Денес е светскиот ден на театарот

 

Биографите на Марк Твен се уверени дека чувството за хумор го добил како наследство од мајка му Џејн Клеменс, добродушна и секогаш весела жена.
Еден ден, на постари години, патувала со воз. Нејзините соседи во вагонот почнале да спорат за родното место на Марк Твен – Флорида или Ханибал. Џејн Клеменс се вмешала и соопштила дека писателот се појавил на светот во Флорида. Но еден од дискутантите останал на свое:
– Не се согласувам! Тврдам дека Марк Твен се родил во Ханибал.
За да ја прекрати дискусијата, старицата рекла:
– Јас сум негова мајка! Јас точно знам каде се има родено. Бев присутна.

Помалку е познато дека Марк Твен ја има напишано драмата ,,Полковникот Селерс,, која има доживеано забележителен успех во Америка.
Денес е светскиот ден на театарот.

Митко  Бојаџиски