Mиле Вратеоски – Актер

 

Во прво лице

ЗЛОТО Е НЕДОСТАТОК НА ДОБРО

За себе – Најтешкото прашање прво.хахаха Јас сум едно зрно песок, кое си го бара своето место на оваа огромна плажа.

За љубовта.  – Таа е тој перпетуммобиле што го движи светот, без неа би бил светот едно големо ништо.

За животот.  – Животот тоа е љубовта.

За театарот.  – Театарот тоа е Животот – Тоа е љубовта.

За доброто.   – Доброто е еден загрозен вид, кој што го задскриваме во маргините на овој механички свет во којшто живееме.

За злото.  – Злото не постои,тоа е само недостаток на добрина.

За непријателите  – За кој?

А за пријателите – Непроценливо богатство.

За глумата во животот  – Генерално многу глумци, но малку актери. Многу го имаат “студирано Станиславски”. Јас лично сега помалку Чеховски го играм Стриндберг со моите две принцези-Ана и Теона,а во антрактот “Влјубениот Шекспир”(Слушајќи го Леонард Коен).

За сценската прашина. –  ООО! Тоа не е обична прашина, тоа е магична прашина. Кога би ја ставиле под микроскоп, би ги виделе сите Јулии, сите солзи на трагедиите сите насмевки што броделе низ театарот.

За колегите  – Театарот е колективна игра. Како и во животот, човекот не може да биде сам.Затоа го сакам зборот Партнер на сцена  бидејќи го отсликува чувството дека театарот е мој втор дом и колегите, моето второ семејство.

За неодиграните улоги  – .Се што е мое ќе си дојде, ама повеќе од пет минути не го чекам. Што би рекол Прличко…

За идејата – Работата раѓа идеи, а идеите го движат светот.

За сонот.   – Сонот е желба што ја посакало твоето срце а мозокот ја претвора во идеја, а тоа другото го знаете.

За јавето.  – Јавето е исполнета желба на срцето.

За виното  – Колку страници имам на располагање?

За семејството  – Најважното нешто во мојот живот.

За крај  – Љубовта , сонот и почитта, никој не може да ни ги одзеде – Искористете ги.