МТФ СКУПИ ФЕСТИВАЛ 2018 24 – 30/

 

http://www.skupifestival.org.mk/mk/Index

,,ТАТКО МИ ГО САКАШЕ АДОЛФ”  ТЕАТАР ЃИЛАНЕ – КОСОВО

24/10/2018  20:00
MКЦ – Сала Фросина

„Татко ми го сакаше Адолф“ ги истражува првите десет години по Втората светска војна, по големиот историски Албански пресврт, каде времето е артикулирано преку специјален диоптер, за разлика од книжевната сметка на оваа ера во нашата проза. За време на десетгодишното владеење на Таткото, можеби 1945/1955, кое е полно со поделени сцени, публиката патува заедно со Таткото во жив филм, оди низ нео-реалистичен документарен театар; нараторот, додека тече филмската лента, намерно ја замаглува границата меѓу реалното и фиктивното, прави пародија на приказната преку изобилни сведоштва, ја прави иронична и негувана околината, атмосферата, луѓето …

Дел од нашата историја. Приказна во приказна.

2 ,,КРАЛ ИБИ”ДЕВ9Т ФЕЕСТИВАЛ – БЕЛГРАД, СРБИЈА 

25/10/2018  20:00 MКЦ – Сала Фросина

Претставата „Крал Иби“ е дело кое го спојува ваудевилскиот жанр со вулгарен, развратен хумор, кој резултира со покажување на злобната страна на човечката природа преку нов комичен акт.

Претставата е направена спонтано, речиси како борбен крик, како единствено средство на актерите да го изразат нивниот став во околина која ја третира уметноста како паразитска форма и се труди ја за загуши и избрише.

Претставата првично е одиграна во напуштена фабрика за цигли, на безживотна земја и нечистотија, која изгледа постапокалиптиќно и метафорички ја претставува денешната планета. Актерите се сместени во инсталацијата на скулптурата на еден од најталентираните современи уметници, Виктор Киш, додека атмосферата е надополнета со филмовите на Срѓан Чешиќ и Џонатан Инглиш, како и екстравагантните и инвентивни костими на Тијана Павлов. Музиката е компонирана од Немања Аќимовиќ, која, заедно со другите компоненти на новото читање на познатата претстава, не носи во светот на новиот, апокалиптичен Иби.

Крал Иби го поставуваме како изведба на перформансот, преку кој сакаме да го изразиме нашето мислење за тоа што се случува во модерниот свет: војни, бегалци, човекови права и слободи, медиуми, морал, измами, алчноста на моќните, авторитет, пари, диктаторство, класни разлики…

3 ,,ХАММ-ЛЕТ / СТУДИЈА НА НЕНАСИТНОСТ”

МAЛАТА КОМПАНИЈА НА МАГНОЛИЈА – ТОРИНО, ИТАЛИЈА

 26/10/2018  20:00 MКЦ – Сала Фросина
ХАММ–ЛЕТ / Студија на ненаситност почнува од неисцрпното ремек-дело на Шекспир и поминува преку злобниот јазик на ХАМЛЕТ МАШИНА од Хајнер Милер, поминувајќи исто така други погледи кои биле фасцинирани од Шекспировото ремек-дело…Ова дело комбинира длабоко истражување на Јапонската естетика со ехо на Комедија дел Арте. Празен простор за игра, анимиран од карактерите на Хамлет, Гертруда и Офелија,  кои создаваат атмосфера и прават да бидеме присутни во моментот.

4 ,,ОПАСНИ ВРСКИ “

ДРАМСКИ ТЕАТАР ПЛОВДИВ „НИКОЛАИ О. МАСАЛИТИНОВ“ – ПЛОВДИВ, БУГАРИЈА

 27/10/2018  20:00 MКЦ – Сала Фросина

Ова е приказна за  аристократите на ренесансата  „заглавени во мочуриште на здодевност“. Нивниот начин за да излезат од тоа е преку потсмевање на романтичните воздишки на другите – тие вешто ги заведуваат со ветувања и потоа ги фрлаат во вечно каење за направениот грев… сè до катарзичниот момент на одмазда, кога самата нивна игра ќе ги убие.

Мила Роберт, Мариа Бакалова, Константин Еленков, Кристиан Негалов, Александер Секулов, Јавор Карагитлие

5 ,,МАЈКА И ДЕТЕ “

М.А.М. ФОНДАЦИЈА – ТИРАНА, АЛБАНИЈА

 28/10/2018  20:00 MКЦ – Сала Фросина
Мајка и син, се сретнуваат после 20 години. Дијалог и паузи со кои пробуваат да го вратат назад изгубеното време. Две осамени души.

6. ,,БРАШНОТО ВО НАШИТЕ ВЕНИ”

ЈУ САРАЕВСКИ ВОЕН ТЕАТАР САРТР – САРАЕВО, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

 29/10/2018  20:00 MКЦ – Сала Фросина
„Брашното во нашите вени“, расфрлани низ светот поради војна, и кои се сретнуваат повторно, после 20 години, во град, во стан, навечер. Сè е сменето: градот, земјата, популацијата, етничкиот состав, улиците, лицата, но траумата останува која не може да биде избришана ниту од времето ниту од промената на географската локација. Тоа станува поглед на светот, начин на размислување, модел на однесување. Со текот на времето, траумата станува позната и пријатна, и преминувањето преку траумата станува болно и полно со неизвесност. Индивидуата останува заробена во траумата.

 

 ,,ОКУПИРАЈ СЕ”

НЕЗАВИСЕН ТЕАТАР „ПРОЕКТ ЧЕКАЛНА“ – КЛУЖ-НАПОКА, РОМАНИЈА

 30/10/2018  20:00 MКЦ – Сала Фросина