Владо Дојчиновски – актер

 

Во прво лице

САМО ЗА АРНО НЕКА Е!

 1. ЗА СЕБЕ – Глумец ( кажано по нашински), среќно оженет, рибар, песнопоец ( за своја душа и присутните) Само за арно нека е!

2 . ЗА ЉУБОВТА: Си ја имам покрај мене, многу ја почитувам и многу ја сакам

 1. ЗА ЖИВОТОТ: Убав е, ама зошто таму негде луѓето не се скаат повеќе
 2. ЗА ТЕАТАРОТ: И на сцена, и на улица, и дома, и по риба…
 3. ЗА ДОБРОТО – добро прави, добро да си најдеш
 4. ЗА ЗЛОТО – секое зло за добро
 5. ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ – не можам да се сетам дека ги имам

 – А, ПРИЈАТЕЛИТЕ? – станот ми е како автобуска станица

 1. ЗА ГЛУМАТА ВО ЖИВОТОТ – прашајте ја жена ми
 2. ЗА СЦЕНСКАТА ПРАШИНА – алергичен сум, ама за миг кога нема да ја почувствувам под носот да ме зачешка, ми фали…
 3. ЗА КОЛЕГИТЕ – ги сакам и почитувам, без нив (сам) не би го направил тоа што го правам
 4. ЗА НЕОДИГРАНИТЕ УЛОГИ – И покрај желбата да се одиграат секогаш ќе остане нешто неодиграно

12 . ЗА ИДЕЈАТА – ништо без неа

 1. ЗА СОНОТ – Широка и во недоглед бистра и чиста вода
 2. ЗА ЈАВЕТО – Сакам да е така ама не е така за жал. Мене и не ми е лошо, убаво ми е, ама има на многу што не им е така.
 3. ЗА ВИНОТО – Омилениот пијалок ( црвеното)
 4. ЗА СЕМЕЈСТВОТО – Пред се, На прво место

За приказните -Растев со нив и ги обожував. Подоцна имав желба и да играм и таа желба се оствари. Кога не ги снимам, ми недостасуваат.Горд сум што сум дел од екипата што го остави ова национално богатство. Никогаш нема да ги заборавам прегратките, поздравите и убавите зборови од гледачите, обожувателите на приказните ( а не знам до сега колку ги имало). Тие за мене секогаш ќе бидат најголемата награда.