SARTR -Sarajevski Ratni Teatar ( Сараевскиот воен театар)

 

 

Сараевскиот воен театар (SARTR – Sarajevski Ratni Teatar) е основана на 17 мај 1992 година, за време на опсадата на Сараево, и беше лансиран на иницијатива на Дубравко Бибановиќ.

Актери и други театарски луѓе, поврзани со други театри во Сараево, за време на војната беа силно врзани за Сартр, и одигра повеќе од 2.000 претстави во тие четири години од опсадата. Неговата успешна работа продолжува и во периодот по војната, кога како резултат на перформанси, како што се “Дијалог во пеколот”, во режија на Алеш Курт, “Ај Кармела”, во режија на Роберт Рапоња.

Сафет Плакало e долгогодишен директор на театарот во Сараево.

Награди

  • Шести април награда во Сараево во 2003 година.
  • Победникот на фестивалот “Екс понто” во 2003 година во Љубљана, за смртта на игра и копнеж на Силвија Плат добиле наградата “Клучот за паѓањето на ноќта”. Беше прогласен за најдобар целокупната игра на босанските театарски продукции.
  • 2004 – ‘ Феникс е изгорен залудно ‘ беше прогласен за најдобар во театрите средби на XXI БиХ во Брчко.
  • 2006 – ‘ Невестата на дожд ‘ е добитник на специјална награда на 25-игри театарски / театар во Јајце како “клучни TMAC” за најдобра претстава во босанскиот производството во 2006 година.
  • Шоуто –  Гучкачи на крајот на сезоната 2006/2007 беше прогласен за најдобар во драмата на VI Festival’d во Зеница и на 26-ти игри театарски / театар во Јајце.
  • Во 2008 година, претставува, војна, а остатокот отиде во Дневни аваз плакета за најдобра театарска реализацијата на Меѓународниот фестивал на комедијата, Мостар VI.
  • На состаноците театар XXVII БиХ во Брчко 2010 Osipate перформанси полека, својата чест два пати беше доделена и на стручното жири и од публиката