ПРОГРАМА ЗА СКОМРАХИ 2019

 • Петок, 01.11.2019 година
 • МНТ 20:00 часот Свечено отворање
 • Факултет за драмски уметности Скопје Перформанс „Живот за еден сон“ МНТ 22:00 часот Коктел
 • Сабота, 02.11.2019 година
 • ФДУ 17:00 часот Филмска проекција Академија за драмски уметности ЗагребАкадемија за сценски уметности Сараево
 • ФДУ 19:00 часот Промоција на книгаза Златко Славенски„ТВ БОКС Теоретски прилози и филмско сценарио“
 • ФДУ 20:00 часот Театарска претставаАкадемија за театар, филм и телевизија ЉубљанаСпоред „Ќелавата пејачка“ од Ежен Јонеско „Оган“ режија Жива Бизовичар, студенти во класата на проф. Јернеј Лоренци и проф. Бранко Јордан
 • Недела, 03.11.2019 година
 • ФДУ 17:00 часот Филмска проекцијаФакултет за драмски уметности Скопје
 • ФДУ 18:00 часот Промоција на списание„Ars Academica“ бр. 7
 • ФДУ 19:00 часот Театарска претстава
 • Национална академија за театар и филмска уметност „Крсто Сарафов“ Софија, Филип Ридли „Синиот ѕвер отаде“, студенти во класата на проф. Сава Драгунчев
 • ФДУ 21:00 часот Театарска претставаФакултет за драмски уметности БелградХозе Санчиз Синистерa „Еј Кармела“студенти во класата на проф. Драган Петровиќ
 • Понеделник, 04.11.2019 година
 • ФДУ 17:00 часот Филмска проекцијаФакултет за драмски уметности БелградФДУ 20:00 часот Театарска претставаАкадемија за сценски уметности СараевоШила Стивенсон „Сеќавањето на водата“, студенти во класата на проф. Ермин Браво
 • Вторник, 05.11.2019 година
 • ФДУ 17:00 часот Филмска проекцијаФакултет за драмски уметности ПриштинаАкадемија за театар, филм и телевизија Љубљана
 • ФДУ 20:00 часот Театарска претставаФакултет за уметности Звечан „Животот мој“, студенти во класата на проф. Александар Ѓинѓиќ
 • PROGRAMME FOR SKOMRAHI 2019Friday , 01.11.2019 MNT 20:00 Theatrical performanceFaculty of Dramatic Arts Skopje“Whole Life for a Dream” MNT 22:00 CocktailSaturday , 0 2 .11.2019 FDA 17:00 Film screenFaculty of Dramatic Arts ZagrebAcademy of Performing Arts SarajevoFDA 19:00 Promotion of the bookfor Zlatko Slavenski “TV BOKSTheoretical articles and screenplay”FDA 20:00 Theatrical performanceAcademy for Theatre, Radio, Film and Television LjubljanaBased on The Bald Soprano by Eugene Ionesco ”Fire” Director: Živa Bizovičar, Students in class of prof. Jernej Lorenci and prof. Branko JordanSunday , 0 3 .11.2019 FDA 17:00 Film screenFaculty of Dramatic Arts SkopjeFDA 18:00 Promotion of The journal Ars Academica No.7FDA 19:00 Theatrical performanceNational Academy For Theatre and Film Arts “Krastyo Sarafov” SoxaPhilip Ridley “The Beast of Blue Yonder”, Students in class of prof. Sava Dragunchev
 • FDA 21:00 Theatrical performanceFaculty of Dramatic Arts BelgradeJosé Sanchis Sinisterra “Ay Carmela!”, Students in class of prof. Dragan PetrovićMonday , 0 4 .11.2019 FDA 17:00 Film screenFaculty of Dramatic Arts BelgradeFDA 20:00 Theatrical performanceAcademy of Performing Arts SarajevoShelagh Stephenson “The memory of water”, Students in class of prof. Ermin BravoTuesday , 0 5 .11.2019 FDA 17:00 Film screenFaculty of Art PrishtinaAcademy for Theatre, Radio, Film and Television LjubljanaFDA 20:00 Theatrical performanceFaculty of Art Zvecan“My life”, Students in class of prof. Aleksandar Dzindzić

Премиера утре во ТДМ Скопје: “ЕДВАРД РАЦЕ НОЖИЦИ” / МЛАДИНСКА ПРЕТСТАВА

ЕДВАРД РАЦЕ НОЖИЦИ, во режија на Нела Витошевиќ е новата МЛАДИНСКА ПРЕТСТАВА на репертоарот на ТДМ.
Премиерната избедба е на 22. октомври од 20 часот на сцената на ТДМ.
Претставата е наменета за публика од 14+ години.

Играат:

Бојан Кирковски

Наташа Петровиќ

Симона Спировска

Ненад Митевски

Емра Куртишова

Ана Левајковиќ Бошков

Катарина Илиевска Силјановска

Изабела Новотни

Петар Стојанов

Ангела Димитрова

Ивана Павлаковиќ

Никола Наковски

Исмет Шабановиќ

Драматизација:

Нела Витошевиќ и Ивана Ангеловска

Сценографија:

Костантин Трпеноски

Костимографија:

Роза Трајческа Ристовска

Композитор:

Огнен Анастасовски


Првата реприза е на 30 октомври 2019 од 20 часот.
Ве очекуваме.

ВЕЧЕРВА:Премиера на крими-комедијата „Скандал“

Во Театар Комедија вечер од 20 часот премиерно ќе биде изведена претставата „Скандал“ во режија на Роберт Ристов и во продукција на „Театар провокација“.

-„Театар провокација“ подготви нова провокативна интерактивна претстава во која публиката има задача да го пронајде убиецот на познатата пијанистка Лена Вагнер. Осомничени се сите присутни во фризерскиот салон…, вели режисерот Ристов, кој ја изработи и сценографијата за претставата.

Според него, се работи за урнебесна крими-комедија од која очекува да биде успешна исто колку и претставата „Првин ќе ме земеш, после ќе ме…“ која трета сезона се игра на сцената на Театар Комедија.

Во улогите ќе настапат  Никола Кузелов, Мирјана Поповска-Ристов, Даријан Петров, Јелена Мијатовиќ, Чедомир Митевски, Радо Алексовски. Костимограф е Елена Лука, кореограф – Искра Шукарова.

На денешен ден во 1973 година, отворена е Сиднејската опера

На денешен ден во 1973 година, отворена е Сиднејската опера, мултифункционална сала за сценски уметности која се наоѓа во Сиднеј, Нов Јужен Велс, Австралија. Обмислена е и, во најголем дел, изградена од данскиот архитект Јорн Утзон. Отворена е по голем број на проблеми, што започнале да се појавуваат уште кога проектот победил на конкурсот. Владата на Нов Јужен Велс, на чело со Џозеф Кеил, дала зелено светло за започнување со изградба во 1957 година.

Сиднејската опера е прогласена за дел од светското наследство на УНЕСКО на 27 Јуни 2007 год. Таа е меѓу најпрепознатливите градби на ХХ век и е една од најпознатите сали за сценски уметности во светот.

Сиднеј Опера Хаус се наоѓа на Бенелонг Поинт, на сиднејското пристаниште во близина на Сиднејскиот пристанишен мост. Лежи на североисточната страна на Сиднејската деловна област. Од три страни е опколена од пристаништето (Сидни Коув), а од копно граничи со Кралските ботанички градини.

Народниот театар од Охрид на 10 октомври ќе ја изведе претставата „Балканска 3а/2″

Охридскиот народен театар на 10 октомври ќе ја изведе претставата „Балканска 3а/2″ од Дејан Дуковски, во режија на Ана Батева.

„Балканска 3а/2″ е црна комедија во која недостатокот на човечност во човекот е нормална појава, а човековата отуѓеност од современиот свет е секојдневие. Претставата е трилер што има за цел да ни покаже антиопштествени форми на однесување, кои освен што го изветоперуваат социјалното функционирање на едно општество го загрозуваат и неговото постоење. „Балканска 3а/2″ е слика на апсурдот на нашето време, а оттаму и комичен приказ на денешното живеење.

Улогите во претставата ги толкуваат актерите Стрезо Стаматовски, Елизабета Стефановска, Филип Кипровски, Никола Тодоровски.

Почеток на претставата е во 20 часот. Билетите по цена од 200 денари се пуштени во продажба на билетарата при НУЦК „Григор Прличев”.

Прилепски театар ни ги подари „Глембаеви – УШТЕ ЕДНА ЛЕГЕНДА“ вио режија на Брезовац


Прилепскиот театар во копродукција со „Евроказ” од Загреб, в понеделник, на 7 октомври, премиерно ќе ја одигра претставата „Глембаеви – уште една легенда”. Ова е втора премиера за десетина дена на текстот на Мирослав Крлежа.

На 28 септември беше премиерата на „Глембаеви” во режија на Бранко Брезовец во изведба на прилепскиот ансамбл, а сега втората премиера на овој текст е во копродукција на македонските и на хрватските актери, за прв пат на овие простори.

Според режисерот Брезовац ова е театарски спектакл кој ќе ги спои крлежините драми: најпознатото дел „Господа Глембаеви” и драмите-легенди од раниот период на творештвото на авторот. Сега претставата ќе има фантазмагорични елементи. Во претставата се пет хрватски и осум македонски актери и речиси сите ликови имаат „двојници”.

– ОВАА ПРЕМИЕРА „ГЛЕМБАЕВИ- УШТЕ ЕДНА ЛЕГЕНДА” СО ПРЕМИЕРАТА ОД ПРЕД ЕДНА НЕДЕЛА „ГЛЕМБАЕВИ” ЕВИДЕНТНО Е ДЕКА ИМА ЗАЕДНИЧКА ОСНОВА, НО МОРА ДА СЕ ТРЕТИРААТ КАКО ПОСЕБНИ ПРЕТСТАВИ. ОВАА ПРЕТСТАВА ИМА НЕКОИ ПОИНАКВИ НАМЕРИ, ДРУГА ЕСТЕТИКА И ДРУГА ЕНЕРГИЈА. И ДВЕТЕ АКТЕРСКИ ЕКИПИ, ХРВАТСКАТА И МАКЕДОНСКАТА, ИМААТ СВОЈА ЗАСЕБНА ПРЕТСТАВА, ПРИЛЕПСКАТА ПРЕД ЕДНА НЕДЕЛА, ХРВАТСКАТА ВО ЈУНИ, А СЕГА ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ПРАВИМЕ ЗАЕДНИЧКИ, КОПРОДУКЦИСКИ ПРОЕКТ. ОВА Е НЕШТО ШТО ОДАМНА САКАВ ДА ГО ПОСТИГНАМ. АКТЕРИТЕ ВЕЌЕ ГО ЗНААТ ТЕКСТОТ, ПОТРЕБЕН Е СПОЈОТ. ВО ОСНОВА Е ПОЗНАТАТА КРЛЕЖИНА ДРАМА „ГЛЕМБАЕВИ” СО ПРИМЕСИ НА РАНИТЕ СЕДУМ ДРАМИ-ЛЕГЕНДИ. ВО СУШТИНА МРТВИТЕ, КОИ ГИ ТОЛКУВААТ ХРВАТСКИТЕ АКТЕРИ, ЖИВЕАТ ЗАЕДНО СО ЖИВИТЕ ЛИКОВИ ШТО ГИ ТОЛКУВА ПРИЛЕПСКИОТ АНСАМБЛ. ОВДЕ БИ РЕКЛЕ ДЕКА АКТЕРСКИТЕ ЕНЕРГИИ СЕ ДВОЈНИ И МИСЛАМ ДЕКА ЌЕ НАПРАВИМЕ ГОЛЕМА ПРЕТСТАВА, ВЕЛИ БРЕЗОВАЦ.

Хрватскиот актер Домагој Јанковиќ го толкува ликот на бароницата Кастели, исто како што во прилепската претстава ликот го толкува Даниела Иваноска.

– БАРОНИЦАТА КАСТЕЛИ Е ИНТЕРЕСНА УЛОГА. ЈАС НЕМАМ ПРОБЛЕМ ШТО ИГРАМ КАКО МАЖ. ПРОЕКТОТ ЗА МЕНЕ Е ФАНТАСТИЧЕН И ДОСЕГА НЕ СУМ СЛУШНАЛ ДЕКА ИМАЛО ВАКВИ ОБИДИ. ЗАД СЕБЕ, НИЕ ХРВАТСКИТЕ АКТЕРИ И ПРИЛЕПСКИТЕ КОЛЕГИ ИМАМЕ ПО ЕДНА, СВОЈА ПРЕТСТАВА ЗА ГЛЕМБАЕВИ, МАЛКУ СЛИЧНИ, А СЕПАК РАЗЛИЧНИ И ОВАА ЗАЕДНИЧКА ПРЕТСТАВА Е НЕШТО ВОЗБУДЛИВО ШТО ДОСЕГА НЕ СУМ ДОЖИВЕАЛ. ФАНТАСТИЧНО СОРАБОТУВАМЕ И СЕ РАЗБИРАМЕ, РЕЧЕ ЈАНКОВИЌ.

Даниела Иваноска ја толкува улогата на бароницата Кастели во прилепската претстава и смета дека е возбудливо и поучно искуство.

– ВАКВОТО СПОЈУВАЊЕ НА ДВЕ ЕКИПИ Е ФАНТАСТИЧНО. ОСОБЕНА Е ВОЗБУДАТА ОД НЕПОЗНАТОТО, ОДЛИЧНО СЕ НАДОПОЛНУВАМЕ НА СЦЕНАТА. ГОЛЕМО ИСКУСТВО И СЕ НАДЕВАМ ДЕКА Е ПОЧЕТОК НА ПРАКТИКА НА СОРАБОТКА И НА ТЕАТАРСКО ЕКСПЕРИМЕНТИРАЊЕ, РЕЧЕ ИВАНОСКА.

Хрватскиот актер Златко Буриќ вели дека е возбудлива средбата со непознатото.

– ЈА ПРИФАТИВ УЛОГАТА НА СТАРИОТ ГЛЕМБАЈ ВО ЗАЕДНИЧКИОТ ПРОЕКТ ЗАШТО ЈА НАЈДОВ СВОЈАТА ПРИЧИНА, СВОЈОТ ПРЕДИЗВИК, ВЕЛИ БУРИЌ.

Смета дека и двете екипи имаат силна енергија и сега чека како сето тоа ќе се вообличи.

Зоран Иваноски кој го толкува ликот на Леоне Глембај, единствениот лик кој нема двојник, вели дека замислувал да се разменува енергијата меѓу колегите од различна школа и од различен театар.

– ОВАА РАЗМЕНА НА ЕНЕРГИЈА МЕЃУ КОЛЕГИТЕ И ТЕАТАРСКИТЕ ШКОЛИ ЈА ЗАМИСЛУВАВ УШТЕ ОТКАКО ДИПЛОМИРАВ. ОВАА СОРАБОТКА Е УНИКАТНА И НЕПРОЦЕНЛИВА И ОЧЕКУВАМ ДА НАИДЕ ПРИЕМ КАЈ ПУБЛИКАТА, РЕЧЕ ИВАНОСКИ.

По премиерата на 7 октомври, оваа копродукциска претстава „Глембаеви-уште една легенда” ќе се игра пред прилепската и пред загрепската публика наизменично.
Во претствата играат: Андон Јованоски, Златко Буриќ, Даниела Иваноска, Домагој Јанковиќ, Зоран Иваноски, Ангела Наумоска, Сузана Брезовец, Димитар Црцороски, Роберт Шпаниќ, Исидор Јованоски, Павле Вркљан, Трајче Иваноски, Игор Трпчески и Ана Митоска Стојаноска. Композитор на музиката е Никола Мицевски, сценограф Ивана Кнез, а за костимите се погрижи Сузана Брезовец.

TЕАТАРОТ КАКО МАСОВНА И ЕЛИТНА КУЛТУРА

 

Тихомир Стојановски

4, ТЕАТАРОТ КАКО НАРОДНА КУЛТУРА

(масовност)

– глава трета –

Несомнено терминот народна култура е воведен и устоличен во секојдневната и научната терминологија како култура која произлегува од него, од народот, од самиот народ. И кога ќе се спомене народната култура првата асоцијација се ората и песните, народните носии и адетите кои се изведуваат при семејните и верските прослави. Секако и народното творештво, во случајот на македонската народна култура, собрано од преродбениците, како и од чужденци, намерници, кои оралната народна култура ја собрале во пишан документ и записи, фала му на бога, достапни и денес. Достапни до нас како приказни, сценарија, драми, поуки.

Велми, ако подобро размислиме ќе увидиме дека всушност и не е можна култура без народ. Таа поминала низ него како искуство низ вековите и се прилагодила на современието, така се случува одредени адети, песни, обичаи да исчезнуваат, да се преобразуваат, да преминуваат од една религиска конфигурација во друга: од претхристијанство во христијанство или поточно од олимпската религија – античко-македонско во христијанско, од христијанство во ислам и секако понатаму, до современието, до она што се случува денес како процес на масовност и глобализација, нели како што велат упатените дека “светот е едно глобално село”. Што нé веде до масовноста како феномен, до масовната култура која ја споделуваме сите ние неосетно, како и самиот живот, она што го живееме, на кажаното сега и овде, кажно по театарски и она што “живее” со нас како масовна потрошувачка култура.