната претстава и поттикот да се посети непогледнатата претстава. Низ фотографиите и видеото на Драган Гајиќ се раскажува за моќта на актерот, концептот на режисерот, приказната на авторите и креативноста на авторите на сценографијата и на костимографијата. Низ изложбата, работена по идеја и во реализација на Ивана Јарчевска и Мила Анѓелковиќ, прикажани се костими во кои играат актерите на МНТ, сценографиите на: Никола Тороманов, Илина Ангеловска, СвенЈонке, Костантин Трпеноски, Вишња Вујовиќ, Лоренцо Банчи, Владимир Жерновски и Валентин Светозарев; и костимографиите на: Марија Пупучевска, Илина Ангеловска, Снежана Пешиќ-Раиќ, Свила Величкова, Роза Трајческа-Ристовска, Ивана Каранфиловска-Угуровска, Александар Ношпал, Мануела Паладин, Лидија Георгиева, Кокев и Кадриу, Елена Пандева, Антонија Гугинска-Јорданоска и Елена Вангеловска.Поради состојбата, изложбата е единствено достапна онлајн во вид на фотографии и како видео – објавено на јутјуб-каналот на МНТ.https://www.youtube.com/watch?v=9pSZD_wY68oИдеја и реализација: Ивана Јарчевска и Мила АнѓелковиќФотограф и видео реализација: Драган ГајиќДизајнер на видео ефекти: Илија ЦветковскиДизајнер на каталог: Димитар ДимитровГардеробери: Валентина Чонкова и Скендер БеришаРеквизитери: Соња Крстевска и Боби ГелиќСветло – мајстор: Игор ЃеоргиевСветло – оператор: Горјан ТемелкоскиТехничка поддршка: Ангел Петровски и Ненад ТрпеновскиКоординатор на сценска техника: Ивица УрдаревиќМанипуланти на горен и долен погон: Горан Димов, Васко Бојаџиски и Трајче ТасевскиДекоратери: Васил Мешковски, Дејан Стамчевски, Павле Кралевски, Мартин Китановски, Саво Ивановски, Едмонд Хајредин, Дурмиш Сефер, Ибраим Рамани, Хусеин ХалилиДиректорСимона УгриновскаДекември 2020 година

СЦЕНОГРАФИЈА, РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ НА МОЛИЕР
КОСТИМ НА МАРИЈА НОВАК
сценограф: СВЕН ЈОНКЕ
костимограф: СНЕЖАНА ПЕШИЌ – РАИЌ
режисер: АЛЕКСАНДАР ПОПОВСКИ
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ НА МОЛИЕР
СЦЕНОГРАФИЈА, РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ НА МОЛИЕР
КОСТИМ НА МАРИЈА НОВАК
СЦЕНОГРАФИЈА, РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА СИЛЈАН ШТРКОТ ШАНЦА
КОСТИМ НА ТИНА ТРПКОСКА, АЛЕКСАНДАР ЃОРЃИЕСКИ/СЛАВИША КАЈЕВСКИ, НИНА ГАЧИЌ ДЕАН И ВЛАДИМИР ЈАЧЕВ/НИКОЛА АЦЕСКИ
сценограф и костимограф: ИЛИНА АНГЕЛОВСКА
режисер: СРЃАН ЈАНИЌИЈЕВИЌ
РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА СИЛЈАН ШТРКОТ ШАНЦА
РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА СИЛЈАН ШТРКОТ ШАНЦА
СЦЕНОГРАФИЈА, РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН
КОСТИМ НА ЗВЕЗДАНА АНГЕЛОВСКА, СЛАВИША КАЈЕВСКИ, НИКОЛА РИСТАНОВСКИ И АРНА ШИЈАК
сценограф: НИКОЛА ТОРОМАНОВ
костимограф: МАРИЈА ПУПУЧЕВСКА
режисер: АЛЕКСАНДАР МОРФОВ
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН
РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА КЕЦ НА ДЕСЕТКА
КОСТИМ НА ИВИЦА ДИМИТРИЈЕВИЌ И СОФИА НАСЕВСКА – ТРИФУНОВСКА/НИНА ГАЧИЌ ДЕАН
костимограф: ИВАНА КАРАНФИЛОВСКА – УГУРОВСКА
режисер: ДРАГАН СПАСОВ – ДАЦ И ЈОРДАН СИМОНОВ
СЦЕНОГРАФИЈА, РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА МАКБЕТ
КОСТИМ НА АНА СТОЈАНОВСКА, ДРАГАНА КОСТАДИНОВСКА, САШКО КОЦЕВ И СЕНКО ВЕЛИНОВ
сценограф: КОСТАНТИН ТРПЕНОСКИ
костимограф: РОЗА ТРАЈЧЕСКА – РИСТОВСКА
режисер: НЕЛА ВИТОШЕВИЌ
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА МАКБЕТ
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА МАКБЕТ
СЦЕНОГРАФИЈА, РЕКВИЗИТА И КОСТИМ ЗА ПРЕТСТАВАТА БЕСАЧИ
КОСТИМ НА ВЛАДО ЈОВАНОВСКИ И ТРАЈЧЕ ЃОРГИЕВ
сценограф: НИКОЛА ТОРОМАНОВ
костимограф: СВИЛА ВЕЛИЧКОВА
режисер: ЈАВОР ГРДЕВ
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА БЕСАЧИ
РЕКВИЗИТА ЗА ПРЕТСТАВАТА БЕСАЧИ