Од 1 -3 Јули повелете на ПАНФИЗ – Оваа година во соработка со “Скопско Лето”

Почитувани

Ве известуваме дека од 1 -3 Јули, на сцената на Македонскиот Народен Театар ќе се оддржи 12 от по ред Интернационален Фестивал на Пантомима и Физички Театар “ПАНФИЗ” 2019.

Оваа година со “Скопско Лето” заеднички го прославуваме 12 от “Панфиз” и 40 то “Скопско Лето”, па така со заеднички сили го правиме и отворањето на “Панфиз”,

На 1 Јули во 20.00 ч. на Големата Сцена на МНТ. На самото отворање ќе настапи финската атракција МИМОАРТКОМПАНИ со претставата “Боди Ноутс” која е една од највредните продукции изминатава година во Финска.

На вториот ден  2 Јули, имаме две претстави, една од 20.00 и една од 21.30 ч. И двете ќе се одиграат на Малата Сцена на МНТ.

Првата ни доаѓа од Бугарија и е пантомима во изведба на театарот МЕТАМОРФОЗИ а претставата носи наслов “Белиот Бип”

Втората е наша македонска продукција и се работи за проектот на театар “Страница” наречен “Скопје ‘63”, која низ пантомимска игра раскажува за катастрофалниот земјотрес што го погоди Скопје во 1963 год.

Оваа година оддржуваме и еднонеделна буто работилница под водство на артистот Марко Нектан од Србија со група од десетина помлади и постари македонски артисти и од оваа работилница како производ треба да произлезе и четвртата претстава на “Панфиз” која и ќе го затвори истиот.

Се работи за буто перформансот “Кабаре на Апсурдот” кој ќе се  одигра на 3 Јули на Малата Сцена на МНТ во 20.00 ч.

По претставата ќе биде доделена единствената награда за најдобра претстава чиј спонзор и оваа година е семејството Пацови од Бугарија.

Организаторот упатува благодарност и оваа година за поддршката од Министерството за Култура, а секако и до нашите партнери Македонскиот Народен Театар, Скопско Лето, Тиквеш, Бугарскиот Информативен Центар во Скопје итн.

Се надеваме дека вашиот ценет медиум со интерес ќе го проследи фестивалот и за него штедро ќе информира.

Со почит

Трајче Ѓорѓиев, Страница Театар