Голем успех за Битолскиот театар во Санкт Петербург

ГОСТУВАЊЕ ‚‚ Шекспир за ссекогаш ‚‚

Копродукцискиот перформанс, кој е прво меѓународно гостување на оваа национална установа во 2017 година, беше во изведба на актери од Битолскиот театар и од рускиот театар-домаќин “Вера Комисаржевскаја”.

Ансамблот на Народниот театар-Битола во театарот “Вера Kомисаржевскаја” во Санкт Петербург, со огромен успех пред тамошната публика го изведе музичко-сценскиот перформанс “Шекспир засекогаш”.

Копродукцискиот перформанс, кој е прво меѓународно гостување на оваа национална установа во 2017 година, беше во изведба на актери од Битолскиот театар и од рускиот театар-домаќин “Вера Комисаржевскаја”. Перформансот беше изведен во форма на маратонска актерска манифестација посветена на Шекспир.

Освен во музичко-сценскиот дел, битолската група “Фолтин” која настапува во перформансот, приреди и посебен концерт за руската публика. Во претставата настапија актери од Македонија и Русија, но како почесен гостин настапи и народниот актер, некои го нарекуваат и актерска икона во Русија, Ивак Краско, кој иако има 89 години, се уште е активен.

Заедно со актерите од Русија настапија и битолските актери Соња Михајлова, Катерина Аневска, Никола Пројчевски, Александар Димовски и други членови на ансамблот. Народниот театар-Битола оваа пролет, со поддршка на Министерството за култура, ќе настапи и во Канада.