Ѓокица Лукаревски / 1951 /

Ѓокица Лукаревски (Скопје29 април 1951) — македонски актер, познат по бројните улоги во филмови, театарски претстави и телевизиски екранизации

Националност  Македонец 

Познатпо улогата во:  Фросина Мирно лето Црно семе

Занимање Актер

  • Биографија

Лукаревски е роден 1951 година во Скопје. Една година по зваршувањето на Факултетот за Драмски уметности во Скопје, во 1977 година се вработил во Драмски театар – Скопје. Со својата длабока доживувана актерска интерпретација Лукаревски посебно се истакнува во неколку претстави каде толкува главни и споредни улоги.

  • „ПАРТИЈА РЕМИ“ – ВО ЧЕСТ НА АКТЕРОТ ЃОКИЦА ЛУКАРЕВСКИ  – 2018

Награди

  • Главната актерска награда на Интернационалниот театарски фестивал на детски претстрави во Котор – Црна Гора.
  • Прв добитник е на Наградата за најдобра епизодна улога „Димче Трајковски“ што се доделува на традиционалната смотра на професионалните театри во Прилеп.

Филмографија