Хана Миленковска – режисерка

 

Во прво лице

 Животот-големо уметничко дело

 1. ЗА СЕБЕ:   Борба со себе и светот, внатре, надвор, секој ден, секој миг.
 1. ЗА ЉУБОВТА:  Слобода
 1. ЗА ЖИВОТОТ:  Едно големо уметничко дело
 1. ЗА ТЕАТАРОТ:  Мисла во простор
 1. ЗА ДОБРОТО:  Вистината
 1. ЗА ЗЛОТО:  Страв + неукост
 1. ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ:  “Kill them with kindness”

 – А, ПРИЈАТЕЛИТЕ?  Најважното огледало

 1. ЗА ГЛУМАТА ВО ЖИВОТОТ:  Протокол, прилагодување…
 1. ЗА СЦЕНСКАТА ПРАШИНА:  Микро-оставштина од мигот.
 1. ЗА КОЛЕГИТЕ:  Соборци, ко-креатори
 1. ЗА НЕНАПРАВЕНИТЕ ПРЕТСТАВИ:  Притисок, стремеж, инает

 12 . ЗА ИДЕЈАТА:  Воспалителен процес, кој се лечи со дејствување, во спротивно остава лузни во форма на  парче ништо.

 1. ЗА СОНОТ:  Контакт со „таму негде“ и себе истовремено.
 1. ЗА ЈАВЕТО:  Тешко ми е да сум нон-стоп присутна и присебна во ваков свет.
 1. ЗА ВИНОТО: Важно е да се има апетит за убавото, вели еден драг пријател.  
 1. ЗА СЕМЕЈСТВОТО: Ќе се учиме да се сакаме, цел живот, до крај .
 1. ЗА КРАЈ:  „Те молам“ , „Благодарам“, „Извини“. Ајде сега  сите заедно- „Те молам“…..