Чернодрински 2019

www.mtf.com.mk

Од самиот почеток македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ успеа на едно место да ја собере најдобрата македонска театарска продукција докажувајќи дека низ секое време македонскиот театар ги живее своите најдобри години. Но, оваа година „Чернодрински“ ќе се спротистави на носталгичните ставови за подобрите времиња со цел да го потврди квалитетот на сегашноста. Ќе се инспирираме од минатото за да создаваме денес, имајќи цврста визија за иднината.

Се надеваме дека прашањето за тоа кое е навистина нашето време ќе биде провокација да дејствувате или пак будно да следите, да се приклучите во нашата театарска авантура која ги редефинира просторот и времето. Ова е наше време! Време за театар.

Макбет

Македонски народен театар – Скопје

07.06.2019, 19:30часот, Центар за култура „Марко Цепенков“

Бакхи – Краток преглед на распадот

Народен театар – Битола

08.06.2019, 19:30часот, Центар за култура „Марко Цепенков“

Физика на тагата

Национална Установа – Центар за култура
“Трајко Прокопиев“ Куманово

09.06.2019, 19:30часот, Народен театар „Војдан Чернодрински“

Животиснка фарма

НУЦК „Антон Панов“ Струмица – Народен театар

10.06.2019, 19:30часот, Центар за култура „Марко Цепенков“

Смртта на Дантон

Албански театар – Скопје

11.06.2019, 19:30часот, Центар за култура „Марко Цепенков“

Пиреј

НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп

12.06.2019, 19:30часот, Народен театар „Војдан Чернодрински“

На отворено

Театар Комедија – Скопје

13.06.2019, 19:30часот, Народен театар „Војдан Чернодрински“

Странци

Драмски театар – Скопје

14.06.2019, 19:30часот, Центар за култура „Марко Цепенков“

Оваа година во официјална конкуренција ќе бидат изведени претставите „Макбет“ во режија на Нела Витошевиќ од МНТ, „Странци“ во режија на Нела Витошевиќ од Драмски театар Скопје, „На отворено“ во режија на Андреј Цветановски на Театар Комедија, „Смртта на Дантон“ во режија на Дино Мустафиќ на Албанскиот театар, „Физика на тагата“ во режија на Милош Андоновски на Кумановскиот театар, „Бакхи – краток преглед на распадот“ во режија на Игор Вук Торбица на Битолскиот театар, „Животинска фарма“ во режија на Љупчо Ѓоргиевски на Струмичкиот театар и „Пиреј“ во режија на Љупчо Ѓоргиевски на театарот домаќин „Војдан Чернодрински“.