ОБЛАК ВО МАЛА КУТИЈА

Претстава за бебиња и мали деца (1 +)

НУ Театар за деца и младинци, Скопје

Декември, 2020 г.

Режија : Бојана Лазиќ

Сценографија и костим: Бранислав Станковиќ

Композитор : Владимир Пејковиќ

Сценски движења : Дамјан Кецојевиќ

Асистент сценограф: Кирил Василев

Играат:

Симона Спировска

Наташа Петровиќ

Ненад Митевски

Никола Наковски

Инспициент: Ѓуро Дракулоски

Изработка на костим : Љубица Велкова

Изработка на реквизита : Бранкица Јордановска

Дизајн на плакат и брошура: Бранислав Станковиќ

Фотографии на рекламен и видео материјал : Драгољуб Николовски

Тон мајстор : Ангеле Насковски

Светло мајстор : Оливер Ставрев

Декоратери : Јовица Видески, Бујамин Селими и Мирсат Камбери

Премира

Силеџија во ТДМ

,, ШТО Е СИЛЕЏИЈА”

   Н.У. Театар за деца и младинци со особена чест и задоволство Ве ја најавува премерната изведба на младинската претставата ,, ШТО Е СИЛЕЏИЈА”, авторски текст на Горјан Милошевски и Хана Миленковска, во режија на Хана Миленковска, која ќе се одржи на ден 18.11.2020 ( среда ) во 19:00 часот.

„Што е силеџија?“

Во претставата со „Што е силеџија“, на прв план, се опфаќаат проблемите поврзани со врсничкото насилство поточно силеџиството во едно средно училиште. На втор план, всушност подлабоко вграден во самата драмска содржина, се прикажува проблемот на силеџиството во општеството како и на гневот што го носиме во себе кој предизвикува друг гнев. Темите кои се застапени во текстот чии автори се Горјан Милошевски и Хана Миленковска (исто така режисер на претставата), произлегуваат од еден сложен синџир, од една долга верига на односи, трауми, случки, силеџии од детството, силеџии од сегашноста итн. Имено, веќе не е доволно и не помага само да се зборува за силеџиите и нивниот чин на насилство, да се прави претстава или филм во кој гледаме како насилни индивидуи малтретираат други индивидуи. Веќе живееме во време кога сме освестени за повеќеслојноста на овој проблем. Мора да се најдат причините, настаните, луѓето кои од едно нормално дете, еден чист човек направиле силеџија. Кои се силеџиите на силеџиите? Кои се факторите за еден човек да манифестира силеџиство?

Со режисерката, Хана, овие проблеми и овие прашања ги разгледуваме преку триаголникот: семејство, игралиште и школо. Значи причините мора да се бараат во минатото, во околните причинители, средината: фамилијата, школото и местата каде младите играат со своите другари.

Приказната се врти околу еден инцидент во кој учествуваат пет средношколци: Васил, Стефан, Марија, Мартин и Луција. Ги гледаме овие млади луѓе кои носат трауми од своето минато, од детството, кои се заробени во еден синџир на насилници и насилнички методи и корупција. Гледаме како ништо сериозно не се презема во врска со жртвите на насилството, како никој не реагира на гневот, агресијата што се пренесува од еден на друг, од една средина во друга, поради траумите или во име на личните интереси. Ретко кој размислува за долгата верига на односи, трауми, случки и силеџии, не се пристапува на проблемот аналитично и покомплексно. Па затоа ги гледаме и овие млади луѓе во нивната апатија, бунило, немоќ да направат нешто за да се прекрши овој синџир. Гледаме ликови поточно луѓе кои се за жал инструменти на насилството кое се пренесува одамна, од година во година, од еден на друг, како модус за опстојување, за доминација, за одбрана.

Овие пет луѓе се борат, тие се на раскрсница меѓу потребите, желбите на секој млад човек и тој неуништлив круг на конфликти, случки, насилници, корупција и последици.

Драмски автори : Горјан Милошевски и Хана Милeнковска

Режија: Хана Миленковска

Музика : Колективен избор на музика

Кореографија: Валентино Апостоловски

Играат:

Никола Наковски

Петар Стојанов

Мики Анчевски

Матеа Јанковска

Ангела Димитрова

Инспициент: Ирена Глигороска

Дизајн на плакат и програма: Димитар Димитров

Тон мајстор: Владимир Стефановски

Светло мајстор: Мартин Митровски

Реквизитер: Бранкица Јордановска

Шминка: Игор Петрески

Декоратер: Драган Несторовски