ПРЕМИЕРНО “Стаклена менажерија” во СТРУМИЦА

 

вторник, 19 јуни од 20:00 до 21:40

Томас Ланиер Вилијамс III, или човекот познат под псевдонимот Тенеси Вилијамс, во далечната 1945 година ќе доживее голем успех на Бродвеј со праизведбата на неговата пиеса “Стаклена менажерија”.

“Трговецот со ноќни кошмари на Бродвеј,” “заштитникот на отфрлените,” човекот од Југот, Тенеси Вилијамс, тогаш поправо и го започнува своето кралствување низ американските и светските театарски сцени – се’ до денес.
Постановката на ова дело на сцената на струмичкиот театар се случува како последица на сознанието дека и денес, во иста, а можеби и во уште поголема мера – болката и копнежот се супстанци без кои не се може. Исто како и потребата од љубов и потребата од бегство. Вистинската драма не може да се случи на друго место освен во микро-просторот на сопствениот дом, во стаклената купола во која се разлеваат тоновите на џезот, а ликовите на сцената не можат да бидат ништо друго освен наши ближни, можеби заборавени роднини, или, можеби, само наши двојници од некои други животи.

 

Претставата е обид за пронаоѓање на точката на вкрстување помеѓу сировоста на реалното и чудесноста на замислените и посакуваните светови. Слика на некое современо reality show кое полека и’ се измолкнува на стварноста.

Ацо Гогов, драматург

Режија:  Драгана Таневска
Сценографија:  Сергеј Светозарев
Костимографија: Ванчо Василев
Драматург:  Ацо Гогов
Психодраматичар: Александра Михајловска
Психотерапевт : Габријела Бошков

Улоги:
Аманда Вингфилд – Тинка Ристеска
Лаура Вингфилд, нејзина ќерка – Анкица Бенинова
Том Вингфилд, нејзин син – Коста Ангов
Џим О’Конор – Ванчо Василев

Љупчо КОНСТАНТИНОВ (1946), композитор

Љупчо КОНСТАНТИНОВ

Љупчо Константинов е роден на 11 декември 1946 во Охрид. Дипломирал на Музичка академија во Белград.

МАЈСТОР НА СЦЕНСКАТА МУЗИКА

Љупчо Константинов со своето долгогодишно искуство и фанатична посветеност во потрага по креативното, убавото, по оние тајновити музички тонови и варијации што ја хранат и возвишуваат човековата природа се вбројува во онаа плејада на врвни наши оргинални, автентични творци-уметници, достојни за почит и респект.

Вообичаено за Љупчо Константинов се вели дека е „Необичен човек кој живее во некој свој чудесен свет“. Но за мене тоа е ретка привилегија што ја поседуваат само оние креативци со неверојатен инстинкт и дар божји, кои се би сториле секојдневното сивило да го преточат во возвишен, креативен, музички – уметнички чин. И не случајно во театарските кругови во Љубљана, Марибор, Загреб, Сплит, Дубровник, Подгорица и други културни центри со театрите со кои тој долги години соработува, го нарекуваат „апсолутен гениј“ како креативец т.е. композитор во бројни претстави – театарски спектакли.

За жал, честопати некои наши врвни уметници, културни дејци, повеќе се почитувани и респектирани надвор од нашата земја отколку кај нас. Тој не е човек кој сака да се додворува на кого било или да се саморекламира и велича по разните јавни гласила – медии. Свесен за себе, за она што го носи во себе како креативна вредност, со години патува по бившите ЈУ простори, Германија, Италија, па дури и во Латинска Америка т.е. Колумбија – Богота. Секаде неговиот професионален – креативен ангажман бил високо вреднуван како од критиката така и од театарските соработници. Вистински амбасадор и достоен репрезент на се она што е вековно наталожено и кодирано како ритам и мелос на нашиот човек, преточено во своевиден театарски, сценски и музички израз.

Неговата креативна енергија подеднакво е успешна и респектабилна како во театарот така и во долгометражните играни филмови, бројните ТВ-документарни записи и краткиот игран филм.

За подобро да се запознаеме со креативниот и творечки потенцијал на Љупчо Константинов, со моќта-убавината и уметничкиот израз на неговото музичко творештво и неговиот опус, ќе ни требаат повеќе денови пред се да ги проследиме неговите записи, или да погледнеме некои од филмовите во кои доаѓа до израз неговиот креативен потенцијал – неговиот дар божји, неговиот раскошен талент.

За Г-динот Љупчо Константинов може да се зборува многу, но неговото долгогодишно делување и соработка со бројните театарски и филмски режисери, музичари и актери како кај нас, така и во бившите ЈУ простори и конечно креативниот – уметнички израз, неговиот творечки опус, неговите творби, зборуваат многу повеќе за него од чие било искажување.

Со Почит

Режисерот Дритеро Касапи, новиот директор на шведскиот Национален театар

.

Македонецот Дритеро Касапи станува нов директор на Рикертејнн шведскиот Национален театар

Дритеро Касапи станува нов театарски директор на Riksteater -Рикертејнн. Дритреро Касапи има 20 години искуство како режисер во Шведска и Европа со неколку водечки улоги како менаџер и уметнички директор.

Дритеро Касапи е образован директор на Факултетот за драмски уметности во Македонија. Работел како режисер од 1997 година и има изведувано околу 40 претстави во градскиот театарски и окружен театар низ целата земја, како и во Националниот театар и други театри низ Европа. Подоцна, Дритеро Касапи доаѓа од Kulturhuset Stadsteatern, каде што работел како заменик театарски и изведувачки уметнички директор. Тој го наследува Måns Lagerlöf како театарски режисер во Народниот театар од 2014 година.

Дритеро Касапи има долгогодишно искуство со класични и современи приказни. Него претходно го запознаа како режисер, а во 2011 година му беше доделена стипендија на Рикстетерн за “уметничка точка и ширина” со настапите на Отело, Луиз и Мечки.

“Riksteatern“ е неверојатно возбудлива институција за изведувачки уметности со талентирани вработени и посветени театарски здруженија кои заедно создаваат одлични можности за изведувачки уметности низ целата земја. Многу сум задоволен што се стекнав доверба да бидам театарски менаџер на Рикстеатерн, организација што ја работев и продолжува со многу години. Со нетрпение очекувам да продолжам да ја развивам уметничката и демократската мисија на Народниот театар за да создадам силни изведувачки уметности, вели Дритеро Касапи.

Дритреро Касапи ќе влезе како театарски директор за Народниот театар во ноември 2018 година.

Доделени наградите на 53 Војдан Чернодрински – Прилеп

 

О Д Л У К А

ОЦЕНУВАЧКАТА КОМИСИЈА НА 53-ОТ МАКЕДОНСКИ ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ
;ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ; ПРИЛЕП, ВО СОСТАВ

ПРЕТСЕДАТЕЛ – МИМИ ТАНЕВСКА СРБИНОВСКА –
ЧЛЕНОВИТЕ –  ЈАСНА НОВАКОВ И ДРАГАН СПАСОВ ДАЦ ГИ
ДОДЕЛУВА СЛЕДНИТЕ НАГРАДИ:

1.НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ СЕ ДОДЕЛУВА НА НГАДЊИМ МЕХМЕТИ ОД ПРЕТСТАВАТА “ ЖЕНИТЕ “ВО ИЗВЕДБА НА АЛБАНСКИ ТЕАТАР
СКОПЈЕ

2.НАГАРАДА ЗА МУЗИКА СЕ ДОДЕЛУВА НА ГРУПАТА ФОЛТИН ВО
ПРЕТСТАВАТА “КЛЕТНИЦИ“ ВО ИЗВЕДБА НА ТЕАТАРОТ ВОЈДАН
ЧЕРНОДРИНСКИ ОД ПРИЛЕП

3.НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА МАРИЈА ПУПУЧЕВСКА И БРАНКИЦА ЈОРДАНОВСКА ВО ПРЕТСТАВАТА “УЖЕГНАТОСТ“ НЕЗАВИСНА
ПРОДУКЦИЈА АРТОПИЈА СКОПЈЕ

4.НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ И НИКОЛА ТОРОМАНОВ ЗА ПРЕТСТАВАТА “НИЧИЈА ЗЕМЈА“ ВО ИЗВЕДБА НА
МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР СКОПЈЕ

5.НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА СЕ ДОДЕЛУВА НА ЕБРУ МУСЛИ ЗА
УЛОГАТА КОРДЕЛИЈА ВО ПРЕТСТАВАТА “КРАЛ ЛИР“ ВО ИЗВЕДБА НА
ТУРСКИОТ ТЕАТАР ОД СКОПЈЕ

6.НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР ;Трајко Чоревски; СЕ ДОДЕЛУВА НА АЛЕКСАНДАР МИХАЈЛОВСКИ ЗА УЛОГАТА НА НИНО ВО ПРЕТСТАВАТА “НИЧИЈА ЗЕМЈА“ ВО ИЗВЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР СКОПЈЕ

8.НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА СЕ ДОДЕЛУВА НА НАТАША
ПЕТРОВИЌ ВО ПРЕТСТАВАТА“ ЕДНАШ СВЕТ ИЗГРАДИВ“ ВО ИЗВЕДБА НА
ТЕАТАРОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ СКОПЈЕ

9.  НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА ;Димче Трајковски; СЕ ДОДЕЛУВА НА ГОРАЗД ЦВЕТКОВСКИ ЗА УЛОГАТА НА РАМБО ВО ПРЕТСТАВАТА “НИЧИЈА ЗЕМЈА“ ВО ИЗВЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР СКОПЈЕ

10,   НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА СЕ ДОДЕЛУВА НА АНГЕЛА
НАУМОСКА ЗА УЛОГАТА НА ФАНТИН ВО ПРЕТСТАВАТА “КЛЕТНИЦИ“ ВО
ИЗВЕДБА НА ТЕАТАРОТ ВОЈДАН ЧЕРНОДРИСНКИ ПРИЛЕП

11.НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА СЕ ДОДЕЛУВА НА САШКО КОЦЕВ ЗА УЛОГАТА НА ЧИКИ ВО ПРЕТСТАВАТА “НИЧИЈА ЗЕМЈА“ ВО ИЗВЕДБА НА
МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР СКОПЈЕ

12. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА СЕ
ДОДЕЛУВА НА ГОРЈАН МИЛОШЕВСКИ ЗА ДРАМАТИЗАЦИЈАТА НА РОМАНОТ
КЛЕТНИЦИ ОД ВИКТОР ИГО ВО ПРЕТСТАВТА “КЛЕТНИЦИ“ НА ТЕАТАРОТ ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ ПРИЛЕП

13.  СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕН АКТЕРСКИ ИЗРАЗ И ИНОВАТИВЕН ПРИСТАП КОН СВЕТСКАТА КЛАСИКА СЕ ДОДЕЛУВА НА ПРЕТСТАВАТА КРАЛ ЛИР ВО ИЗВЕДБА НА ТУРСКИОТ ТЕАТАР СКОПЈЕ

14.  НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА ДИЕГО ДЕ БРЕА ЗА
ПРЕТСТАВАТА “КРАЛ ЛИР“ ВО ИЗВЕДБА НА ТУРСКИОТ ТЕАТАР СКОПЈЕ

15  НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА И СЕ ДОДЕЛУВА НА ПРЕТСТАВАТА “ КЛЕТНИЦИ “ ВО ИЗВЕДБА НА ТЕАТАРОТ ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ ПРИЛЕП

ПРИЛЕП 15 ЈУНИ 2018ГОД.

СТАВ- ЗА И ОКОЛУ 53.МТФ “ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ

 

И БИ ФЕСТИВАЛ! НАШ, ТЕАТАРСКИ И МАКЕДОНСКИ, ВО ЧЕСТ НА ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ!

ПОЗДРАВ, ПА И ВГОДИНА СО ЗДРАВЈЕ!

Нормално е на почетокот, а не на крајот да го посакам и поздравам, собиранието на се она што е најдобро во Република Македонија на Театарски план…Најпрвин, за квалитетот на виденото-мојот а и општиот впечаток е дека “можело и подобро!“Ако на ова следствено е дека “Секогаш може и подобро!“…тогаш ајде, сите заедно да го дофатиме подоброто!

А тоа ќе го направиме само и само ако бидеме внатрешно реални и доблесни да си ги признаеме грешките! Да ѕирнеме одвнатре, во своите во случајов театарски домови-сцени и реално да се запрашаме: – Што нудиме?! Дали ако понудиме голотија и беспредметна деструкција без поента, а се во име на “светските текови“ сме поголеми во очите на гледачот?! Апсолутно не!

Или ако ги сведеме актерите на рецитаторска секција, Шекспир би бил поголем и посовремен! И повторно едно Големо Не! Дали преку приказот на сликата на војната која не така одамна ни се случуваше колку и тоа да е добро, ќе бидеме посовремени?! НЕ!

Дали ако не го почитуваме првото (или мноооогу реткото) шекспировско писание од македонски автор и ако го исплукаме, ќе покажеме дека сме “посветски“?! ПАК И ПАК НЕ!

Дали ако ме гледте во очи и ми кажете дека, не јас, ами постоењето на моето дело (неаналитично) не постои, односно, е речиси “ништовно“, тоа е навистина така? НЕ!

Секако дека трудот на Сонувачите не треба дасе обезвредни и секако, треба да се одбележи и да остане макар и во пајажината на нашата меморија – “ од денес до утре“ врзана, без ни пред ни потоа, и кога да помислиме дека од само СЕГА СЕ ЖИВЕЕ, д а не потсетува, тоа што ќе остане, за да не го поништуваме театарскиот опстој!

Театарот, за среќа, ќе постои се додека постои макар и последниот гледач на планетава Земја! А нив, гледачите ги имаше и “отпојќе“, на МТФ „ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ“ што би рекле домајќините, од Градот под Маркукуле и мајтапот!

Фактот дека со својата п(р)ојава тие ве верифицираат, е причина повеќе, мои драги Тесписи, да “туркате за напреј!“

Секако, дека вкупниот мозаик има и во себе сигурно содржи и светли моменти, но барем за мене, преовладува мнението оти лошото (грдото) го надвладеало доброто(убавото,но за сѐ и секогаш има наук за подобро, “за напреј“, затоа свртетет се кон себе, преиспитајте се драги мои пријатели од фелата, ин пред да помислите дека тој што одбира е виновен, помислете дека вие сте тие што го нудите она што го одбира задолжениот за репертоарот ни Фестивалски!

Борче Грозданов

ТЕАТАРОТ НА 58 ОХРИДСКО ЛЕТО – 2018 год.

13.7.2018 Театарска претстава „Стаклена менажерија “

од Тенеси Вилијамс во режија на Софија Ристевска Петрушева
во продукција на Народен Театар – Охрид

– Центар за култура „Григор Прличев“

19.7.2018 Премиера на театарската претстава „ Мизантроп “

од Молиер во режија на Ана Вукотиќ
во продукција на Театар Комедија Скопје, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

22.7.2018 Театарска претстава „Смртта на Дантон “

од Георг Бихнер, во режија на Дино Мустафиќ
во продукија на НУ Албански Театар Скопје, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

26.7.2018 Театарска претстава „ТОБИ “

според текст на Флоријан Зденек
во режија на Драгослав Тодоровиќ
во продукција на Театар за деца и младинци
Скопје, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

29.7.2018 Театарска претстава „Странци “

од Филипо Болоња во режија на Нела Витошевиќ во продукција на НУ Драмски театар, Скопје – Центар за култура „Григор Прличев“

7.8.2018 Театарска претстава „ Девојчето со жиците “

од Марјан Неќак и Маја Хрговиќ
во режија на Марјан Неќак
копродукциски проект на СНГ Драма Љубљана и
Moving Music Theatre, Битола, Македонија

– Двор на ОУ „Св. Климент Охридски“

14.8.2018 Театарска претстава „ Во Агонија“

од Мирослав Крлежа,
авторски проект на: Нела Кочиш, Озрен Грабариќ
и Дарко Стазиќ во продукција на ПУК-Патувачки театар
и Сцена Рибњак – Младински центар Рибњак (Хрватска)

Предворје на црквата „Св. Софија“

20.8.2018 Свечено затворање на фестивалот „Охридско лето“ со театарската претстава

„ Илијада “

од Хомер во режија на Јернеј Лоренци
копродукциски проект на Словенечки Народен Театар–СНГ Драма Љубљана, Цанкариев Дом и Градски Театар

– Антички Театар

Вечерва завршува МТФ „Војдан Чернодрински“

15.06.2018 Петок

Педесет и третото издание на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“. Во текот на денот ќе биде соопштена одлуката на жири-комисијата за тоа кој ќе ги понесе годинава наградите. Фестивалот се отвори на 8 јуни во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп, со претставата на МНТ „Ничија земја“ во режија на Александар Морфов.

Утревечер во чест на наградените ќе се одигра претставата „Не, сега драга“ (Театар Комедија) по текст на Реј Куни во режија на Коле Ангеловски.

На годинешното издание на фестивалот се 12 претстави од македонските професионални театри кои се во официјалната програма и во трката за награди и за највисокото фестивалско признание – најдобра претстава во целина.

Жири-комисијата е во состав Мими Таневска, актерка и професор на ФДУ, Драган Спасов-Дац, актер и Јасна Новаков, театролог и извршен директор на театарот „Звездара“ од Белград.

Годинашни добитници на наградата за животно дело се композиторот Љупчо Константинов и актерот Петар Арсовски, а наградите свечено им беа доделени традиционално на отворањето на фестивалот.

Вечерва во 19:30 часот на сцената на театарот „Војдан Чернодрински“ ќе се одигра и последната претстава која е во трка за награда „Ужегнатост“ (Артопија) во режија на Владимир Милчин. Во рамките на придружната програма гостува Театарот на бугарската армија со претставата „Железниот светилник“ по текст на Димитар Талев во режија на Асен Шопов.

Во изминативе фестивалски денови се одиграа две испитни претстави. Првата е по актерска игра во класата на проф. Мими Таневска и демонстратор Ангелчо Илиевски од ФДУ и втората по актерско мајсторство во класа на проф. Мето Јовановски и асистент Магдалена Ризова Черних од ЕСРА.

Во рамките на придружната програма беше поставена и изложбата на МНТ „Моќта на театарот“, а се одржаа и две трибини на теми „Театарската критика денес“ и „Местото и улогата на драматургот во театрите во Македонија“. Беше промовирана книгата „Во четири очи“ од Борче Грозданов, во која се објавени 28 интервјуа од македонски и светски доајени во театарот.

ГЛЕДАЧ – Театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ 

 

ОД СЕВЕРНО МАКЕДОНСКИОТ Театарски фестивал „Војдан Чернодрински“

15.06.2018

Чувствувам потреба јавно да им се извинам на гледачите кои седеа десно од мене и на тие позади, што им попречив во следењето на екстремно угушувачката претстава „Ужегнатост“ во режија на Владимир Милчин, со тоа што по триесетина минути од почетокот ги напуштив „трибините“. По кратко време видов дека не сум едниствениот. За мене е иритирачки што ова ми се случи на две од три претстави на овој фестивал. За уште две претстави ми рекоа: „Сигурно немаше да доседиш!“ Тоа многу кажува за овогодинешното издание на овој театарски фестивал, за жал! Ве уверувам дека ова не е само мое мислење. Во принцип, секогаш се трудам, колку и да е досадна претставата, да доседам до крајот, само и само да не им пречам на останатите при излегувањето. Но, проштевајте и имајте разбирање, понекогаш тоа е невозможно. Неиздржливо е! Всушност, и покрај некултурниот момент, можеби тоа е единствениот начин на сите „вмешани“ во креирањето на претставите да им укажеш дека „ружна ви е претставата“. Некој рече: „Владе Милчин неколку години нема режирано, па сега би требало претставата да биде претставиште“. Јас, после тоа што го видов, ќе речам: Подобро да не режира повеќе! Кој сум, пак, јас да давам такви критики кога не сум стручен? Јас сум „Неговото Височество“ – ГЛЕДАЧОТ! И да не заборавам, што се однесува на забавниот дел од фестивалот, кој претставува „придружна програма“ на фестивалот, зборувам за забавите и дружбите на глумците и гледачите во бифето „назад“ во Домот на Културата, вечерва по третпат за шест дена, свиреа „Чакаровци“, благодарение на „одличното“ менаџирање на „Cafe Image“. Немам ништо против „Чакаровци“, меѓутоа во три од шест дена да јадеш грав, едноставно не бива! Глумците ги немаше и вечерва, претпоставувам поради „одличните“ дружби и забави. Почитувани, од театарската фела, во име на „Cafe Image“ и како домаќин, бидејќи прилепчанец, простете поради недомаќинлукот!

Љ.П.

СО ПРЕТСТАВАТА „ЈЕДВАНОСИМСОБОАКАЛОМИСТОБО“ НА САРАЕВСКИОТ ВОЕН ТЕАТАР ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛОТ „ГОЛА  МЕСЕЧИНА“ 2018

 

ГОЛА МЕСЕЧИНА 2018

 

18.06. 2018 „Једваносимсобоакаломистобо“ од Нејра Бабиќ и Алеш Курт, режија: Алеш Курт – Сараевски воен театар САРТР, Босна и Херцеговина

19.06.2018 „Синиот Портокал“ од Џо Пенхол, режија: Александар Ивановски – Театар Џинот Велес

20.06.2018 „Госпоѓа Министерка“ од Бранислав Нушиќ, режија: Душан Јовановиќ – Народен театар Ниш, Србија

21.06.2018 „Умри машки“  од Алдо Николај, режија: Коле Ангеловски  –  Народен Театар Штип

22.06.2018 „Кидај из моје кухиње“ од Реј и Мајкл Куни, режија: Андреа Ада Лазиќ –  Шабачки театар, Србија

23.06.2018 „Дванаесеттата ноќ – спроти Водици“ од Вилијам Шекспир, режија: Дејан Дамјановски – Народен театар „Антон Панов“, Струмица

24.06.2018 20:00 ч.: „Тоби“ (претстава за деца) , режија и адаптација на текст: Драгослав Тодоровиќ – Театар за деца и младинци – Скопје

20:45 ч.: Прогласување на победниците на Фестивалот „Гола Месечина“ 2018

21:00 ч.: Стендап-комедија со Марјан Ѓорѓиевски

  

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА “ВО ЧЕТИРИ ОЧИ“ НА МТФ “ ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ “ ПРИЛЕП

 

13.06.2018 год ВО 12,ООЧ НА ПЛАДНЕ.

ПРОМОЦИЈАТА ЌЕ Е ВО СКЛОП НА МТФ “ ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ “ ПРИЛЕП
ВО ФОЕТО НА ДОМОТ НА КУЛТУРАТА.

13.06.2018 год ВО 12,ООЧ НА ПЛАДНЕ.
ВО КНИГАТА СЕ СОДРЖАНИТЕ МНОГУТЕ РАЗГОВОРИ “ВО ЧЕТИРИ ОЧИ“ НА МНОГУТЕ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДИТЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО НА ОВОЈ ФЕСТИВАЛ.
ПОКАНЕТИ СИТЕ!!!
НОВАТА КНИГА НА БОРЧЕ ГРОЗДАНОВ “ ВО ЧЕТИРИ ОЧИ “ доајени ( е поднаслов) ИНТЕРВЈУА СО НАШИТЕ И СТРАНСКИ ЛИКОВИ КОИ ОСТАВИЛЕ И СЕУШТЕ ОСТАВААТ ПЕЧАТ ВРЗ ГРАДЕЊЕТО НА ТЕАТАРСКАТА УМЕТНОСТ. НЕКОИ ЗА ЖАЛ НЕ СЕ ПОВЕЌЕ СО НАС, НО ОСТАНАА НИВНИТЕ ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЈУА ЗАПЕЧАТЕНИ ЗА СЕКОГАШ ПОМЕЃУ НАШИТЕ ОЧИ