ПРЕСС СРЕДБА СО АКТЕРОТ ТАРИК ФИЛИПОВИЌ НА МОНО ФЕСТ – БИТОЛА

 

Ќиро е голем шармер и господин.

Легендата на хрватскиот фудбал, тренероти  некогашен селектор на третата селекција во светот Репрезентацијѕа наа Хрватска Мирослав Ќиро Блажевиќ, преку актерот Тарик Филиповиќ и мондрамата “ Ќиро“ пристигна и на МОНО ФЕСТ Битола 2018 во Република Македонија.

Чест ми е што по 10 години упорно инсистирање успеав да го убедам популарниот Ќиро да ми ги даде прават да создама монодрама, раскажувајќи ја неговата животна приказна. Тој е голем шармер и господин од кого ниту една дама не е одмината, односно ниедна средба со нив, не поминува,  а тој да на подели комплимент или цвет. Токму поради тоа ме заинтригира како би изгледало живото – Ќиро да ја преточам во театар. Тој е личност која за многумина не е омилена и покрај сите негови релевантни, спортски и животни успеси. Неговиот пат, како и за повејќето од нас, значел “ од по трње“, се до успехот. “, вака Тарик ја започна приказната за исклучително популарната монодрама Ќиро која вечерва ( НУЦКА Битола голема сцена 20.00ч ) ќе биде изведена пред битолската публика, за која владе голем интерес, и денес во претпладневните часови немаше билети.

Како продолжение тој посочи дека Мирослав Ќиро Блажевиќ речиси по секоја негова изведба се интересира за исходот односно реакцијата на публиката. “ Тој тоа го прави затоа штоо му е значајно што мисли народот за него, или во случајов публиката, а по некогаш знае да каже : – Сине, кој знеа колку ќе заработуваш по мојата смрт, На што добива одговр од мене. дека во тој случај ќе престанам да го играм “Ќиро“. “

Тој пред камерите и новинарските екипи кои дојда да го проследат и најават настанот, одговараше на новинарски прашања, меѓу кои на нашите на teatace.mk на кој одговори со многу ведрина и шарм.

Така , запрашан дали можеби во иднина планира да “симне“ уште некој легендарен спортски лик – легенда, па можеби да направи “фестивалска мини колекција“, одговри кратко; “Засега тоа не ми паѓа на ум, а ни во иднина“ .

Човекот кој зад себе има десетици премиери и дури 4 000 изиграни претстави и кому ова му е прва монодрама продуцирана преку театарот “Керемпух“ – Загреб каде што е повеќе од две децении, не планира (барем засега) да се занимава со екстра заработка од театарот, бидејќи , запрашан од легендата Ќиро “има ли пари во сето тоа ?“ одговрил дека нема, но дека пари се заработуваат на друг наачин, а театарот најчесто го работи од љубов, а и затоа што по професија е актер.

Што се однесува до алтернативниот начин на заработка, водителеството пред се преку квизовите на државната ХРТ, хрватските тв серии и филмови, сетоа тоа (особено водителството) за Тарик Филиповиќ прераснува во втора професија, односно начин на живот.

Од другите познати личности Тарик го има играно и првиот председател на Хватска Фрањо Туѓман, преку кој го има “шокирно “ и Фабијан Шоваговиќ лично, кој пак му комплементирал како го “скинал“ ликот на пертседателот.

За тоа колку значат ваквите комплименти и што всушност значи контактот и соработката со “старата “ гарда на хрватското глумиште, Филиповиќ за teatarce.mk кратко додаде; Ја имав таа привилегија и среќа, играјќи во разни проекти во театарот, тв и филмот и со Шоваговиќ, но и со легендите Борис Дворник, Мустафа Надаревиќ. Вања Драх и уште неколку мина од нив, што е повеќе од драгоцено искуство, а да не зборувам за чувството кога ќе добиете комплимент од нив!

Иако ова не му е прво гостување во Македонија, тој за прв пат е во Битола и по кусата прошетка низ градот на конзулите и широк сокак, кусо прокоментира; Битола е многу убав град, кој ме потсетува на мојата родна Зеница, која е полна со душа и топлина подарени од широкогради луѓе. Затоа на момети се почувствував како да сум дома.