ПОСЛЕДНОТО ПИСМО НА ВИРЏИНИЈА ВУЛФ

 

 

НА СВОЈОТ СОПРУГ ЛЕОНАРД

Најмил,

Убедена сум дека полудувам. Ние не може да минуваме уште еденаш низ овој страшен период. Овој пат нема да се опоравам. Јас почнувам да слушам гласови и не може да се концентрирам. Значи,  ќе го направам она што изгледа како најдобро решение. Ти ми даде најголема можна среќа. Беше најдобар маж, по секое прашање.  Јас не мислам дека две лица би можеле да бидат посреќни, се додека не се појави оваа страшна болест. Не можам да се борам против неа, знам дека ти го вознемирувм  живот и дека без мене би можел да работиш. Ќе можеш, го знам тоа. Гледаш дека не успеваат дури ни ова да го напишам правилно. Не можам да прочитам. Она што сакам да го кажам е дека, ти ја должам сета среќа на мојот живот. Беше бескрајно трпеливи со мене и неверојатно добро. Сакам да кажам сè, но сите веќе го знаат тоа. Ако некој може да ме спаси, тоа ќе бише ти. Ме напушти се, сем сигурноста на твојата  добрина. Јас не може да продолжам да го уништам твојот живот. Мислам дека двајца луѓе не може да биде посреќен од нас.

В.

 

Како и секое утро, за време на ручек, Ленард  се качува во дневната соба да слушне вести. Се чудам зошто Вирџинија уште не се врати. Речиси 13 часот. Го препознава ракописот на неговата сопруга на ковертот и веднаш сфати сè. Од првите зборови.  Истрча во градината заслепени од болка. Тој знае дека е веќе премногу доцна. Вирџинија се фрлила во ледените води на Уза, претходно се погрижила во џебовите од своето палтото да бидат наполни со тешки камења. Реката брза. Ленард  го пронаоѓа само нејзиниот стап на брегот.

 

 

Извадок од книгата: “Вирџинија Вулф” Александре Лемоансон