Македонското културно лето во Мала Преспа 2017 год

 

Отоврањето ќе биде на 26 Јули со Театар Крик Скопје во 21.00часот со претставата ‘ Маша и нејзината волшебна прикзна‘ . Следниот ден ќе има претстава ‘‘‘  Гига мега бајка ‘ на Театарот за деца и малдинци од Скопје во 21.00часот.

Со претставите „Театар љубов моја” и „Синиот портокал”, Театар „Џинот” Велес на 28 и 29 јули, ќе настапи на 10 издание на Македонското културно лето во Мала Преспа, Албанија, во организација на Здружението на Македонците од Албанија „Сонце”. „Театар, љубов моја” од бугарскиот автор Валери Петров, во режија на Деан Дамјановски е претстава за четири актерки од четири различни генерации. „Синиот портокал” од британскиот автор Џо Пенхол, во режија на Александар Ивановски, пак, е претстава за современата психијатрија, со застарени методи на лекување и беспомошноста на докторите да ги лекуваат своите пациенти без седативи.