’Макбет‘

Магбет исто така е позната како “Шкотска претставата” и е една од најкраткиот и најпознатите крвава трагедија на Вилијам Шекспир.

Таа веројатно е напишана во 1606, на почетокот на владеењето на Џејмс I, кој беше Џејмс VI од Шкотска пред тоа тој успеа да се врати на англискиот престол во 1603. Џејмс бил покровител на театар на Шекспир, и сите драми на Шекспир пишувани за време на владеењето на Џејмс I. Фокусирајќи се на Магбет, лик од историјата на Шкотска, Шекспир му оддаде почит на кралот на Шкотска гранки.

Макбет не е најсложената театарска претстава на Шекспир, но секако е една од неговите најмоќни со емоции. Додека во другите поголеми трагедии на Шекспир (како Хамлет и Отело) тој ги истражуваше софистицирани интелектуална ситуација со кои се соочуваат нивните “добари“ карактер со сите нијанси на нивните. Магбет паѓа во лудило, од почетокот до крајот. Ова е остар, скица од теми и карактер, и како такви, тие се шокирани и ја фасцинираат публиката речиси четиристотини години.

„Претставата ’Макбет‘ е психолошка вивисекција на светот на двајца тирани, кои од преголема амбиција за власт на крајот се дават во крвта на нивните жртви. Затоа и претставата ќе наликува на кошмар во кој тиранијата го достигнува својот врв. Светот на Макбет е свет во кој злото го цица секое здраво-разумско поимање и почнува бескрупулозно да владее со мислите на поединецот. Растргнати од грижата на совеста, а во вртлогот на политичкото лудило, главните ликови го губат тлото под нозете и брзо тонат во крвта на оние кои ги убиле“