Премира „ СОНОТ НА ВИЛИЈАМ “  20.06.2018 ТДМ Скопје

 

      20.06.2018 во 19 часот во Н.У. Театар за деца и младинци.                                    Според делата на Вилијам Шекспир

Преводи и препеви од Богомил Ѓузел , Драги Михајловски и Георги Сталев

 

Адаптација на драмите , Кореографија и Режија :  Кренаре Невзати -КЕРИ

 

Играат :

Вилијам, дете – Бојан Кирковски

Мери, мајката на Вилијам  – Катарина Илиевска -Силјановска

Пук, шут кај Оберон – Симона Спировска

Коле/Пирам, другар на Вилијам и братот на Столе– Мики Анчевски

Санде/Тизба, другар на Вилијам – Мартин Јорданоски

Томе/Ѕид/Месечина, другар на Вилијам – Марија Ѓорѓијовска

Столе/Лав, другар на Вилијам и братот на Коле – Бојан Лазаров

Оберон, крал на самовилите – Бојан Лазаров

Титанија, кралица на самовилите – Наташа Петровиќ

Три Вештерки – Изабела Новотни, Ана Левајковиќ-Бошков, Емра Куртишoва

Ромео, син на Монтеки – Бојан Кирковски

Јулија, ќерка на Капулети – Наташа Петровиќ

Дворјани и војска / Капулети – Бојан Лазаров, Винета Дамческа Мојаноска

Дворјани и војска / Монтеки – Мартин Јорданоски, Марија Ѓорѓијовска

Коментатор – Мики Анчевски

Хамлет, принц на Данска, син на поранешниот и внук на сегашниот крал – Бојан Лазаров

Офелија, ќерка на Полониј – Наташа Петровиќ

Духот на кралот на Данска, татко на Хамлет – Винета Дамческа -Мојаноска

Актер / Гертруда, кралица на Данска – Катарина Илиевска –Силјановска

Актер / Крал – Винета Дамческа -Мојаноска

Актер / Клавдиј, кралот на Данска – Мартин Јорданоски

Малиот Дух – Марија Ѓорѓијовска

 

Изработка на костими : Љубица Велкова, Раде Василев; Изработка на кукли и реквизити :  Кирил Василев и Барбара Цвејиќ – Рив; Инспициент: Ѓуро Дракуловски;Тон мајстор: Ангел Hасковскич. Cветло мајстор: Оливер Ставрева; Шминка : Игор Петрески;  Декоратери :  Бујамин Селими , Јовица Видески  и  Мирсат Камбери

„Сонот на Вилијам“,
е драмски производ во потрага по старо-
новото фантастично пријателство на Шекспир со сите
генерации и во секое време-невреме.
Со оглед на фактот дека Шекспировото книжевно дело е
безвремено и универзално, разбирливо и блиско до сите луѓе
ширум светот, нема дилема дека и децата би знаеле да ги
препознаат и да ги почувствуваат најсуптилните емоции и
целата магија што ја нудат неговите ликови.
Потребата од комуникација меѓу Шекспир и децата е
неминовност. Соочувањето со него, доаѓа порано или
подоцна, но секако е неизбежно. Децата, несвесно,
секојдневно се среќаваат со неговите современи живи
„човечки реплики“ и животни ситуации, а нивната
универзалност само ја потврдува надвременската мисла на
Шекспир: „ Да се биде или не, прашање е сега“; „Царство за
коњ давам“; „ Красното е гнасно, а гнасното красно.“; Згасни,
згасни кандилце“; „В манастир, в манастир бегај“; „О Ромео,
о Ромео! Но зошто ти Ромео си?“; „Совеста нѐ прави сите
кукавици“; „Бидете силни во делата, како што сте силни во
мислите“…
Друг мотив за прилагодување на неговата единствена
книжевна оставина на перцепцијата на децата, е фактот што
последно такво претставување на Шекспир во Македонија е
направено пред повеќе од 30 години.
Водечката идеја, spiritus movens за претстава „Сонот на
Вилијам“: децата да „пораснат“ преку претставата, а
возрасните, макар за миг, да се вратат во детството.
Комичните и трагичните моменти се менуваат токму како и
во животот, како и во борбата меѓу доброто и злото. А, секоја
од сцените во претставата „Сонот на Вилијам“ е компонирана
како филмски кадар и следуваат една по друга како филмски
секвенци, како минијатури, токму како во сон.
 • За претставата се користени препеви и преводи од Богомил
  Ѓузел, Драги Михајловски и Георги Сталев на делата „Сон на
  летна ноќ“; „Ромео и Јулија“; „Магбет“ и „Хамлет“.
  Користењето музика од времето на Шекспир, како и друга
  класична музика е со цел децата да се запознаат и со
  прекрасните дела на големите композитори на класичната
  музика (P.Attaignant, J.Playford, W.A.Mozart, Purcell, G.Verdi,
  M.Mussorgsky).
  Овој жанр, наречен – фантазија, апелира не само на мислите
  и чувствата, туку и на фантазијата, на имагинацијата, на
  неочекуваните пресврти.
  Претставата „Сонот на Вилијам“ е посветена на театарски
  критичар и театролог, Иван Ивановски, меѓу другото
  пишувал за деца