Миро Гавран – хрватски драматург

 

Миро Гавран (Горна Трнава, 1961), хрватски драматург, романсиер, раскажувач за деца и млади , член на Хрватската академија на науките и уметностите.

Најпознатиот хрватски драматург. Неговите дела се преведени на 40 јазици. Неговите книги имаат над 200 изданија во земјата и во странство. По неговите драми и комедии се работени повеќе од 330 театарски премиери низ целиот свет и ги виделе повеќе од три милиони луѓе. Единствениот жив писател во Европа која има театарски фестивал посветен на него, надвор од земјата на неговото раѓање, каде што се играат само неговите текстови од 2003 година. Тој се повеќе работи во Словачка во Трнава, фестивалот е наречен Гавран,па и во 2013 Полска, Краков и од 2016 година во Чешка, Прага.

Биографија

Миро Гавран е роден во Горна Трнава во 1961 година. Дипломирал драматургија на Академијата за театар, филм и телевизија во Загреб. Работел како драматург и театарски директор.

Тој го направил своето деби во 1983 година со драмата на “ Антигона Креон “ во Драмски театар “ Гавела “ во Загреб, имал уметнички моќен начин да се зборува за политичка манипулација. Три години подоцна, “ Ноќта на боговите“ го поврзува односот помеѓу уметникот и авторитетот во тоталитарниот систем. Потоа пишува циклус на драма во која најважната тема станува машко-женски односи. Тој создава голем број на сложени женски ликови. Неговите хероини се моќни и емотивни. Досега, тој напиша четириесет театарски текстови: Смртта на еден актер, Сите жени, Сите мажи, Џорџ Вашингтон, Чехов да Толстој вели збогум, Шекспир и Елисавета, Заборавете на Холивуд, Не е шега, Тајни Грета Гарбо, Паралелни светови Нора денес, Хотел Вавилон, Најлудите шоу во светот, Маж на жена ми, д-р Фројд пациентот, Парови, Кукла, Сладолед, Пиво …

Многу од овие драми се играа во неговиот театар и продукција во Загреб, името на театарот е секако “ Гавран “.

Од 1993 година живее и работи како професионален писател. Многуте негови театарски и прозни текстови се вклучени во бројна антологии, дома и во странство, неговата работа се изучува на многу универзитети низ целиот свет.

Во прозни текстови го опишува почетокот на животот во хрватскиот покраина, сликање на малку луѓе, еден вид на анти-херој, кој се задржи позитивен став кон животот, дури и кога се соочени со неправда со големи тешкотии, што најдобро се гледа во романот “ Заборавениот син “ во 1989 година, чија главниот јунак на 20-годишниот ментално ретардиран млад човек.

Во еден миг од својот живот тој почнува да издава неколку психолошки и егзистенцијални романи. Инспириран од Библијата на начин, кој библиските херои ги става поблиску до сензибилитетот на модерните читатели, па затоа со нетрпение е прочита од страна на верници и атеисти, наоѓајќи во овие романи универзалните човекови порака. Неговите книги се објавуваат низ сите делови на светот: во Пекинг, Виена, Санкт Петербург, во Осло, Истанбул, Париз, Прага, Братислава, Софија, Љубљана, Сантијаго, Амстердам … Од 2014 година е член на Хрватската академија на науките и уметностите. Тој стана редовен член на Руската академија за литература на 22 април 2014 година во Москва.

  • Романи

Заборавен син

Како ги скршивме нозете?

Клара

Маргита или патување во минатиот живот

Џудит

Крстител

Понтиј Пилат

Единствениот сведок на убавината

Кафкинов пријател

Мали необични мажи (колекција на кратки приказни)

Неколку птици и едно небо

  • Книги за деца и млади

Сè во мојата глава

Како татко ми ја згрчи мајка ми

Во љубов со ушите

Среќни денови

Збогум писмо

Тој игра со главата и опашката

Обидете се да заборавите

Сон професор

Лето да се сетам

Овие книги ги читаат и возрасните. За книгата“ Ништо во мојот ум“ тој ја освои “Ивана Брлиќ Мажураниќ” . За “ Среќниот дена “ тој ја освои “Мато Ловрак “, додека за “ Сонот професорот “ доби специјална награда на Меѓународниот фестивал на литературата за деца и млади во Софија, Бугарија.

 

Исто така има напишано сценарија за телевизиски филмови, “ Дедо и баба се ослободуваат “ и  “ Забранетата смеа“.

 

Во февруари 2005 година, Сараево универзитетски професор Гордана Музаферија јa објави монографија  театар “ Игри Миро Гавран “ во која триста страници анализирани триесет и четири текстови на Гавран напишан за театар. Во пролетта на 2007 година на германската издавачка куќа Антон Хиерсеманн Штутгарт во Штутгарт дека изминатите педесет години, на секои три години објави избор на најдобар драмски писатели во светот, рангирана се трите текстови на Гавран во последниот избор, а тоа е драма / Креон Антигона, Џорџ Вашингтон и Ноќ богови /. Меѓу останатите автори се Дејвид Едгар, Џон Фос, Мајкл Frayn, Питер Хандке, Елфриде Јелинек, Нил Ла Буте, Славомир Мрожек, Јасмина Реза, Том Стопард и Џорџ Taбори.

 

Број на театарски продукции во периодот од 1983 до 2018 година

Миро Гавран повеќето се осврнува кон современиот хрватски драматург дома и во странство, со повеќе од 300 различни театарски продукции. Во периодот од 1983 до 2018 година, неговата драма е формирана во триесет земји.

превод на М. Петрески