Народен Театар Охрид за 2017 година,

 

Годината за започнавме со Охридска премиера на “Дениција” од Петре М. Андреевски, во режија на Константин Плевнеш.

Играат Рубенс Муратовски, Димитрина Мицкоска и балерината Саша Евтимова.

Сценограф: Валентин Светозарев
Костимограф: Марија Пупуческа
Уметнички соработник: Флориан Габер
Оригинална музика: Константин Плевнеш
Видео арт: Милчо Узунов
Слики на тема Дениција: Сергеј Андреевски
Претставата се одигра уште два пати, од кои едното беше гостување во Брисел на Balkan Trafik Festival.

Следеше премиера на претставата “Аналфабет” според Бранислав Нушиќ, а во режија на Ѓорѓи Ризески.

Играат: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски и Елизабета Стефановска. Сценограф е Зоран Николовски, а костими на Ванчо Василев. Претставата се одигра уште 17 пати, од кои осум гостувања на фестивалите во Македонија, како и гостување во Народно Позориште во Белград

Последна претстава во продукција на Народен Театар Охрид беше претставата “Баал” од Брехт. Премиера на 5.12.2017
Играат: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Дамјан Цветановски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Јасмина Билаловиќ, Стрезо Стаматовски, Павел Маслов, Филип Кипровски, Биљана Билаловиќ Вељаноска, Тони Денковски. Сценографија: Сергеј Светозарев Костими: Милена Пантелеева Музика: Димитар Андоновски Дизајн на светло: Милчо Александров Инспициент: Филип Ангеличин – Жура Асистент на режија: Ѓорѓи Ризески.

Покрај овие претстави, на репертоарот се најдоа и: “Детектор за лаги” од Василиј Сигарев, режија Ненад Витанов, монодрамата “Писма од Земјата” на Никола Тодороски, според Марк Твен и “ Импровокација ” со Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Филип Кипровски и Филип Жура, со која Народен Театар Охрид забележа гостување во Франкфурт, Германија.
Во 2017 НТО изигра вкупно 30 претстави во матичната куќа и оствари десет гостувања.