ФИРДАУС НЕБИ актер

 

 

Роден во Скопје 1952

Основно и средно ( Цветан Димов ) Скопје

Дипломец на ФДУ 1975 ( тогаш Висока Музичка Школа )

Од 1975 – 1982 член на Турска драма при Театарот на Народностите – Скопје

Од 1982 -1986 член на ‘’Камерни 55’’ – Сарајево

Од 1986 – 1989 Генерален директор на Театарот на Народностите

(ООЗТ Албанска драма – ООЗТ Турска драма-ООЗТ Техника) – Скопје

Од 1989 – 1992 Сопственик на ланец бутици ‘’СХЕ’’ во Сарајево

Од 1992 – 2000 Сопственıк на атеље за проıзвотсво вратоврскı ‘’ БАРБАРОС ’’-Скопје

Од 1994 – 2000 Асистент на ФДУ по предметот актерска игра .

Од 2000 Сопственик и управıтел на ‘ ’САНТЕМ-ФФ ’’ – Скопје, организација за проектирање, опремување и изведба на СПА  ПРОГРАМИ ( базени, сауни, џакуззи, парни купатила, хамами)

За време на целиот периодот на активно бавенје со актерство,за учество во реалıзација на разни ликови во безброј театарски престави или учество во филмска,ТВ реализачıи на разни ликови, добитник на следни награди:

  • ЗЛАТЕН ЛОВОРОВ ВЕНЕЦ, за главна машка улога на МЕС – Сараево на Југословенско ниво
  • Три патı наградуван,за главна машка улога, со престижна награда ВОЈДАН ЦЕРНОДРИНСКИ – Прилеп
  • Глумец на годината ( Екранова награда ) – Скопје
  • Најдобра глумачка креација – Сараево (слична на Екранова награда)

За период од 2000 наваму, како сопственик и раководител на фирмата, САНТЕМ-ФФ имаме добиено разни признанија и пофалници за архитектура и технички решенија на сајмови во Скопје, Измир и Истанбул.

Последни проекти:

*Жената која ги избрıса солзите/целовечерен игран филм

*Соба со пијано/целовечерен игран филм