Епидаур – Epidaur Ἐπίδαυρος

 

 

 За античката населба на територијата на денешниот ден во Цавтат. Epidaurum

Epidaur Епидаур Ἐπίδαυρος

Основни податоци 

Земја    Грција

Периферијата Пелопонез

Префектура Argolida

Населението 4471 (2001) височина 0-100 m m

Координати   37 ° 29’N 23 ° 08’E / 37,483 23,133 ° ° EKoordinate N: 37 ° 29’N 23 ° 08’E / 37,483 23,133 ° ° N Е

Временска зона По централно европско време (UTC + 2)

– Лето (ЛСВ) Централна Европа летно сметање на времето (UTC + 3) на регистарска табличка АП

Официјален веб-сајт  www.epidavros.gr

. Епидаурус (грчки: Ἐπίδαυρος, Епидаур) е мал град во Саронскиот Залив на Пелопонез, Argolis. Најпознат е исто со името по античкиот грчки полис во близина на Asklepios На Епидаур, чија светилиште е прогласено за светско наследство на УНЕСКО во 1988 година.

Театарот на Епидаурус
Asklepios светилиште во Епидаурус
 под заштита на  – UNESCO
 Грција
Регистриран 1988. ( 12. заседавање на УНЕСКО)
Наслов Културно добро
Мерило i, ii, iii, iv, vi
Загрозеност не
Референца UNESCO

 

Историја

Епидаурус е независен од Аргос од главниот град, и не беше вклучен во провинцијата Argolis до Римската империја. Постојат два истоимениот грчки капитал, колонија Epidaur во Илирија (Цавтат) и колонија Epidaur (Limera) Лаконија [1].

Полис Epidaur околината била независна територија “Епидаурус”, која беше познат како родното место на син Аполон Асклепиј, богот на медицината. Асклепиј е почитуван во ова место во 6 век пред нашата ера. Кр. кога старите храмот на Аполон Maleatasa врвот Kynortion стануваат неефикасни. Епидаурус стана познат за храм на Асклепиј која во моментов се наоѓа 8 км од модерниот град. Како најпознатиот одморалиште на антиката, светилиштето е во 4-та и 3-тиот век пред нашата ера. Кр. претрпе голема зграда комплекс со монументални градби (храмот на Асклепиј, големиот STOA, Tolosa, стадион и театар). Неговата слава и напредок продолжува низ целиот хеленизам, а 87 ПР. Кр. не ограбен римскиот генерал и диктатор Сула, 67 ПР. Кр. пирати.

Во 2 век од страна на Римјаните биле делумно обновен, но била целосно уништена во 395 Готите. И покрај христијанизацијата на Грција и на постепеното распаѓање на грчки храмови, Епидаурус останал познат како одморалиште до катастрофалниот земјотрес во 522 и 551, но тогаш како христијанин одморалиште.

Француски археолози во 19-тиот век, прв ја истражуваше овој археолошки локалитет, грчки археолошки општество од 1870 година, во 1926 година. ископа повеќето од споменици. Ажурирање на кина започна помеѓу 1954 и 1963 година, комплетна реставрација на храмот Asklepijevog започна во 1984 година и се уште е во тек, под будното око на грчкото Министерство за култура. [2]

Музеј во Епидаурус – дел на лечилиште

Asklepios светилиште во Епидаурус

Asklepios. на Епидаур светилиште е еден од најголемите летувалишта на античкиот свет, особено за време на класичниот период на античка Грција. Пациентите аџилак тука и ја поминаа ноќта во големата сала на спиење (enkoimitiria), каде што нивните соништа божество даде совет што да направите за да се лекува. Археолошки ископувања најде куќа за гости со 160 соби за ноќевање. Во близина се наоѓаат извршен минерална вода која, најверојатно, се користат за лекување.

Театар во Епидаурус

Театар во Епидаурус, со дијаметар од 114 метри, на најголемиот грчки театар кои би можеле да се сместат 12.000 гледачи. Како дел Asklepijevog светилиште од 1988 година се наоѓа на листата на светското културно наследство на УНЕСКО. Тоа е дело на архитектот Policleto помлади од 350 година пред Христа. Кр. и е совршено сочуван. Тоа е предвидено дека драмата која се разви од извршувањето на хорската ода за време на дионизиските празнувања. За овие свечености Потребни се збиралиште за хор и публиката. Собранието, кое е пеење и танцување, настапи на бендови (кружни подиумот со олтарот во средината) композиција која е утврдена од страна на голем дел од понатамошниот развој на грчкиот театар.

Изворот 34 од ред седишта, Римјаните се прошири со повеќе Epidaurum 21. На клупата се прошири за повеќе од половина вртење околу бендови, а не се направени во согласност со стандарден радиус, со широк премин (parados) ги дели хоризонтално, а во горниот клупи се поостри од помал. Оваа ситуација се подобрува акустиката. Дискавери потврди научни студии во 2007 година научниците Деклерк и Ф. Ника Синди Декејсер Универзитетот за технологија во Џорџија, САД