27 март Светски ден на театарот – во Македонија

Почитувани,

Традиционално, пред почетокот на претставите ќе бидат прочитани меѓународната и македонската порака посветени на актуелниот театарски миг. Меѓународната порака за Светскиот ден на театарот – 27 март е Карлос Селдран – режисер, драмски писател, театарски едукатор и професор од Куба, а македонската порака за 2019 година е на Југослав Петровски – драмски писател.

Македонскиот народен театар ќе го даде својот придонес кон одбележувањето на 27 март – Светски ден на театарот – со изведбата на претставата „Животот е прекрасен“ од Николај Ердман во режија на Александар Морфов.

Во Драмски театар Скопје 20:00ч “Луди за љубов “Автор:  Сем  Шепард Режија:  Деан Дамјановски Музика:  Миодраг Неќак
Автор на композиција: Јана Стојановска МАЛА СЦЕНА

Театарот “ Војдан Чернодрински “ Прилеп на матичната сцена ќе ја одигра претставата “ Пиреј “ во чест на светскиот ден на театарот.

Театар Комедија/ Скопје, кој на овој ден прославува години од неговото постоење ќе не почести со претставата “ Не Сега, Драга“

Театарот “ Антон Панов “ Струмица ве повикува да ја погледнете претстава „Животинска фарма“

Во Куманово ќе се игра претставата,, Мојата ти”. Повелете вљубеници на оваа уметност, да го прославиме овој ден зедно.

Во Битола по повод светскиот ден на театарот ќе ја има на својот рпертуар ,,Но(е)ва Македонија,, политичката сатира во режија на Кокан Младеновиќ.

Teатарот “ Ацо Шопов“ Штип ќе ја игра претстава “ Бегство “

Во Охрид ќе се одигра претставата “Каде е пиштолот?” од Габор Ѓорѓеј, во режија на Дејана Николовска

СИТЕ ПРЕТСТАВИ ЌЕ БИДАТ ОДИГРАНИ / 20.ОО часот