ТДМ „Том Соер„ ПРЕМИЕРА 15 мај 2019

Сите знаат херојот наш кој е….“
Кое дете не мечтае да биде херој како оние од книгите, филмовите, цртаните серии? Кое дете не
сака макар на ден да порасне во очите на тие околу него и да го добие нивното признание?
Ова е претстава за „малиот голем човек“ Том Соер, херојот на измисленото гратче Сејнт
Питерсбург во Америка. Тој со помошта на својата остроумност и пргавост и се разбира, со
помошта на своите пријатели Хаклбери Фин и Бен Роџерс, успева: да ја бојадиса оградата без да
помрдне ниту прст, да ја заведе Ејми Лоренс, да ја освои убавата Беки Тачер, да го спаси од
бесилка Маф Потер, да го надмудри Вајлд Џо и да го спаси богатството на вдовицата Даглас, кое
ќе биде искористено за да се изгради дом за деца без родители. Со тоа, нашиот симпатичен херој
ја добива наклоноста на Тетка Поли, Сид, Шерифот и неговиот помошник Џеремаја, Судијата
Тачер, како и на целото гратче Сејнт Питерсбург.
Том Соер е идол на генерации на деца кој не потсетува дека во секој од нас лежи еден херој и
дека се што треба за да го разбудиме е да веруваме во себеси. Се надевам дека претставата ќе ве
натера да поверувате во тоа.

(Деан Дамјановски, режисер на претставата)

Режија: Деан Дамјановски

Драматизација: Горјан Милошевски; Сценографија: Филип Коруновски ; Костимографија: Елена Вангеловска; Музика: Горан Трифуновски – Пајак

Актери:

Бојан Кирковски – Том Соер

Мики Анчевски – Хаклбери Фин

Драган Довлев – Марк Твен/Судијата Тачер/ Доктор Робинсон

Емра Куртишова – Беки Тачер

Мартин Јорданоски – Вајлд Вајлд Џо

Ненад Митевски – Маф Потер 

Винета Дамческа – Тетка Поли

Симона Спировска – Сид/Обвинителот

Наташа Петровиќ – Еми Лоренс/Шерифот Јанг

Марија Ѓорѓијовска – Бен Роџерс/Џеремаја/Дух

Инспициент: Ѓуро Дракулоски

Изработка на реквизита и перики: Кирил Василев 
Изработка на костим: Љубица Велкова и Раде Василев
Фотографии на рекламен материјал: Драгољуб Николовски 
Дизајн на плакат и боенка: Филип Коруновски
Тон мајстор: Ангел Насковски и Владимир Стефановски
Светло мајстор: Оливер Ставрев и Мартин Митровски
Шминка: Игор Петрески
Декоратери: Јовица Видески, Бујамин Селими и Мирсат Камбери, Драган Силјановски