Амернис Нокшиќи – Јовановска, актерка

Во прво лице

 

 Крајот нов почеток, ново раѓање.

 

1 СЕБЕ: Другите нека кажат ( ако смеат )

2 . ЗА ЉУБОВТА: Двигател на животот

 1. ЗА ЖИВОТОТ: La vitta e Bella Principesa
 2. ЗА ТЕАТАРОТ: ЖИВОТ. Нурнување во непознато.
 3. ЗА ДОБРОТО: Потребно во големи количини.
 4. ЗА ЗЛОТО: Постои.
 5. ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ: Кои се тие?!

 – А, ПРИЈАТЕЛИТЕ? Непроценливо богатство.

 1. ЗА ГЛУМАТА ВО ЖИВОТОТ: За глумата во социјалниот живот? За мене не постои.
 2. ЗА СЦЕНСКАТА ПРАШИНА: Прашина на која не можеш да и одолееш.
 3. ЗА КОЛЕГИТЕ: Второ семејство.
 4. ЗА НЕОДИГРАНИТЕ УЛОГИ: Се во свое време.

12 . ЗА ИДЕЈАТА: Од таму се почнува.

 1. ЗА СОНОТ: Бесконечност.
 2. ЗА ЈАВЕТО: Го живеам.
 3. ЗА ВИНОТО : Ин вино веритас.
 4. ЗА СЕМЕЈСТВОТО: Се.
 5. ЗА КРАЈ: Нов почеток, ново раѓање.