САШО ДИМОСКИ, драмски автор

 

Во прво лице

СОНУВАМ НА СЦЕНА СО ОТВОРЕНИ ОЧИ

1. ЗА СЕБЕ: Пристуен сум.

2 . ЗА ЉУБОВТА: Го движи светот.

3. ЗА ЖИВОТОТ: Сѐ уште не ми е познат до крај.

4. ЗА ТЕАТАРОТ: Слобода.

5. ЗА ДОБРОТО: Неопходно е.

6. ЗА ЗЛОТО: Го има.

7. ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ: Непријателите?

8. ЗА ПРИЈАТЕЛИТЕ: Скапоценост.

9. ЗА СЦЕНСКАТА ПРАШИНА: Треба редовно да се чисти.

10. ЗА КОЛЕГИТЕ: Прекрасни се.

11. ЗА НЕНАПИШАНИТЕ ТЕКСТОВИ: Чекаат.

12 . ЗА ИДЕЈАТА: Ништо без идеја.

13. ЗА СОНОТ: Сонувам на сцена. Со отоворени очи.

14. ЗА ЈАВЕТО: Такво е какво што е. Бегам во сонот.

15. ЗА ВИНОТО: Не пијам вино.

16. ЗА СЕМЕЈСТВОТО: Ми недостига повеќе време поминато со семејството.

17. ЗА КРАЈ: Крајот е неопходност. Важно е сето она до крајот.