Ношпал – Еден заеднички почеток Успешни 20 години

 

Костимографија и сценографија Александар Ношпал напиша за представата “Убавицата и Ѕверот” во Театрот за деца и младинци

 

06.02.1998

На овој ден, пред 20 години, беше изведена премиерата на представата “Убавицата и Ѕверот” во Театрот за деца и младинци, кој таа вечер воедно и ги отвори вратите на својот официјален простор и сцена. Представа, за која ја потпишав мојата прва костимографија и сценографија, со што ја започнав мојата 20 годишна карира во областа на сценско-визуелната уметност.

Авторскиот тим го сочинуваа:
Режија: Димитар Христов
Автор: Игор Бојовиќ
Превод и препев: Петре Бакевски
Музика: Славе Димитров
Кореографија: Александар Хаџиманов

Премиерната постава се состоеше од следните актери:
Убавицата: Ана Левајковиќ – Бошков
Ѕверот: Владимир Лазовски
Скакулка (раскажувач): Тања Кочовска Павловска
Принцот: Драган Довлев
Таткото на убавицата: Предраг Павловски
Маѓепсницата: Олгица Христовска Кошутиќ
Ѕверот над Ѕверовите: Игор Маџиров

Истата 1998 година, на гостувањето на Петтиот меѓународен фестивал за детски театар во Суботица (Р. Србија) представата донесе и две награди: наградата за најдобро актерско остварување на Тања Кочовска Павловска, како и наградата за најдобра сценографија и костимографија, прва во мојата театарска кариера.

Представата до денес е одиграна 347 пати, со што го превзема епитетот на досега најиграна представа во македонската театарска историја (сеуште со истиот непроменет сценско-визуелен израз).

Во оваа прилика би сакал да се заблагодарам на Театарот за деца и младинци за нашата долгогодишна соработка, на целата уметничка и актерска екипа на представата (за жал некои од нив не се повеќе меѓу нас), на сегашната в.д. дуректорка и актерка Катерина Илиевска Силјановска, на актерката Изабела Новотни, како и на поранешниот и сегашен актерски ансамбл на оваа институција.

И за крај, не би бил тука кадешто сум, доколку еден човек не веруваше во мене: тоа е долгогодишниот директор и основач на театарот, господинот Љубомир Чадиковски, мојот духовен “татко”, учител и човек кој ми ги отвори вратите во оваа уметност и ми овозможи да бидам дел од оваа приказна. Посебна и неизмерна благодарност и до мојата најмила Љубица Велкова, мојата постара “сестра” и извонреден професионалец со неверојатен талент, знаење и умешност во изработката на костимите и пошироко, во театарската и ликовната уметност, која е неизоставен дел од мојот живот до ден денес. Големо благодарам и до целиот техники тим на театарот со кој пораснав сиот овој период (за жал некои од нив не се веќе меѓу нас): Наде, Софче, чичко Темчо, Кире, Ангел, Оли, Вики, Ѓуре, Убавка, Драгана и сите останати минати и сегашни членови на оваа театрска куќа.

Со 10 реализирани костимографски остварувања за театарски проекти и со 3 освоени меѓународни награди во оваа област, Театарот за деца и младинци бил, е и ќе остане мој втор дом.