Нобеловецот Орхан Памук

 

Еве како ја “разоткрива“ суштината на актерството.

– Добар актер е оној што го претставува седиментот, неистражените и необјаснети сили што се таложеле со векови. Лекциите што ги научил ги крие длабоко во себе. Неговата самоконтрола е восхитувачка – никогаш не го соголува своето срце. Сиот свој живот патува по непознати патишта, глуми во зафрлени театри, во градови заборавени од Бога, и секаде кај што оди го бара гласот што ќе му даде вистинска слобода. Ако има среќа да го најде тој глас, мора без страв да го прифати и да го следи до крај. (“Снег“)