Здравко Стојмиров актер

 

 

Во прво лице

ИДЕЈАТА – ПРАВЕЦ КОН ЦЕЛТА

 

1 ЗА СЕБЕ: – Нека зборуваат другите…како и обично.

2 . ЗА ЉУБОВТА: -Секоја нова посилна.

3. ЗА ЖИВОТОТ: – Еден здив.

4. ЗА ТЕАТАРОТ: – живот

5. ЗА ДОБРОТО -Во вечна борба со злото.

6. ЗА ЗЛОТО -Во вечна борба против себе.

7. ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ – Нека уживаат додека можат.

– А, ПРИЈАТЕЛИТЕ? -Нека уживаат додека не можат повеќе.

8. ЗА ГЛУМАТА ВО ЖИВОТОТ -Без коментар.

9. ЗА СЦЕНСКАТА ПРАШИНА -Неизбежна последица во објектите пред распаѓање.

10. ЗА КОЛЕГИТЕ -Браќа и сестри.

11. ЗА НЕОДИГРАНИТЕ УЛОГИ -Им доаѓа редот.

12 . ЗА ИДЕЈАТА -Правец кон целта.

13. ЗА СОНОТ- Треба сонувач за сон. Сонот не станува јаве магично преку ноќ. Треба пот, одлучност и многу посветеност.

14. ЗА ЈАВЕТО – Јавето е тука, што дури и кога ќе престанеш да веруваш во него, останува тука.

15. ЗА ВИНОТО …И би вино…најголем изум на сите времиња.

16. ЗА СЕМЕЈСТВОТО -Семејството е коренот на минатото и цутот на иднината.

17. ЗА КРАЈ -Нема крај…