Драги Костовски ( 1930 – 1980 )

 

Драги Костовски

dragi-kostovski-208x300
Роден 22 април 1930 Битола
Починал 3 декември 1980 Скопје
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Републиката во пламен
Волшебното самарче
Патот кон иднината
Занимање глумец
Драги Костовски (роден на 22 април 1930 во Битола – починал на 3 декември 1980 во Скопје) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Биографија[уреди | уреди извор] Во 1947 година се запишал на Државната театарска школа во Скопје. Уште од почетокот на својата театарска кариера (1949) играл значајни улоги. Својата надареност ја потврдил и како филмски актер. На филм дебитирал со својата улога во Мис Стон (1958), по што следувале низа од филмови во коишто како носител на главни и епизодни улоги ја потврдил својата извонредна способност за типолошки преобразувања. Настапувал и на телевизија[1].