Мирослав Петковиќ – актер

 

Во прво лице 

 ТЕАТАРОТ Е МЕДИУМ СО ПОТЦЕНЕТА МОЌ

 

 1. ЗА СЕБЕ: за мене други нека кажат

2 . ЗА ЉУБОВТА: е, тука не дозволувам други да ми се мешаат

 1. ЗА ЖИВОТОТ: треба да се живее за себе, а да се умира за друг
 2. ЗА ТЕАТАРОТ: медиум со потценета моќ
 3. ЗА ДОБРОТО: тешко препознатливо
 4. ЗА ЗЛОТО: продукт на немоќ
 5. ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ: што има да мислу ја на њима нека мислив они на мене J

 – А, ПРИЈАТЕЛИТЕ? Прав пријател никогаш не одбива ,,ај уште по една”

 1. ЗА ГЛУМАТА ВО ЖИВОТОТ: не ја разбирам
 2. ЗА СЦЕНСКАТА ПРАШИНА: статист со “задача” во секоја претстава и во секој театар
 3. ЗА КОЛЕГИТЕ: соучесници во мајата
 4. ЗА НЕОДИГРАНИТЕ УЛОГИ: не сум сигурен дека добро би ги одиграл

12 . ЗА ИДЕЈАТА: не треба да се реализира по секоја цена

 1. ЗА СОНОТ: ако се каже нема да се исполни
 2. ЗА ЈАВЕТО: ,,Тот: Сакам да се сокријам некаде”
 3. ЗА ВИНОТО: не се пие пред ракија
 4. ЗА СЕМЕЈСТВОТО: во семејството никогаш не ти глумат во животот, никогаш не одбиваат ,,ај уште по една”
 5. ЗА КРАЈ: не мора да е спектакуларен