Меѓународно признание за Пројковски

 

Јудита од Сплит за режија и цело купно остварување – “Орестија “

 

Македонскиот режисер Дејан Пројковски се здоби со меѓународното признание “ Јудита “ на престижното Сплитско лето во Хрватска за режија на петставата “Орестија “ ХНК – Сплит.

Амбиенталниот спектакл кој се одвиваше на според режисерот “ на тешкиот ни убав под Мосор “ се здоби исто така и со статуетката за најдобра петстава, што за нашиот Пројковски е извонредно признание.

Тој на самото долевање на наградата изјави:

  • Среќен сум што “Орестија “ испадна токму онаква каква што ја замисливме, за тоа дека направивме добра работа и добра претстава, говаорат и реакциите и коментарите на публиката и критиката, Токму “ Јудита “ ја заокружи нашата напорна двомесечна работа и воопшто не ми е жал што во тие два месеци малку спиев. Знав дека сме на вистинското место уште првиот пат кога го здогледав теренот за новата сцена. Отворањето на нова амбиентална театарска сцена е предизвик и нешто најубаво што може да му се случи на еден уметник. Чувството е слично како да сте изградиле црква, или сте посадиле младо стебло – нешто што ќе живее и трае … “

ИЗВОР СЛОБОДНА ДАЛМАЦИЈА