КРСТЕ С. ЏИДРОВ

 

Дипл. инж. архитект/ Доцент на факултет за драмски уметности предмет сценографија/ Сценограф, графички дизајнер,/ Самостоен уметник, трговец поединец

КРСТЕ С. ЏИДРОВ

роден на 22 Декември 1950 година во Скопје

основно училиште, гимназија, студии во Скопје, дипломиран инженер архитект на Архитектонско-градежниот факултет во Скопје кај професор Б. Чипан со оценка 10 (десет),

Вработен во АД Алумина од 1980-2004 година, во служба за маркетинг и пропаганда, главен проектант и раководител на проектантското биро.

Технички директор на Детскиот театарски центар/ Доцент на факултет за драмски уметности предмет сценографија/ Со сценографија почнува да се занимава од 1980 година/ Работи сценографии за театар, филм, телевизија и др./ Работи и графички дизајн, плакати, пропаганден материал и др./ 1960 – 1962 член на детската радио драма на Радио Скопје/ 1970 член, актер на неформалната театарска група Театар кај Свети Никита Голтарот, до расформирањето,/ 1976-1988 како архитект проектант, член на неформалната архитектонско проектантска група АЈВАР, учество во изработка на анонимни архитектонски конкурси/ 1980 член на Театарската работилница ФФ, (Зелена Гуска ) при Естетичката лабораторија на Филозофскиот факултет како, сценограф, технико, дизајнер, фотограф, до расфомирањето,/ 1982 Прва сценографија во професионален театар, Бовча од Е. Бонд, Театар на Народностите, Албанска драма, Скопје./ 1985 Прва самостојна изложба на театарска сценографија во рамките на МОТ (со С. Узуновски ) / 1990 Самостојна изложба на театарска сценографија на театерскиот фестивал Војдан Чернодрински во Прилеп/ 1991- 1994 Соработка со театарот Скрб и утеха од Скопје,/ 1993 Прва сценографија за филм во трилогијата Светло сиво, во филмот на Дарко Митревски Гавол во срцето во продукција на ФДУ и Пегас филм/ 2000 член на Детски Театарски Центар како технички координатор и сценограф,/ 2001-2004 Проектирање и реализација на објектот за Детскиот Театарски Центар во Старата скопска чаршија/ 2003 Избор за доцент, наставник на ФДУ по предметот Сценографија во звање доцент/ 005 Самостоен уметник

ТЕАТАР СЦЕНОГРАФИИ

Од 1980 до сега направени над 130 (сто и триесетесет) театарски сценографии во сите професионални театри во Македонија и воВараждин, Сплит, Дубровник Хрватска, Приштина Косово, Нови Сад Војводина, Сараево Босна и Херцеговина, Стоккхолм Шведска, Софија Бугарија, Београд Србија. Во почетокот сценографиите за Театарската работилница ФФ се работени (со Узуновски, Живковски, Петковиќ) , а десетина театарски сценографии работени до 1985 година во тандем со С. Узуновски. Исто така работено и сценографии за јавни приредби од државен карактер, конгреси, забавни манифестации, саемски простори, модни ревии и слично.

Награди:

Театарски игри Војдан Чернодрински Прилеп 1984 за две претстави, 1987, 1989, 1993, 2003, 2005./ Биенале на Македонската архитектура БИМАС-Скопје, 1985/ Стериино позорје- Нови Сад награда УЛУПУДС, 1987 / Позоришни сусрети Јоаким Вујиќ, Приштина, 1988/ Фестивал на албански театри во Дебар 2004/ Јоаким Интерфест Крагујевац, Србија 2014

ТЕАТАРСКИ ПЛАКАТИ

Направен графички дизајн за плакат и програма за преку 35 претстави, реализирани 30 (триесет). Исто така правен графички дизајн и за плакати од друг вид, рекламен и пропаганден карактер.

 

АРХИТЕКТУРА  

1976 до 1990 како дел и член на архитектонско-проектантската  група АЈВАР, работено на десетина проекти како што се: училиште, музеј, административни објекти, библиотека, спортски сали, гробишта, хотели и друго во поранешна Југославија.

1980 – 2004 како архитект проектант, вработен во АД Алумина, проектирани фасади за објекти од различен карактер во Македонија, ех-Југославија, Бугарија, Романија, Албанија, Русија, Алжир, Кувајт.

1986-2000 проектира и реализира простор за настава на Факултетот за драмска уметност таканаречените училни базени и сцената и гледалиштето во главната сала.

2001-2002 проект и реализација на реконструкцијата и санација на фасадата на Градската болница Св. Наум Охридски во Скопје, каде е проектирана оригинална конструкција на керамичка вентилирана фасада.

2000-2004 идеен проект за санација, адаптација и реновирање на објектот кино Напредок во Старата скопска чаршија во Детско театарско студио, и негова изведба.

 

Театарски сценографии

1980

Зелената Гуска, И. Галчински, реж. В. Милчин , Театарска Работилница ФФ Скопје ( со С. Живковски, С. Узуновски и Д.Петковиќ)

1981

Како трупата Сина Блуза ќе ја прикажеше Животинската Фарма, Џ. Орвел, реж. В. Милчин, Театарска Работилница ФФ Скопје (со С. Живковски, С.Узуновски)

1982

Пепелашка во поправен дом, Ј. Гловацки, реж. В. Милчин, Театарска Работилница ФФ (со С. Узуновски)

Житието на сликарот, рок опера, Љ. Грбевски, Д. Дарковски, Ј. Дренковски реж. В. Милчин, (со С. Узуновски) неизведена

Бовча, Е. Бонд, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, (со С. Узуновски)

1983

Натемаго на Филозофскиот факултет, И. Брешан, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, (со С. Узуновски)

На куќна нега, И. Бакмаз, реж. В. Милчин, Народно Казалиште Аугуст Цесарец- Вараждин (Хрватска)

1984

Пахинтика во сон, Џ. Ахмети, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, (со С. Узуновски)

Сказни за Шмекерите, А. Пшидал , реж. В. Милчин, Театарска Работилница ФФ Скопје, (со С. Узуновски)

Слободни врски, М. Велер, реж. Ајрин Луис (Њујорк, САД), Македонски Народен Театар Скопје, (со С. Узуновски)

Бакхи, Еврипид, реж. В. Милчин, Дубровачки Летни Игри (Хрватска), (со С. Узуновски)

Конфитеор, С. Шнајдер, реж. В. Милчин, Покраинско Народно Позориште Приштина (Косово), (со С. Узуновски)

1985

Дожд во Уертомонто, од Р. Шабани, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, (со С. Узуновски)

Хенрих ИВ, Л. Пирандело, реж. А. Јакупи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје

Ловечки сказни, С. Пешиќ, реж. К. Ангеловски, Драмски Театар Скопје (со С. Узуновски)

Кафетерија, К. Голдони, реж. И. Милчин, Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп, (со С. Узуновски)

Скакулци, Петре М. Андреевски, реж. В. Цветановски Народен Театар Битола, (со С. Узуновски)

Дервиш и смрт, М.Селимовиќ, реж. В. Милчин, Покраинско Народно Позориште Приштина (Косово)

Лизгалка, реж. А.Јакупи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, (заедно со С. Даци)

1987

Калугерички тишини, С. Шнајдер, реж. В. Милчин, НТ Битола 5

Брег на жалоста, Т. Дервиши, реж. В. Милчин, Покраинско Народно позориште Приштина,

Шофери, Л. Вегел, реж. В. Цветановски НТ Војдан Чернодрински Прилеп

Баал, Б. Брехт, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје,

Трите Мускетари, од А. Дима, реж. Д. Станковски, НТеатар Битола

1988

Клаустрофобочна комедија, А. Ковачервиќ, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје

Сонцето заога, М. Гелдерот, реж. В .Милчин, Хрватско Народно Казалиште Сплит, (Хрватска) неизведена

Самоубица, Н. Ердман, реж. В.Милчин, Хрватско Народно Казалиште, Сплит (Хрватска)

К не, В.Манчев, реж. Љ. Тозија, Народен Театар Куманово

Војникот фалбаџија, Плаут, реж. В. Шмигашиевич (Краков, Полска) , Народен Театар Куманово

Вишновата градина, А.П. Чехов, реж. З. Свибен, Народен Театар Битола,

Клавиго, Ј.В. Гете реж. В.Милчин, Ујвидеки Синхаз,(Унгарски театар) Нови Сад, (Војводина, Југославија)

Фани доага сам, Р. Шабани, реж. Д. Станковски, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје

1989

Спиро Црне, Б. Ристески, реж. В. Милчин, Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп

Мизантроп, Молиер, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 18 јули 1989 на Охридско лето, 03 Октомври 1989 во Скопје

Шуаби ап, Ж. Мирчевска, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје

1990

Лонг Плеј, Г. Стефановски, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола,

Обскурен театар, А. Маља, реж. А. Јакупи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје

1991

Чија си, С.Насев, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје,

Женски оркестар, Ж. Ануј, реж. Д. Станковски, Драмски Театар, Ск.

Крик, Б. Миневски, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 21 јули 1991 на Охридско лето, 01 Октомври 1991 во Скопје

Нажалена фамилија, Б. Нушиќ, реж. Д. Станковски, Народен Театар , Ј. Хаџи-Константинов Џинот, Велес

Раскрилување, К. Рацин ,реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха, Скопје

1992

Ц З, Б. Јовановиќ, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола

Грев или Шприцер, С.Насев, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Ск.

Утешение грешним, Ј. Петровски и О. Неделковски, реж. Д. Станковски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес

Т га за лебедот, Г. Прличев, реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха, Скопје

Лулка, Б. Миневски, реж. В. Милчин, НТ Војдан Чернодрински Прилеп, 09 Август 1992 на Охридско лето, 10 Октомври 1992 Прилеп

1993

Ќелавата пеачка, Е. Јонеско, реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха

Женски прилог на ноќта, Б. Миневски, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје

Одам на лов, Ж. Фејдо, реж. Д. Станковски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес

Арсениј, Б. Ристески, реж. В. Милчин, Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп

Сонцето заога, М. Гелдерот, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје

Утешение грешним 2, Ј. Петровски и О. Неделковски, реж. Д. Станковски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес

Умна глава, О. Николова, реж. Д. Станковски, независен проект, Универзална сала

Чекајки го Годо, С. Бекет, реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха,

Мир, Апистофан, реж. С.Јанаќиевиќ, Македонски Народен Театар Скопје

1994

Мртви души, Н.В. Гогољ, реж. В. Милчин, МНТ Скопје

Жени во Народното Собрание, Аристофан, реж. Д. Христовски, Драмски Театар Скопје

Летни Силјане, Б. Ристески, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола,

1995

Каде е Перо?, К.Ангеловски и В. Талески, реж. К. Ангеловски, Народен Театар Куманово

Крал Лир, Б. Шекспир, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, 26 Јули 1995 Охридско лето, 19 Ноември 1995

1997

Имаше два пиштола со црно-бели очи, Дарио Фо , реж. Д. Станковски, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје

1998

Кога коските доагаат доцна, Т. Дервиши, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, 26 Јули 1995 Охридско лето,

Мурлин Мунро, Н. Колјада, реж. В. Милчин, МНТ Скопје

Медеа, Еврипид, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, 13 Август 1998 Охридско лето, 12 Октомври 1998 Битола

1999

Лудиот Ибрахим, Т. Офлазоглу, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Турска Драма Скопје

Роберто Зуко, Б.М. Колтес, реж. Д. Касапи, Драмски Театар Скопје,

Кралот Иби, А. Жари, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, 19 Август 1999 Охридско лето, 21 Септември 1999 Битола

2000

Земјомерот, Н. Колјада, реж. В. Милчин, Драмски Театар Скопје,

Утре патуваме во рајот, Т. Дервиши, реж. Д. Касапи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, во соработка со Интркулт Стокхолм (Шведска), Н.Т. Тирана, Н.Т Приштина (Косово)

Хотел Европа, Горан Стефановски, реж. Д. Касапи, Виенски фестивал Австрија,

Ларва (Тетка Лиза), М. Душански, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Антон Панов Струмица 2001

Морската Самовила, С. Абази, Д. Касапи, ДТЦ, Скопје

Хамлет римејк, С. Басара, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Штип

Демони, Ф.М. Достоевски, реж. В. Милчин, МНТ, Скопје

Драга Елена Сергеевна, Љ. Разумовска, реж. А. Ковачевиќ, НТ Штип

Дневникот на лудиот, Н. В. Гогољ, реж. И. Поповски, независен проект МОТ Скопје

Елин, Т. Димова, реж. Г. Михалков Софија (Бугарија), Народен Театар на Младежта Софија (Бугарија) во соработка со ДТЦ Скопје,

Дупло дно, Г. Стефановски, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес, 27 Октомври 2001

2002

Искрените, Мариво, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Турска Драма Скопје

На трета мајка, П. Петрески, реж. К. Петрески, , Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп

Процес, А. Динковска (според Басара, Кафка, Женет, Јонеско и Бекет), реж. Б. Божиновски, Н Т Војдан Чернодрински Прилеп

Емигранти, С.Мрожек, реж. групно, Независен проект на П. Незири Ск.

2003

Колку пати ќе умираме (Небеска Тимјановна) П.М. Андреевски, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола

Дожд на плажа, Теодор Лајчо, реж. Амет Јакупи, Театар на Народностите, Албанска драма Скопје

Дервиш и смрт, Меша Селимовиќ реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска драма Скопје

Марисол, Хосе Ривера, реж. В. Милчин, Драмски Театар Скопје,

2004

Ревизор, Н.В. Гогољ, реж. Д. Касапи, Народно Позориште Сараево, Босна и Херцеговина,

Ѕвонарот на богородичната црква, В. Иго, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот, Велес

Балада за големиот костур, Мишел де Гелдерод, реж. В. Милчин Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп

Љубов или пријателство, Б. Секуловска, реж. К. Бектеши, ДТЦ, Скопје

Новиот сосед, С. Абази, реж. М. Кочоски, Детски театарски центар Скопје,

Кукавицата, Е. Рахнев, реж. Г. Михалков, Детски театарски центар Скопје

2005

Вишновата градинка, А. Слаповски, реж. В. Милчин, НТ Куманово

Вообразен болен, Ж.Б. Молиер, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот, Велес

Фотографии, С. Абази, реж.В. Милчин ДТЦ Скопје

А.Колјада , А. Колјада, рез, В. Милцин, ФДУ Скопје, ДТЦ, Скопје

Силфида, Балет, кореограф и реж. Џемс Амар (Франција) МОБ, Скопје

Небо без рамка, Сема Али, реж. Д. Станковски, ДТЦ, Скопје

Миротворец, Дејвид Олман, реж. Б. Божиновски, Градски театар на Охрид,

Роберто Зуко, Б.М. Колтес, реж. В. Милчин, , НТ Приштина, Косово

2006

Снежните волшебници, Андреј Филипов, реж. Софија Ристевска, Центар за култура Тетово и ДТЦ Скопје

Глоговиот џбун, Б.Димитров, реж. В. Милчин, НТ Куманово

РЕ: Пинокио, Алмир Башовиќ, реж. Т. Милетиќ-Оручевиќ ( БиХ), Детски Театарски Центар, Скопје

Фарса за храбриот Науме, Р. Богдановски, реж. Б. Божиновски, Градски театар на Охрид,

Ревизор, Н.В. Гогољ, реж. В. Милчин, МНТеатар Скопје, Хенри В, И. Корнелисен, реж. З. Бузалковска, ДТЦ Скопје,

2007

Балкан експрес, С. Чапалику, реж. В. Милчин, ДТЦ-Скопје, 05.06.2007

Враќање, Х. Пинтер, реж. Б. Божиновски,Народен Театар Антон Панов Струмица,07 септември 2007

2008

Вујко Вања, А.П.Чехов, реж. С. Унковски, БМ Продукција И ДТЦ-Скопје, 04.03.2008

Мост, Ј. Незирај, реж. З. Бузалкова, ДТЦ-Скопје,24.04.2008

Црна се чума зададе, Нечак, Милчин, Ренџов и други. реж. В. Милчин, НТ Битола 14.11.2008

Момчето со куфер, М. Кејн, реж З. Бузалкова, ДТЦ-Скопје, 24.04. 2008

Веселите жени од Виндзор, В. Шекспир, реж. А. Ивановски, НТ Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес, 10.12. 2008

2009

Подрум (Боруми), И. Гоцај, реж. Ф. Хисај, Национален театар на Косово Приштина, 24. 03.2009

Подземни соништа, Б.Божиновски, реж.Б.Божиновски, Народен Театар Куманово 27.03.2009

Тероризам, О и В. Преснјаковски, реж. А. Ивановски, НТ Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес, 11.04. 2009

Мајмунот на сонцето, С. Фриден, реж. С.Ристевска, ДТЦ-Скопје, 07.05. 2009 + плакат

Досие К, И. Кадаре, реж. Илиријана Арифи, Професионален Театар на Призрен, Косово 06.2009

2010

Црвена магија, М. Гелдерод, реж. В. Милчин, НТ Антон Панов, Струмица 02.септември 2010

2011

Друмстром и Рундлунд, М. Монтелиус, реж. К. Бектеши, ДТЦ Скопје 09.февруари.2011

Цуби и Кукуреци, Р. Рамабаја, реж. И. Арифи, НТ Приштина, Косово 16.март 2011

Чекајки го Годо, С. Бекет, реж. В. Милчин, Турски театар, Скопје 28.април 2011

Цицибан, Отон Жупанчич, реж. Примож Беблер, ДТЦ Скопје 17.септември.2011

2012

Сократовата одбрана, Платон, реж. Д. Касапи и Д. Мустафиќ, Театарот на еден актер,

Преноќиште, Р. Абази, реж. Р. Абази, Театар Тетово, март 2012

Касета, Д. Магнусон, реж. С. Ристеска, ДТЦ Скопје, 2012

2013

Прст, Д. Баша, реж. Агон Мифтари(Косово), Албански театар, Скопје 26.фебруари 2013

Деца изгубени во време, Ѓ. Превази, реж: Ѓерѓ Превази, ДТЦ Скопје, премиера Април 2013

Подемот и падот на кабарето, (Зелениот какаду), реж: В. Милчин, МНТ Скопје, премиера 29 јуни 2013

Народен непријател, Х. Ибзен, реж: Д. Мустафиќ,(Босна и Херцеговина) Театар на еден актер-Скопје, премиера 21 септември 2013

2014

Сомнително лице, Б. Нушиќ, реж: Бесфорт Идризи, Албански театар Скопје, премиера 12 април 2014

УН инспектор, Дејвид Фар, реж: Агим Сопи,Театар Тетово, премиера 25 април

Нашиот клас, Тадеуш Слобоѕањек, реж: В. Милчин, Театар за деца и младинци, Скопје, премиера 30 април 2014

Волшебникот од ОЗ,Л.Франк Баум, реж. А. Мифтари, ДТЦСкопје, септ 2014

2015

Заспаниот разум раѓа чудовишта или денес не напишав ни збор, Данил Хармс, Франциско де Гоја, Антонио Буеро Ваљехо реж: В. Милчин, Театар за деца и младинци, Скопје, премиера јули 2015

Енциклопедија живих, Златко Паковиќ и Јетон Незирај, реж. Златко Паковиќ,

ЦЗКД (Центар за културну деконтаминацију) Београд, Р. Србија премиера 09 ноември 2015, Београд

2016

Револвер, Габор Гергеу, реж. Нехат Мемети, НУКЦ Трајко Прокопиев, Театар Куманово – Албанска Драма, премиера 20. Февруари 2016

Случај Хармс, Данил Хармс, реж. Дино Мустафиќ (Босна и Херцеговина), Театар Комедија Скопје, премиера

Надвор од границите на моќта, реж Есад Брашори, НП Приштина, 07.Јуни 2016

Венецијанскиот трговец,В. Шекспир, реж.Метју Лентон, Глазгов, Шкотска НП Приштина, 18. Октом. 2016

Награди за сценографија

Аматерски театарски смотри – Кочани/ Како трупата Сина Блуза ќе ја прикажеше Животинската Фарма од Џорџ Орвел реж. В. Милчин, Театарска работилница ФФ – Скопје/ (заедно со Симеон Узуновски и Слободан Живковски) за сценографија, костими, маски и плакат./ Театарски игри Војдан Чернодрински – Прилеп/ 1984 Натемаго на филизофскиот факултет, И. Брешан реж. В. Милчин, НТ Битола/ 1984 Пахинтика во сон од Џ. Ахмети, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска драма Скопје/ 1987 Калугерички тишини од С. Шнајдер, реж. В. Милчин, НТ Битола/ 1989 Спиро Црне од Б. Ристески-Платнар реж. В. Милчин НТ Војдан Чернодрински Прилеп/ 1993 Женски прилог во ноќта од Б. Миневски, реж. В. Милчин, МНТ Скопје/ 2003 Колку пати ќе умираме П.М. Андреевски,реж. В. Милчин, НТ Битола/ 2005 Вишновата градинка, А. Слаповски, реж. В. Милчин, НТ Куманово,/ Биенале на Македонската архитектура БИМАС – Скопје/ 1985 Бакхи, Еврипид, реж. В. Милчин, Фес. Дубровнички летни игри/ Позоришни сусрети Јоаким Вујиќ – Приштина/ 1988 Брегот на жалоста од Т. Дервиши реж. В. Милчин,/ Покраинско Народно Позориште, Албанска драма, Пришина/ Стериино позорје Нови Сад – Награда УЛУПУДС/ 1987 Дервишот и смртта, М.Селимовиќ, реж. В. Милчин,Покраинско Народно Позориште, Албанска драма, Пришина/ Фестивал на албанските театри Дебар/ 2004 Дервишот и смртта од М. Селимовиќ, реж. В. Милчин Театар на Народностите, Албанска драма Скопје

 • Јоаким ИнтерФест, Крагујевац Р. Србија

2014 Нашит Клас, Тадеуш Слобоѕањек, , реж. В. Милчин, Театар за деца и младинци Скопје,

 • Награди за графичко решение за плакат
 • Триенале на театарски плакат -Стеријино позорје, Нови Сад
 • 1990 БААЛ од Б. Брехт, МНТи МОТ (фестивалска премиера) специјално признание Театарски игри Војдан Чернодрински – Прилеп

1993 Грев или Шприцер од С. Насев, Драмски театар – Скопје

ТЕАТАРСКИ СЦЕНОГРАФИИ ПО РЕЖИСЕРИ

 1. ВЛАДИМИР МИЛЧИН, Скопје, Р Македонија

1980

 1. Зелената Гуска, И. Галчински, реж. В. Милчин , Театарска Работилница ФФ Скопје (со С.Живковски, С.Узуновски и Д.Петковиќ) 15 Јануари 1980 год.

1981

 1. Како трупата Сина Блуза ќе ја прикажеше Животинската Фарма ,Џ.Орвел, реж. В. Милчин, Театарска Работилница ФФ Скопје (со С.Живковски, С.Узуновски ) 22.Април 1981 + плакат

1982

 1. Пепелашка во поправен дом, Ј. Гловацки, реж. В. Милчин, Театарска Работилница ФФ (со С.Узуновски) 23 Април 1982 + плакат
 2. Житието на сликарот, рок опера, Љ.Грбевски, Д.Дарковски, Ј. Дренковски реж. В. Милчин, Дом на младите 25 Мај Скопје неизведена (со С.Узуновски) + плакат
 3. Бовча, Е.Бонд, реж. В.Милчин, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, ( со С. Узуновски) 09 Ноември 1982

1983

 1. Натемаго на Филозофскиот факултет, И.Брешан,реж. В.Милчин, Народен Театар Битола, (со С.Узуновски), 28 Мај 1983 + плакат
 2. На куќна нега, И. Бакмаз, реж. В. Милчин, Народно Казалиште Аугуст Цесарец- Вараждин (Хрватска) 16 Октомври 1983

1984

 1. Пахинтика во сон, Џ. Ахмети, реж. В. Милчин, Театар на Народностите Албанска Драма Скопје(со С.Узуновски) 10 Јануари 1983
 2. Сказни за Шмекерите, А. Пшидал, реж. В. Милчин, Театарска Работилница ФФ Скопје, (со С. Узуновски) 19 Мај 1984
 3. Бакхи, Еврипид, реж. В. Милчин, Дубровачки Летни Игри (Хрватска) (со С. Узуновски) 27 Јули 1984
 4. Конфитеор, С. Шнајдер, реж. В. Милчин, Покраинско Народно Позориште Приштина (Косово), ( со С. Узуновски) 20 Ноември 1984

1985

 1. Дожд во Уертомонто, Р. Шабани, реж.В. Милчин, Театар на Народностите Албанска Драма Скопје,(со С.Узуновски),20 Февруари 1985
 2. Дервиш и смрт, М.Селимовиќ, реж. В. Милчин, Покраинско Народно Позориште Приштина (Косово), 12. Декември 1985

1987

 1. Калугерички тишини, С.Шнајдер, реж.В. Милчин, Народен Театар Битола, 15 Јануари 1987, (10 Февруари 1987)
 2. Брег на жалоста, Т. Дервиши, реж. В. Милчин, Покраинско Народно Позориште Приштина (Косово), 26 Април 1987
 3. Баал, Б. Брехт, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 20 Септември 1987 + плакат 5

1988

 1. Сонцето заога, М. Гелдерот, реж. В.Милчин, Хрватско Народно Казалиште Сплит, ( Хрватска ) неизведена Јан-Феб. 1988
 2. Самоубица, Н. Ердман, реж. В.Милчин, Хрватско Народно Казалиште, Сплит ( Хрватска ) 28 Април 1988
 3. Клавиго, Ј.В. Гете реж. В.Милчин, Ујвидеки Синхаз, (Унгарски театар) Нови Сад, (Војводина) 18 Октомври1988

1989

20 Спиро Црне, Б. Ристески, реж. В. Милчин, Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп, 06 Мај 1989 + плакат

 1. Мизантроп, Молиер, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 18 јули 1989 на Охридско лето, 03 Октомври 1989 во Скопје

1990

 1. Лонг Плеј, Г. Стефановски, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, 25 Март 1990,

1991

 1. Крик, Б. Миневски, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 21 јули 1991 на Охридско лето, 01 Октомври 1991 во Скопје

1992

 1. Ц З,Б. Јовановиќ, реж.В. Милчин, НТеатар Битола, 17 Јануари 1992
 2. Лулка, Б. Миневски, реж.В. Милчин, НТ Војдан Чернодрински Прилеп, 09Август, Охридско лето, 10 Октомври 1992 Прилеп + плакат

1993

 1. Женски прилог на ноќта, Б. Миневски, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 10 Април 1993
 2. Арсениј, Б. Ристески, реж. В. Милчин, НТ Војдан Чернодрински Прилеп, 18 Септември 1993 + плакат
 3. Сонцето заога, М.Гелдерот, реж.В. Милчин, Театар на Народностите Албанска Драма Скопје, 14 Ноември 1993 + плакат

1994

 1. Мртви души, Н.В. Гогољ, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 27 март 1994 + плакат
 2. Летни Силјане, Б. Ристески, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, 14 Ноември 1994

1995

 1. Крал Лир, Б. Шекспир, реж. В. Милчин, Албанска Драма Скопје, 26 Јули 1995 Охридско лето, 19 Ноември 1995 + плакат

1998

 1. Кога коските доагаат доцна, Т.Дервиши, реж. В. Милчин, Албанска Драма Скопје, 28 Февруари 1998 + плакат
 2. Мурлин Мунро, Н. Колјада, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 27 Април 1998 + плакат
 3. Медеа, Еврипид, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола,

13 Август1998 Охридско лето, 12 Октомври 1998 Битола 1999

 1. Лудиот Ибрахим, Т.Офлазоглу, реж.В.Милчин, Театар на Народностите, Турска Драма Скопје, 05 Февруари 1999 + плакат 6
 2. Кралот Иби, А. Жари, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, 19 Август 1999 Охридско лето, 21 Септември 1999 Битола

2000

 1. Земјомерот, Н. Колјада, реж. В. Милчин, Драмски Театар Скопје, 04 Март 2000 + плакат

2001

 1. Демони, Ф.М. Достоевски, реж. В. Милчин, Македонски Народен Театар Скопје, 16 Мај 2001

2002

 1. Искрените, Мариво, реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Турска Драма Скопје, 02 Март 2002

2003

 1. Колку пати ќе умираме (Небеска Тимјановна) ПМ Андреевски, реж. В. Милчин, Н Театар Битола, 14 Мај 2003
 2. Дервиш и смрт, Меша Селимовиќ реж. В. Милчин, Театар на Народностите, Албанска драма Скопје, 28 Септември 2003
 3. Марисол, Хосе Ривера, реж. В. Милчин, Драмски Театар Скопје, 15 Јануари 2003 + плакат

2004

 1. Балада за големиот костур, Мишел де Гелдерод, реж. В. Милчин Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп, 08 Мај 2004 + плакат

2005

 1. Вишновата градинка, А. Слаповски, реж. В. Милчин, Народен театар Куманово, 28 Јануари 2005 + плакат
 2. Фотографии, С. Абази, реж. В. Милчин Детски театарски центар Скопје, 14 Мај 2005 + плакат
 3. Роберто Зуко, Б.М. Колтес, реж. В. Милчин, , Народен театар Приштина, Косово 08. Ноември 2005

2006

 1. Глоговиот џбун, Б.Димитров, реж. В. Милчин, НТ Куманово, 04 Февруари 2006 + плакат
 2. Ревизор, Н.В. Гогољ, реж. В. Милчин, МНТеатар Скопје, 03 Октомври 2006 + плакат

2007

 1. Балкан Експрес, С. Чапалику, реж. В. Милчин, ДТЦ Скопје, Април 2007 + плакат

2008

 1. Црна се чума зададе, М. Ренџов, Вилсон, Цепенков, реж. В. Милчин, Народен Театар Битола, 14 Ноември 2008 + плакат

2010

 1. Црвена магија, Мишел де Гелдерод, реж. В. Милчин, Народен Театар Антон Панов Струмица, 02 септември 2010 + плакат

2011

 1. Чекајки го Годо, Самјуел Бекет, реж. В. Милчин, Турски театар Скопје, 28 април 2011 7

2013

 1. Подемот и падот на кабарето, (Зелениот какаду), реж. В. Милчин, МНТ Скопје, 29 јуни 2013

2014

 1. Нашиот клас, Тадеуш Слобоѕањек, , реж. В. Милчин, Театар за деца и младинци Скопје, 30 април 2014

2015

 1. Заспаниот разум раѓа чудовишта или Денес не напишав ни збор, Данил Хармс, Франциско де Гоја, Антонио Буеро Ваљехо, реж. В. Милчин, Театар за деца и младинци Скопје, 11 јуни 2015 + плакат
 2. АЈРИН ЛУИС, Нујорк, САД

1984

 1. Слободни врски, М. Велер, реж. Ајрин Луис (Њујорк, САД), Македонски Народен Театар Скопје, (со С.Узуновски) 21 Мај 1984
 2. АХМЕТ ЈАКУПИ, Скопје, Р Македонија

1985

 1. Хенрих ИВ, Л. Пирандело, реж. А. Јакупи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, 22 Мај 1985

2 Лизгалка ,реж.А. Јакупи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, (заедно со С. Даци), Декември 1985

1990

 1. Обскурен театар, А. Маља, реж. А. Јакупи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, 16 јуни 1990

2003

 1. Дожд на плажа, Теодор Лајчо, реж. Амет Јакупи, Театар на Народностите, Албанска драма Скопје, 20 Јуни 2003
 2. КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, Скопје, Р Македонија

1985

 1. Ловечки сказни, С. Пешиќ, реж. К. Ангеловски, Драмски Театар Скопје (со С. Узуновски) 02 Јуни 1985

1995

 1. Каде е Перо?, К.Ангеловски и В. Талески, реж. К. Ангеловски, Народен Театар Куманово, 08 Мај 1988
 2. ИЛИЈА МИЛЧИН, Скопје, Р Македонија

1985

 1. Кафетерија, К. Голдони, реж. И. Милчин, Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп, ( со С. Узуновски) 10. Октомври 1985
 2. ВЛАДИМИР ЦВЕТАНОВСКИ Скопје, Р Македонија

1985

 1. Скакулци, Петре М. Андреевски, реж. В. Цветановски Народен Театар Битола, (со С. Узуновски), 13 Ноември 1985 8

1987

 1. Шофери, Л. Вегел, реж. В. Цветановски Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп, 09 Мај 1987
 2. ДИМИТАР СТАНКОВСКИ, Скопје, Р Македонија

1987

 1. Трите Мускетари, од А. Дима, реж. Д. Станковски, Народен Театар Битола,04 Декември 1987

1988

 1. Клаустрофобочна комедија, А. Ковачервиќ, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје, 26 Март 1988 + плакат
 2. Фани доага сам, Р. Шабани, реж. Д. Станковски, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, 12 Ноември 1988 + плакат

1989

 1. Шуаби ап, Ж. Мирчевска, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје, 25 Ноември 1989 + плакат

1991

 1. Чија си, С.Насев, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје, 09 Февруари 1991 + плакат
 2. Женски оркестар, Ж. Ануј, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје, 21 јуни 1991 + плакат
 3. Нажалена фамилија, Б. Нушиќ, реж. Д. Станковски, НТ, Ј. Хаџи-Константинов Џинот, Велес, 10 Декември 1991 + плакат

1992

 1. Грев или Шприцер, С.Насев, реж. Д. Станковски, Драмски Театар Скопје, 10 Април 1992 + плакат
 2. Утешение грешним, Ј.Петровски и О.Неделковски, реж.Д. Станковски, НТ Ј. Хаџи-Константинов ЏинотВелес, 12 Јуни 1992

1993

10 Одам на лов, Ж.Фејдо, реж. Д. Станковски, НТ Ј.Хаџи Константинов Џинот , Велес, 06 Јуни 1993 + плакат

 1. Утешение грешним 2, Ј. Петровски и О. Неделковски, реж.

Д. Станковски, НТ Ј.Хаџи-Константинов Џинот Велес, 20 ноември 1993

 1. Умна глава, О. Николова, реж. Д. Станковски, независен проект, Универзална сала, Скопје, 29 Ноември 1993 + плакат

1997

 1. Имаше два пиштола со црно-бели очи, Дарио Фо , реж. Д. Станковски, Албанска Драма Скопје, 22 Февруари 1997 + плакат

2005

 1. Небо без рамка, Сема Али, реж. Д. Станковски, Детски Театарски Центар, Скопје 20 Октомври 2005 + плакат
 2. ЉУПЧО ТОЗИЈА, Скопје, Р Македонија

1988

 1. Кне, В.Манчев, реж.Љ. Тозија, Народен Театар Куманово, 08 Мај 1988 + плакат
 2. ВЛАДИМИР ШМИГАШИЕВИЧ, Краков, Полска

1988

 1. Војникот фалбаџија, Плаут, реж. В. Шмигашиевич (Краков, Полска) Народен Театар Куманово, 22 Јули 1988
 2. ЗЛАТКО СВИБЕН, Ријека, Хрватска

1988

 1. Вишновата градина, А.П. Чехов, реж. З. Свибен, Народен Театар Битола, 29 Септември 1988
 2. ВЛАДО ДЕНЧОВ, Скопје, Р Македонија

1991

 1. Раскрилување, К. Рацин ,реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха 17 Декември 1991

1992

 1. Т га за лебедот, Г. Прличев, реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха 05 јули + плакат

1993

 1. Ќелавата пеачка, Е. Јонеско, реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха 03 Март 1993
 2. Чекајки го Годо, С. Бекет, реж. В. Денчов, Театар Скрб и утеха, 20 Декември 1993
 3. СРЃАН ЈАНАЌИЈЕВИЌ, Скопје, РМакедонија

1993

 1. Мир, Аристофан, реж. С.Јанаќиевиќ, Македонски Народен Театар Скопје, 26 Декември 1993
 2. ДИМИТАР ХРИСТОВ, Скопје, Р Македонија

1994

 1. Жени во Народното Собрание, Аристофан, реж. Д. Христовски,

Драмски Театар Скопје, Скопско лето јуни 1994 + плакат

 1. ДРИТЕРО КАСАПИ, Скопје, Р Македонија

1999

 1. Роберто Зуко, Б.М. Колтес, реж. Д. Касапи, Драмски Театар Скопје,

12 Февруари 1999 + плакат

2000

 1. Утре патуваме во рајот, Т. Дервиши, реж. Д. Касапи, Театар на Народностите, Албанска Драма Скопје, во соработка со Интркулт

Стокхолм (Шведска), НТ Тирана, НТ Приштина (Косово) 01 Април 2000 + плакат

 1. Хотел Европа, Горан Стефановски, реж. Д. Касапи, Виенски фестивал Р Австрија, 23 Мај 2000

2001

 1. Морската Самовила, С. Абази, Д. Касапи, Детски Театарски Центар, Скопје 10 Февруари 2001 + плакат

2004

 1. Ревизор, Н.В. Гогољ, реж. Д. Касапи, Народно Позориште Сараево, Босна и Херцеговина, 07 Февруари 2004
 2. БЛАГОЈЧЕ БОЖИНОВСКИ, Битола, Р Македонија

2000

 1. Ларва (Тетка Лиза), М. Душански, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Антон Панов Струмица, 25 Септември 2000 + плакат

2001

 1. Хамлет римејк, С. Басара, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Штип, 24 Март 2001
 2. Дупло дно, Г. Стефановски, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес, 27 Октомври 2001

2002

 1. Процес, А.Динковска (Басара, Кафка, Женет, Јонеско и Бекет) реж.

Б. Божиновски, НТ Војдан Чернодрински Прилеп, 06 Јуни 2002 + плакат

2004

 1. Ѕвонарот на богородичната црква, В. Иго, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Ј. ХК Џинот , Велес, 27 Март 2004

2005

 1. Вообразен болен, Ж.Б. Молиер, реж. Б. Божиновски, Народен Театар Ј. Хаџи-Константинов Џинот , Велес, 10 Мај 2005
 2. Миротворец, Дејвид Олман, реж. Б. Божиновски, Градски театар на Охрид, 05. Ноември 2005

2006

 1. Фарса за храбриот Науме, Р. Богдановски, реж. Б. Божиновски, Градски театар на Охрид, 05. Мај 2006

2008

 1. Враќање, Х. Пинтер, реж: Б. Божиновски, Народен Театар Антон Панов Струмица, Септември 2008

2009

 1. Подземни соништа, реж: Б. Божиновски, НТ Куманово, 27 март

2009

 1. АЛЕКСАНДРА КОВАЧЕВИЌ, Краљево, Србија

2001

 1. Драга Елена Сергеевна, Љ. Разумовска, реж. А. Ковачевиќ, НароденТеатар Штип, 03 Јуни 2001
 2. ИВАН ПОПОВСКИ, Москва, Русија

2001

 1. Дневникот на лудиот, Н. В. Гогољ, реж. И. Поповски, независен проект, МОТ Скопје, 23 Септемри 2001 11
 2. ГЕОРГИ МИХАЛКОВ, Софија, Бугарија

2001

 1. Елин, Т. Димова, реж. Г. Михалков Софија (Бугарија), Народен Театар на Младежта Софија (Бугарија) во соработка со Детскиот Театарски Центар Скопје, 17 Октомври 2001

2004

 1. Кукавицата, Е. Рахнев, реж. Г. Михалков, Детски театарски центар Скопје, 11. Ноември 2004
 2. КИРИЛ ПЕТРЕСКИ, Прилеп, Р Македонија

2002

 1. На трета мајка, П. Петрески, реж. К. Петрески, , Народен Театар Војдан Чернодрински Прилеп, 21 Април 2002 + плакат
 2. ГРУПНА РЕЖИЈА,(Петрит Незири, Сабедин Селмани) ..Скопје

 

 

2002

 1. Емигранти, С. Мрожек, реж. групно, Независен проект на Петрит Незири-Скопје, Ноември 2002
 2. КУШТРИМ БЕКТЕШИ, Куманово, Р Македонија

2004

 1. Љубов или пријателство, Б. Секуловска, реж. К. Бектеши, Детски театарски центар Скопје, 14 Мај 2004

2011

 1. Дромстром и Рундлунд, Мартина Монтелиус, реж. К. Бектеши, Детски театарски центар Скопје, 29 февруари 2011 + плакат
 2. МАРТИН КОЧОСКИ, Битола, Р Македонија
 3. Новиот сосед, С. Абази, реж. М. Кочоски, Детски театарски центар Скопје, 08. Октомври 2004
 4. ЏЕЈМС АМАР, Париз, Франција

2005

 1. Силфида, Балет, кореограф и реж. Џемс Амар (Франција) МОБ, Скопје 10 Октомври 2005
 2. СОФИЈА РИСТЕВСКА, Битола, Р Македонија

2006

 1. Снежните волшебници, Андреј Филипов, реж. Софија Ристевска,

Центар за култура Тетово и ДТЦ Скопје, 04 Февруари 2006 + плакат

2009

2.Мајмунот на сонцето, Софија Фреден, реж. Софија Ристевска, ДТЦ Скопје, април 2009 + плакат

2012

3.Касета, реж. Софија Ристевска, ДТЦ Скопје, октомври 2012 + плакат 12

 1. ТАЊА МИЛЕТИЌ-ОРУЧЕВИЌ Мостар, Б и Херцеговина 2006
 2. РЕ: Пинокио, Алмир Башовиќ, реж. Т. Милетиќ-Оручевиќ ( БиХ),

Детски Театарски Центар, Скопје 18 Февруари 2006 + плакат

 1. ЗОЈА БУЗАЛКОВСКА, Скопје, Р Македонија

2006

 1. Хенри В, И. Корнелисен, реж. З. Бузалковска, ДТЦ Скопје, 03 Ноември 2006

2008

 1. Мост, Ј. Незирај, реж. З. Бузалковска, ДТЦ Скопје, Април 2008
 2. Момчето со куфер, М. Кејн, реж. З. Бузалковска, ДТЦ Скопје, Ноември 2008
 3. АЛЕКСАНДАР ИВАНОВСКИ, Велес, Р Македонија

2008

 1. Веселите жени од Виндзор реж. А. Ивановски, НТ ЈХК Џинот, Велес, Ноември 2008

2009

 1. Тероризам, реж .А. Ивановски, НТ ЈХК Џинот Велес, 11април 2009

28.СЛОБОДАН УНКОВСКИ,

2008

 1. Вујко Вања, А.П.Чехов, реж. С. Унковски, БМ Продукција И ДТЦ-Скопје, 04.03.2008

2016

 1. Наследникот, Исмаил Кадаре, драматург Горан Стефановски, реж. С. Унковски, НП Приштина, 28 декември 2016
 2. ФАДИЉ ХИСАЈ, Приштина, Р Косово,

2009

 1. Подрум, реж. Фадиљ Хисај, НП Приштина, 24 април 2009
 2. ИЛИРИЈАНА АРИФИ, Призрен, Р Косово,

2009

 1. Досије – К, реж. Илиријана Арифи, Професионално позориште Призрен, 08. јуни 2009

2011

2.Цуби и Кукуреци, реж. Илиријана Арифи, НП Приштина,16 март 2011

 1. ПРИМОЖ БЕБЛЕР, Р. Словенија,

2011

 1. Цицибан, Отон Жупанчич, реж. Примож Беблер ДТЦ Скопје, 17 септември 2011
 2. ДИНО МУСТАФИЌ, Сарајево, Б и Херцеговина 13

 

2012

 1. Сократовата одбрана, Платон, реж. Дино Мустафиќ, Театар на еден актер Скопје, април 2012

2013

 1. Народен непријател, Хенрих Ибзен, реж. Дино Мустафиќ, Театар на еден актер Скопје, 21 септември 2013

2016

3.Случај Хармс, Данил Хармс, реж. Дино Мустафиќ (Босна и Херцеговина), Театар Комедија Скопје, премиера април 2016

 1. АГОН МИФТАРИ, Приштина, Р Косово,

2013

 1. Прст, Дорутина Баша, реж. Агон Мифтари, Албански театар Скопје 26 февруари 2013
 2. Волшебникот од ОЗ реж. Агон Мифтари, Албански театар Скопје 26 септември 2014
 3. ГЈЕРГ ПРЕВАЗИ, Драч, Р. Албанија

2013

 1. Деца изгубени во времето, корео драма, реж. Гјерг Превази, ДТЦ Скопје, април 2013
 2. РЕФЕТ АБАЗИ, Скопје, Р. Македонија

2012

 1. Љубов, театар и други лудории (бујтина, преноќиште), Рефет Абази, реж. Рефет Абази, НУ Театар Тетово, април 2012
 2. БЕСФОРТ ИДРИЗИ, Скопје, Р. Македонија

2014

 1. Сомнително лице, Бранислав Нушиќ, реж. Бесфорт Идризи, Албански театар Скопје 12 април 2014
 2. АГИМ СОПИ, Приштина, Р Косово,

2014

1.УН Инспектор, Дејвид Фар, реж. Агим Сопи, НУ Театар Тетово,04. 2014

 1. ЗЛАТКО ПАКОВИЌ, Београд, Р Србија

2015

1.Енциклопедија Живих, З. Паковиќ, Ј. Незирај, реж. Златко Паковиќ, Центар за културну деконтаминацију, Београд, Р. Србија, 09 ноември 2015

 1. НЕХАТ МЕМЕТИ, Скопје, Р. Македонија

2015

1.Револвер, Георге Габор, реж. Нехат Мемети, НУКЦ Трајко Прокопиев, Куманово, Театар Куманово на албански, 20 февруари 2016 14

 1. ЕСАД БРАЈШОРИ, Приштина, Р Косово,

2016

 1. Надвор од границите на мокта, НП Приштина,07. Јуни 2016
 2. МЕТЈУ ЛЕНТОН, Глазгов, Шкотска

2016

1.Венецијанскиот трговец, В. Шекспир, НП Приштина,18. Окто