Алфред Жари / 1873 – 1907 /


Крал Иби од Алфред Жари Драсмки театар Скопје

Алфред Жари
Алфред Жари
Роден/а8 септември 1873
ЛавалФранција
Починат/а8 септември 1907
ПаризФранција
Занимањеписател, драматург
ДржавјанствоФранцузин

Алфред Жари (францускиAlfred Jarry, роден на 8 септември 1873 во Лавал – починал на 8 септември 1907 во Париз) — француски симболист, драмски писател и поет. Тој е најдобро познат по делото „Ubu Roi“ или „Крал Иби“, кое го напишал во 1896 година[1]. , што предизвикало жестока реакција во јавноста. Освен тоа, Жари е и основач на терминот патафизика[

Биографија

Алфред Жари е роден во Лавал, а мајка му по потекло била од Велика Британија[3]. Тој бил поврзан со симболистичкото движење. Неговото дело „Ubu Roi“ често се наведува како претходник на дадаизмот, па дури и надреализмот и футуризмот од 20-тите и 30-тите години на 20 век. Алфред Жари пишувал различни жанрови и стилови, но најчесто го користил постмодернизмот. Тој пишувал романи, драми, поезија, есеи и работел како новинар. Неговите текстови се сметаат како пионерска работа во областа на т.н. апсурдна литература и постмодерната филозофија.

Дела

Претстави

Романи