Улрике Зиха, драматург и драмска авторка во Македонија

 

Улрике Зиха, драматург и драмска авторка од Хамбург, Германија.

Кратка биографија – Улрике Зиха (Визбаден, 1976) е драмска авторка и драматург, живее и работи во Хамбург, Германија. Координатор е на германската секција на европската мрежа ЕУРОДРАМ. Своето знаење и методи за драмско пишување ги споделува на многу меѓународни фестивали за театар и изведбени уметности во Европа и светот. Досега соработувала на претстави во режија на еминентните Alexander Lang, Wolfgang Engel, Konstanze Lauterbach, Matthias Brenner, Johanna Schall, и Peter Kastenmüller. Таа досега има стекнато повеќе престижни награди

Листа на селектирани драмски дела:

“Mao und ich” (i.a. “Mao and I”)
Премиера – Nationaltheater Mannheim, 2013
“Radikale” (i.a. “Radicals”)
Премиера – Theater Cehmnitz, 2012
“Privatleben” (i.e. “Private Life”)
Премиера – Chemnitz, 2008
“Da drängt was” (i.e.”Something Urgent”),
Премиера – Jena Theaterhaus, 2004
“Fremdenzimmer I-III” (i.e.”Hotel Rooms I-III”)
Прв дел – Премиера – Kassel Staatstheater “Hotel Project” како копродукција на Forum Junge Dramaturgie, 2002 / Втор дел – Aachen Theater, Enervé Monologues, 2003 / Трет дел – Theaterdiscounter, Berlin, 2003
“Nomaden” (“Nomads”)
Премиера – Tübingen Landestheater, 2003
“Autofahren in Deutschland” (“On the Road in Germany”)
Премиера – Thalia Theater, Hamburg
“Kunstrasen” (“Artificial Lawn”)
Премиера – Leipzig Schauspiel, 2001