ЃОРЃИ БИСЕРКОВ – ДАМПЕ

 Роден – 1941 г.

Во Народниот театар „Јордан Х.К.Џинот “ вработен од 1960-1964г.
Од 1975г. во истиот  театар е ангажиран како постојан надворешен соработник.

Прв носач во „ Слуга на двајца господари “
Прв Црнец во „ Чичо Томовата колиба “
Трајко во „ Господар на своето тело “
Камило во „ Скржавец “
Генади во „ Потрага по радоста “
Лученцо во „ Скротена бес “
Јожа во „ На крајот од патот “
Ангеле и Селанец во „ Парите се отепувачка“
Станко во „ Конкурс “
Герман во „ Александра “
Борнеман во „ Свадбено патување без младоженец “
Ибрахим Бег во „ Ајша “
Јовица во „ Три луди дена “
Иванко во „ Рибарски караници “
Џеф во „ Луси Краун “
Дојчинов во „ Свекрва “
Мирко во „ Кула вавилонска “
Анри во „ Си ги згрешија мажите “
Мане во „ Зона Замфирова “
Родолфо во „ Поглед од мостот “
Љубомир во „ Покојник “
Лука во „ Старецот Климое “
Момо во „ Птици без јато “
Лени во „Враќање “
Луков во „ Црнила “
Теодос во „ Чорбаџи Теодос “
Војвода во „ Суд “
Филип во „ Цар Тројан “
Судија во „ Младоста пред суд “
Пајтонџија во Злосторство и казна “
Црноризецот-Владика во Расколникот од Хетиим “
Таткото во ,,Пеш “
Кандилов во „ Кукавичино јајце “
Жика во „ Сомнително лице “
Марко во „ Бумеранг “
Котис во „ Крал Иби “
Пантагруел во  „ Панургие “
Кајгана во „ Женидба “
Зганарел во „ Дон Жуан “
Боге во „ Хамлет од Долно Дивјаци “
Качала во „ Смртта на Тарелкин “
Астров во   „Вујко Вања “
учесник во „ Болница на крајот од умот “
Борисов во „ На сечило “
Крал во „ Кристално срце “
Кипријан и Генералот во „ Пречистување “
Коста во „ Крчма на патот за Јевропа “
Гласникот во „ Антигона “
учесник во „ Време за сонување “
Осип во „ Ревизор “
Духот на Таткото во „ Фортинбрас е пијан “
Гласник  во „ Ифигенија во Авлида “
Судијата во „ Адвокатот Патлен “
Корифеј во „ Бакхи “
Чичко Илија во „ Четириесет  маченици “
Четврти Гега во „ Сердарот “
Старецот во „ Вазна од порцелан “
Тимион во „ Патенталија и Тантелина “
Плутос Граѓанин во „ Змејот “
Ковиело во „ Комедија А “
Трговец во „ Филоктет “
Полковникот во „На полковникот нема кој да му пишува “ ( Полковникот)
Клопен  Тројфу во „ Звонарот на Богородичната црква во Париз“
Гласник во „ Орест “

ТЕАТАРСКИ РЕЖИИ :

„ Старецот Климое “-  1964г. (асистент)
„ Птици без јато “ –   1969г.
„ Кукавичино јајце “ –  1984 и сценографија