Отворени 53 МТФ – во Прилеп

 

ПРВ ДЕН И ПРВИ ВПЕЧАТОЦИ

Министерот навистина не ги удостои прилепчани, ама затоа заменик министерот ги „удостои“ прилепчани отворајќи го фестивалот со поткревање на панталоните на сцена!
Очигледно партиско замешателство. Прво, не ми е јасно зошто уметничкиот директор на фестивалот не е прилепчанец. Прилепчани немаат соодветни кадри? Или немаме соодветни партиски кадри?

Второ, да не бидам погрешно разбран и да се добие впечаток дека му ги оспорувам актерските квалитети на наградениот за животно дело, Петар Арсовски, меѓутоа симптоматично е што тој кој што по медиумите плукаше и фрлаше пламен по претходната власт, во случајов небитно дали со право или не, веднаш по промената на власта доби награда за животно дело! Токму тој! Можеби грешам, но мојот впечаток е дека ништо се нема променето на тој план, иако многу се ветуваше.

Трето, климите кои живот значат беа мртви! Претпоставувам се штеди.
За претставата „Ничија земја“ не би зборувал, затоа што не сум стручен. Секогаш имало добри и помалку добри претстави, сепак, не би ја гледал повторно, за разлика од „Клетници“. Толку.
Што се однесува на забавниот дел од фестивалот (нели културно-забавен живот), кој вообичаено се случува во бифето „назад“ во Домот на културата, каде што, барем во последниве дваесетина години колку јас со радост го следам фестивалот, и културниот и забавниот дел, сношти не беше баш забавно. Со промената на власта се променија и организаторите на тој забавен дел, каде секогаш имаше одлични дружења и забава. Па така, новите организатори, прочитав „cafe Image“, очигледно не беа дораснати за ваков предизвик. Не сум противник на промени, ама, ако се на подобро.