За “Нечестивата” на Бродвеј

 

 

“Нечестивата: Нераскажанатa приказна за вештерките од Оз” е мјузикл по музика и текст на Стивен Шварц и книга-либрето на Вини Холзман. Таа се заснова на романот на Григориј Мекгваер “Нечестивата: Животот и времињата на лошата вештерка од Западот” напишан во 1995. Романот претставува алтернативно дејствие и раскажување на филмот од 1939 година “Волшебникот од Оз” и класичната приказна Л. Френк Баум, Чудните “Волшебникот од Оз” од 1900 година.

Продуциран од страна на Универзал Плејс (Продукција на Универзални Театарски Претстави) во коалиција со Марк Плат, Џон Б. Плат и Дејвид Стоун, со режија на Џо Ментело и кореографија на Вејн Силенто, оригиналната продукција на Wicked (Нечестивата) премиерно се даде на Бродвеј во театарот Гершвин во октомври 2003 година. Првобитните ѕвезди вклучуваа: Едина Менцел како Елфаба, Кристин Ченовет како Глинда и Џоел Греј како Волшебникот. Оригиналната продукција на Бродвеј, освои три награди Тони и шест награди Драма Биро, додека нејзиниот изворен фрлија албум доби Греми награда.

“Нечестивата” ја прослави својот десетгодишнина на Бродвеј на 30 октомври, 2013 година. На 4 декември, 2016 година, мјуклот прослави 5462 перформанси, како една од 9те најдолготрајните Бродвеј шоа, подолга и од Убавицата и ѕверот. Типичниот перформанс трае околу два часа и 30 минути, плус 15-минутна пауза. Претставата си има своја засебна театарска сцена – сеуште се дава во Гервшин Театар на Бродвеј во редовен репертоар.

Wicked (Нечестивата) е Бродвејска сензација која прикажува што се случува во земјата на Оз, но од сосема поинаков агол. Долго време пред познатата Дороти да пристигне, во земјата постои уште една девојка, родена со смарагдно-зелена кожа, паметна, огнена, неразбрана, и поседува извонреден талент. Кога таа се среќава со веселата русокоса која е исклучително популарна, нивната првично ривалство сепретвора во најнепридвидливото пријателство. Но, светот ќе одлучи да едната ја нарече “добра”, а другата “злобна”.

Со возбудливи композиции коишто ги вклучува хитовите: “Пркосејќи на гравитацијата”, “Популарни” и “За Добро”, “Нечестивата” беше поздравена од страна на Њу Јорк Тајмс, како “дефинирачка за музичката на деценијата.” Тајм Магазин извика ” ако секој музикал го содржеше мозокот, срцето, и храброста на Wicked, Бродвеј ќе биде навистина магично место. “на Гершвин театар на 50-та улица и Бродвеј се наоѓа тоа магично место. Од првата нота до финалето и неверојатните моменти, Нечестивата-нераскажаната вистинска приказна за вештерки од Оз- ја воодушевува и плени публиката со својата приказна остро инвентивна. Шоуто ќе го испрати вашиот дух во зголемените височини никогаш заборавени.

Улоги

Елфаба – Џенифер ДиНола

Глинда – Кара Линдзи

Фиеро – Мајкл Кампајно

Мадам Морибол – Шерил Ли Ралф

Боќ – Захариј Писер

Волшебникот – P.J. Бенјамин

Несарос Зора – Д. Кантвел

Д-р Диламонд – Чад Џенингс

Креативци

Музика и текст – Стивен Шварц

Книга – Мечо Холзман

Режисер – Џо Мантело

Кореограф – Вејн Силенто

Сценограф – Јуџин Ли

Костимографија Сузан Хилферти

Дизајнер на Светло – Кенет Поснер

Дизајнер на Звук – Тони Меола

Оркестра – Вилијам Дејвид Брон

Музички директор – Стивен Орему

 

ПОДГОТВИ

Игор Томески директно од Бродвеј УСА