“Малата сирена”

 

“Малата сирена” (дански: Den lille havfrue) е бајка напишана од данскиот автор Ханс Кристијан Андерсен за една млада сирена која е подготвена да се откаже од својот живот во морето и нејзиниот идентитет како сирена за да се здобие со човечка душа .

Приказната за првпат беше објавена во 1837 година и е адаптирана на разни медиуми, вклучувајќи музички театар, куклен театар, театар и анимиран филм.

Малата Сирена (цртан филм)

„Малата Сирена“ (англискиThe Little Mermaid) е американски цртан филм од 1989 година. Ова е 28-тиот долгометражен цртан филм изработен во продукцијата на „компанијата Волт Дизни“.

Расплет

Во цртанот се работи за малечка сирена која упорно сака да го види светот на луѓето, но нејзиниот строг татко и забранува. Сепак таа скришно собира предмети од потонатите бродови на луѓето и ги собира во една пештера. Луда по авантури Ариел се издига на површината на морето каде што ќе здогледа брод на кој има забава. Таа се доближува до бродот и го здогледува принцот Ерик на кому му е роденден. Кога ќе настане несреќа на бродот принцот Ерик паѓа во водата без свест. Таа го спасува и го носи до брегот, кога тој ќе се освести таа си заминува во водата. Ариел ќе се заљуби во Ерик и ќе посака да биде вечно покрај него. Со тоа таа ќе биде спремна да ја плати цената на морската вештерка Урсула, за да и створи нозе. Филмот исто така е мјузикл со прекрасна музика која ќе допри до многу малечки срца.

Малата сирена

Во Сараевскиот воен театар на 23 ноември, се одржа премиерата на куклената претстава “Малата сирена”.
Авторот на текстот Љубица Остојиќ, режисерка Куленовиќ Дубравка Зрнчиќ.