ЉУБЕ ТЕРЗИЕВ

 

     Роден – 1949 г.

Работи во Народниот театар во Штип од 1971 до 1975 година.

Во Народниот театар „Јордан.Х.К.Џинот“- Велес е од 1975 година.

Џими во „Вејка на ветерот“
Јасон во „Медеја“
Младичот во „Црнила“
Даниел во „Стапица за беспомошен човек“
Васко во „…и така ја повикаа тајната“
Лари во „Кој ќе го спаси орачот“
Ампо во „Чорбаџи Теодос“
Темелко во „Суд“
Генерал И-ви во „Цар Тројан“
Герард во „Младоста пред суд“
Оливер Кромвел во „Кобното тркалце“
Цермонијал Лужин во „Злосторство и казна”
Будалетинка во „Расколникот од Хетиим“
Срески началник во „Гроф Миливој“
Липовски во „Кукавично јајце“
Чорбаџи Миладин во „Сомнително лице“
Мајстор во „Бумеранг“
Бордир во„Крал Иби“
Рондибилис во „Пангурие“
Жевакин во „Женидба“
Супериус во „Пеш“
Господинот Диманш во „Дон Жуан“
Мисајле во „Хамлет од Долно Дивјаци“
Чванкин и Кредитор во „Смртта на Тарелкин“
Работник во „Вујко Вања“
Улога во „Болницата на крајот од умот“
Војводата во „На сечило“
Генерал во „Кристално срце“
Хирургот и Постар артист во „Пречистување“
Лекарот во „Царскиот паж“
Степан во „Предлог за брак“(„Брачни понуди“)
Авросија во „Крчма на патот за Јевропа“
Воспитувач во „Шамолко и Августина“
Мата во „Нажалена фамилија“
Господ во „Утешение грешним“
Гласникот во „Електра“
Благој и Хор во „Џинот и седумте џуџиња“
Улога во „Време за сонување“
Бридоа во „Одам на лов“
Духот на Едип во „Антигона“
Господ во „Скапоцена нива“(Грешните се утешија)
Унпрофорец во „Грешните се утешија“
Артемиј во „Ревизор“
Талтибиј во „Хекуба“
Кољо и Оро Вампири во „Килиба“
Д-р.Ломбарди во „Арлекин-слуга на двајца господари“
Хефајст во„Прикованиот Прометеј“
Полоние во „Фортинбрас е пијан“
Старец во „Ифигенеја во Авлида“
Дедо во „Соната во а-мол“
Кадмо во „Бакхи“
Киро во „Четириесет маченици“
Томе во„Сердарот“
Попот и Ѓаволи во „Патенталија и Тентелина“
Чесниот човек и Хор во „Плутос“
Василие во „Радован III-ти“
Џелатот во „Ѕвонарот на Богородичната црква во Париз“
Степан Степанович Чубуков во „Брачни понуди“
Џон Фримен во „Четвртата сестра“
Тиндар во„ Орест“
II Ѓраѓанин во „Жени во народното собрание“
Бонфоа во „ Вообразен Болен“
Милисав во „ Сомнително лице“
Макс во „ Враќање“
Диманш во „Дон Жуан“
Гатачот во „ Птици“

ИГРАНИ ФИЛМОВИ :

Јас сум од Титов Велес
Проколнати