Дела на Шекспир. Ретка колекција откриени во Франција

 

Собраната колекција на ретки и многу вредни дела на Шекспир на англиски јазик, е откриена во едно село во Франција.

Колекцијата била откриен од страна на персоналот, каде се планира изложба на историски врски меѓу Франција и Англија. Така увидле дека работите се стари повеќе од 200 години во библиотеката “Свети Омер”. Делата се воделе за исчезнати, оваа вест ги наполни насловни страници и беа во ударните термини на ТВ. Сите се прашувале, зошто не се откријале порано.

Колекцијата вклучува 28 популарни драми, кои била отпечатена во 1623, седум години по смртта на драмски писател. Оваа збирка е единствениот извор на 18 од неговите дела, вклучувајќи ги и “Магбет” и 800 примероци отпечатени во 1623, а се смета дека има 233.

Во меѓувреме, копии на делата на Шекспир, на аукцијата се фатени, а требале да бидат продадени за 2,8 милиони фунти